Ivan Nechepurenko ve Constant Méheut / The New York Times
Rusya ve Ukrayna çarşamba günü, iki ülke arasında yaklaşık iki yıl önce çatışmaların başlamasından bu yana gerçekleşen en büyük ve aylar sonra ilk değişimle yüzlerce savaş esirinin karşılıklı olarak serbest bırakıldığını duyurdu.
Hem Rus hem de Ukraynalı yetkililer anlaşmanın Birleşik Arap Emirlikleri'nin arabuluculuğuyla mümkün olduğunu söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada 248 askerinin, Ukrayna esaretinden geri döndüğünü belirtirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada 224 Ukraynalı asker ve altı sivilin geri döndüğünü söyledi.
Zelenskiy X platformunda yaptığı paylaşımda, "İnsanlarımızın her birini hatırlıyoruz. Ve hepsini geri getirmeliyiz" ifadelerini kullandı. Esir takası Moskova ve Kiev hükümetleri arasında nadir görülen bir uzlaşma örneği. Her iki taraf da büyük ölçüde çıkmaza giren cephe hattından uzakta birbirine hasar vermenin yollarını ararken, iki ülke arasında tırmanan hava saldırıları döngüsüne aykırı bir şekilde anlaştı.
Çarşamba günü Rusya, Moskova'nın Kiev ve diğer şehirlere karşı geniş çaplı bir hava saldırısı başlatmasından sadece bir gün sonra, Ukrayna'nın Belgorod bölgesini füze ve insansız hava araçlarıyla hedef aldığını söyledi. Zelenskiy salı günü yaptığı açıklamada Rusya'nın cuma gününden bu yana Ukrayna'ya karşı 300 kadar füze ve 200'den fazla saldırı uçağı fırlattığını söyledi.
49 esir değişimi yapıldı
Ukrayna'nın insan hakları denetçisi Dmytro Lubinets, çarşamba günkü de dahil olmak üzere toplam 49 esir değişimi yapıldığını ve 2 bin 828 Ukraynalının iade edildiğini söyledi. Rusya toplam sayıyı açıklamadı, ancak ülke yetkililerinin açıklamalarına göre en az bin kişi iade edildi. Ukrayna İstihbarat Direktörü Kyrylo Budanov bir video açıklamasında, serbest bırakılanlar arasında Ukrayna'nın kuşatma altındaki güneydoğu şehri Mariupol'daki son kalesi olan geniş çelik fabrikası Azovstal'da savaşın önemli bir anında esir alınan askerlerin de bulunduğunu söyledi.
İade edilenler arasında Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Yılan Adası'nda bulunan yedi Ukraynalı asker de vardı. Ada, buradaki askerlerin bir Rus savaş gemisine teslim olmayı reddetmelerinin ardından Ukrayna direnişinin sembolü haline gelmişti. Geri dönüşler, ülkelerinin cephe hattı boyunca Rus saldırılarını kontrol altına almaya çalıştığı ve Batı'nın askeri yardımında olası bir eksiklikten endişe duyduğu bir dönemde Ukraynalıların moralini düzeltmeye yardımcı olabilir.
© 2023 The New York Times Company