08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 15:49 | Son Güncelleme: 22.07.2024 16:00

New York Times yazdı: Sahte Ozempic yükselişte

Son yılların popüler zayıflama ilacı Ozempic'in sahte versiyonları giderek artmaya başladı. New York Times'a konuşan uzmanlar, insanları internetten ilaç almamaları ve ürünlerin paketlerini incelemeleri konusunda uyardı
Fotoğraf: Oliver Munday/The New York Times
Fotoğraf: Oliver Munday/The New York Times

Dani Blum / The New York Times

Uzmanlar, Ozempic ve popüler zayıflama ilaçlarının sahte versiyonları konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladı. Bu taklitler aldatıcı bir şekilde gerçek gibi görülebiliyor ve tehlikeli maddeler veya tamamen farklı ilaçlar içerebiliyor. Haziran ayında Dünya Sağlık Örgütü, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Brezilya'da sahte Ozempic'lerin bulunduğu konusunda uyarıda bulundu. Yine haziran ayında Eli Lilly, kendi ilaçları olan Mounjaro ve Zepbound'un sahte versiyonlarının internet üzerinden, sosyal medya aracılığıyla ve tıbbi kaplıcalarda satıldığına dair endişelerini dile getiren bir mektup yayınladı.

Talep çok yüksek

Sahte ilaç piyasasını inceleyenler, bu bulguların endişe verici olduğunu ancak o kadar da şaşırtıcı olmadığını söylüyor. İlaçlar pahalı, bulunması zor ve çok rağbet gören ürünler. Gıda ve İlaç İdaresi Ceza Soruşturmaları Ofisi'nin eski direktörü George Karavetsos, “Bu kadar yüksek talep, az arz ve bu kadar çaresiz bir nüfus, bu felaket için bir reçete” dedi.

İnternette yasadışı satış çok yaygın

Sonuç olarak, sahte ilaçların reçetesiz veya doktorla herhangi bir temas olmaksızın düşük fiyatlarla internet üzerinden satıldığı sahte bir pazar ortaya çıktı. Bazı web sitelerinde Ozempic'in içindeki semaglutid olduğunu iddia ettikleri maddeyi satmak için çeşitli kategoriler bulunuyor ve müşteriler bunları doğrudan online alışveriş sepetine ekleyebiliyor. Ulusal Eczacılık Kurulları Birliği, sahte versiyonlar da dahil olmak üzere Ozempic gibi ilaçları yasadışı olarak satan binlerce web sitesi tespit ettiğini açıkladı. Hastalar genellikle bu ürünlerin içinde ne olduğunu doğrulayamıyor.

Güvenli İlaçlar Ortaklığı İcra Direktörü Shabbir Imber Safdar, sahte ilaçların artması ve Mounjaro'daki madde olan semaglutid içeren bileşik kimyasallar ve tirzepatidin popülerliği konusunda endişeli olduğunu söyledi. İlaçların bu çeşitli versiyonları eczanelerde yapılıyor ve FDA'ya kayıtlı tesislerden gelen bileşenler içeriyor. Ancak yetkililer, bileşik semaglutide ile bağlantılı olanlar konusunda uyarıda bulundu ve bileşik ilaçların resmi olarak onaylanmış ilaçlara göre daha az denetime tabi olduğunu vurguladı.

Öte yandan, sahte ilaçlar genellikle lisanssız çevrimiçi satıcılar tarafından satılıyor. Sahte Ozempic'in yaygınlığı hakkında çok az veri var, ancak doktorlar ve araştırmacılar hastalara yönelik riskler konusunda oldukça endişeli olduklarını söylediler. Sahte ilaçları inceleyen San Diego'daki California Üniversitesi'nde profesör olan Timothy Mackey, bunun nedeninin Ozempic gibi görünen ürünlerin saf olmayan semaglutid, tehlikeli derecede yüksek dozlar veya başka ilaçlar içerebilmesi olduğunu söyledi. Mackey, çevrimiçi satıcıların genellikle insanlar için güvenli olmayan kimyasalları tüketicilere yönelik semaglutid olarak yutturduğunu söyledi.

Gerçek insülinin üzerine Ozempic etiketi

Safdar, suçluların sahte Ozempic etiketlerini insülin kalemlerinin üzerine de yapıştırdıklarını söyledi. Geçen sonbaharda Avusturya'da sahte Ozempic'in insanları hastanelik etmesinin ardından, sağlık yetkilileri bunun gerçekten insülin olduğundan şüphelendiklerini söyledi. Reuters, ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde üç kişinin sahte olduğundan şüphelenilen Ozempic'i aldıktan sonra hipoglisemi veya tehlikeli derecede düşük kan şekeri geliştirdiğini yazdı.

Sahte Ozempic'i araştırırken, Mackey ve meslektaşları çevrimiçi kaynaklardan sahte ürünler satın almaya çalıştılar. Bazı siparişler hiç gelmedi ve bazı satıcılar ilacı gümrükten geçirmek için fazladan bin dolara ihtiyaç duyduklarını iddia etti. Macket, “İşler iyice çığırından çıkmaya başladı” dedi. 

Nelere dikkat etmeli?

Herhangi bir sahte ilaç tehlikeli olabilir ancak sahte Ozempic enjekte edildiği için özellikle yüksek bir risk oluşturmaktadır. Safdar, steril enjekte edilebilir ilaçlar üretmenin son derece zor olduğunu söyledi. Safdar'a göre en büyük risklerden biri, tüketicilerin bu ilaçları doktor gözetimi olmaksızın internet üzerinden satın almaya istekli olmalarından kaynaklanıyor. NYU Langone'un Kapsamlı Obezite Programı Direktörü Dr. Melanie Jay, Ozempic gibi ilaçları almak isteyen kişilerin kapsamlı bakım için her zaman lisanslı bir tıbbi sağlayıcıyla görüşmesi gerektiğini vurguladı. Doktorların, bu ilaçları kullanan hastaların ilerlemelerini izlemek ve potansiyel olarak ciddi yan etkileri yönetmek için sık sık kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Sahte Ozempic'in onaylı sağlık ürünleri arasına girmesi de mümkün. Haziran 2023'te Ozempic üreticisi Novo Nordisk, bir ABD eczanesinden satın alınan sahte bir kalemin aslında insülin içerdiğini söyledi. Aralık ayında ise FDA, yasal ilaç tedarik zincirinde binlerce birim sahte ürün ele geçirdiğini açıkladı. Ancak Safdar, sahte bir ilacın fark edilmeden bu kadar uzağa gitmesinin nadir olduğunu söyledi. Safdar, insanların ilacı lisanssız bir çevrimiçi satıcıdan veya tıbbi bir kaplıcadan almak istemeleri halinde bilmeden sahte Ozempic almalarının çok daha olası olduğu konusunda uyardı. Tüketiciler ayrıca Ozempic gibi ilaçların liste fiyatının çok altında bir nakit fiyatla satılan ürünlere de dikkat etmeli.

Sahte ilaçların kartonunda yazım hataları gibi ince değişiklikler olabilir, bu nedenle bir ilacın ambalajını her zaman incelemelisiniz. DSÖ, sahte ürünlerin kaleme iyi yapışmayan dayanıksız etiketlere de sahip olabileceğini söyledi. Novo Nordisk, insanların ilaçlarının gerçek olduğundan emin olmaları için çevrimiçi kaynaklara sahip ve Eli Lilly, insanların orijinal ürünleri tanımlamalarına yardımcı olacak araçları var.

©️ 2024 The New York Times Company