08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2023 23:50 | Son Güncelleme: 28.11.2023 23:52

New York Times yazdı: Savaşa verilen ara Filistinlilerin kalıcı ateşkes umudunu artırdı

İsrail-Hamas savaşında verilen dört günlük ara Filistinlilere kısa süreli de olsa rahatlama sağladı. İki gün uzatılma kararı ise barış umutlarını artırdı. New York Times'a konuşan Gazze'deki Filistinliler uzun zamandan sonra rahatla uyuduklarını ve sevdiklerine ulaşma fırsatı bulduklarını anlattı
New York Times yazdı: Savaşa verilen ara Filistinlilerin kalıcı ateşkes umudunu artırdı

Hiba Yazbek ve Abu Bakr Bashir / The New York Times

Pazartesi günü Gazze'deki Filistinliler, İsrail bombardımanına karşı dinlenme ve soluklanma imkânı sunan geçici ateşkes süresinin dolmasıyla birlikte çatışmaların yeniden başlamasına hazırlandı. Dört günlük ateşkesin başladığı cuma günü Gazze Şeridi semaları sessizliğe büründüğünde, bölgedeki pek çok kişi çatışmalar nedeniyle görüşemedikleri yakınlarını kontrol etmek için koşuşturdu. Diğerleri ise bir gece kesintisiz uyuma, erzak stoklama ya da denize girme fırsatını yakaladı. 

"Sevdiklerimizi kontrol edebildik"

Mohammad Al-Akhras, "Ateşkes sırasında hayatımızı yavaş yavaş geri kazanmaya başladığımızı hissettik. Sevdiklerimizi kontrol edebildik, etrafta dolaşabildik ve ev ve çocuklar için gerekli şeyleri satın alabildik" dedi. Pazartesi günü ateşkesin dört günün ötesinde de devam edeceğine dair işaretler vardı. Anlaşmaya aracılık eden Katar'daki yetkililer iki günlük bir uzatma için anlaşmaya varıldığını söylediler.

Gazze'de serbest foto muhabirliği yapan 35 yaşındaki Al-Akhras, cuma günü çatışmalara ara verilir verilmez eşini ve çocuklarını görmek için acele ettiğini anlattı. Ailesinin 45 gündür kendisinden ayrı olduğunu söyledi. Al-Akhras, "Onlarla en azından birkaç saat vakit geçirebildim" dedi.

Çatışmalar durduğunda Dareen Nseir'in yaptığı ilk şey evini kontrol etmek oldu, yedi haftadan uzun bir süre önce çatışmalar başladıktan kısa bir süre sonra Gazze Şehri'ndeki başka bir mahalleye kaçtığından beri geri dönmemişti. 46 yaşındaki Nseir torunları için birkaç giysi kurtarabildiğini ama başka bir şey bulamadığını söyledi. Eve temelli dönmeyi dilediğini anlatan Nseir, "Ama pencerelerimiz kırıldı ve duvarlar bombalandı" diye konuştu.

"Sonunda rahatça uyuyabildik"

Geçici ateşkes, İsrail'de tutuklu bulunan Filistinliler için Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak amacıyla İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşmanın bir parçasıydı. Bu anlaşma aynı zamanda Gazze'ye daha fazla insani yardım girmesini de içeriyordu. Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana yardım taşıyan çok sayıda kamyon Gazze'ye girdi, ancak Nseir ailesi için hala yiyecek ya da yemek yapabilmesi için gaz bulamadığını söyledi. Nseir, "Bize yardımın akacağını söylediler ama işte son gündeyiz ve hiçbir şey alamadık" dedi. Elde edebildiği tek şeyin bütün gece uyuyabilmek olduğunu belirten Nseir, "Son dört gündür stres ya da korku yoktu; sonunda rahatça uyuyabildik" diye ekledi.

Soğuk havaya rağmen onlarca aile hafta sonu Gazze'nin güneyindeki plajlara akın etti. Çocuklar suya girip kumda oynarken balıkçılar da ağlarını denize attı, haftalar süren çatışmaların ardından kısa süreliğine normale dönüş yaşandı. Gazze'deki Filistinliler bu sakinliğin büyük olasılıkla uzun sürmeyeceğinin farkındaydı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ateşkes sona erdikten sonra da savaşa devam etme sözü verdi ama yine de uzatma işaretleri memnuniyetle karşılandı. Nseir, "Ateşkesi uzatacaklarına dair umudumuzu koruyoruz" dedi.

© 2023 The New York Times Company