08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 10:44 | Son Güncelleme: 14.07.2024 15:25

New York Times yazdı: Suikast girişimi konusunda tüm bilinenler

New York Times eski Başkan Donald Trump'a yönelik silahlı saldırıya dair şimdiye kadar bilinenleri yazdı: Trump kulağından yaralandı, mitingde bulunan bir kişi hayatını kaybederken iki kişinin durumu ağır, FBI saldırganın kimliğini açıkladı
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Michael Levenson / The New York Times

Gizli Servis'e göre eski Başkan Donald J. Trump'ın cumartesi günü saat 18:15 sularında Butler, Pa.'da düzenlediği miting sırasında bir adam sahneye doğru "birden fazla el" ateş ederek bir seyircinin ölümüne ve iki kişinin de ağır yaralanmasına neden oldu. Trump, sağ kulağının etrafındaki kan görülebilecek şekilde aceleyle sahneden indirildi. Daha sonra sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı bir paylaşımda "sağ kulağımın üst kısmını delen bir kurşunla vurulduğunu" söyledi. Trump hastaneye kaldırıldı ve Gizli Servis Trump'ın "güvende" olduğunu açıkladı.

Sekiz el ateş edildi

Federal Soruşturma Bürosu'nda özel ajan olarak görev yapan Kevin Rojek, Butler Township Polis Departmanı'nda düzenlediği basın toplantısında "Bu akşam eski başkanımız Donald Trump'a karşı bir suikast girişiminde bulunuldu" dedi. The New York Times tarafından yapılan bir analiz silahlı saldırganın sekiz el ateş ettiğini öne sürdü.

Gizli Servis, personelinin saldırganı öldürdüğünü açıkladı. F.B.I. yaptığı açıklamada saldırganın kimliğini Bethel Park, Pa'dan 20 yaşındaki Matthew Crooks olarak açıkladı. Yetkililer hala saldırganın nedenini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Trump, silah sesleri ve kalabalıkta insanlar çığlık atmaya başladıktan sonra hızla eğildi. Gizli Servis ajanları daha sonra Trump'ı sahneden indirdi. Konvoyuna kadar kendisine eşlik edilirken yüzü ve sağ kulağı kanlar içinde kalan Trump, kalabalığa meydan okuyan bir hareketle yumruğunu sıktı.

Şüpheli

Gizli Servis, saldırganın "miting alanının dışında yüksek bir konumdan" ateş ettiğini söyledi. İki kolluk kuvveti yetkilisine göre, kolluk kuvvetleri ölen beyaz bir erkekten AR-15 tipi yarı otomatik bir tüfek ele geçirdi. Federal Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu, ulusal ateşli silahlar satın alma veri tabanını kullanarak silah üzerinde acil bir takip yaparak kimliğini ortaya çıkardı. F.B.I. yaptığı açıklamada saldırganın 20 yaşındaki Matthew Crooks olduğunu açıkladı. Yetkililer hala cinayet nedenini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Gizli Servis tetikçiyi nasıl öldürdüğünü açıklamadı. Suç ortağı olup olmadığı da hemen anlaşılamadı.

Ölü ve yaralılar

Butler Bölgesi şerifi Michael T. Slupe, öldürülen seyircinin muhtemelen ailesiyle birlikte mitinge katılan yetişkin bir erkek olduğunu söyledi. Şerif Slupe, adamın vurulduğu sırada tribünde olduğunu ve olay yerinde öldüğüne inandığını söyledi. Hastane sözcüsü Dan Laurent'e göre ağır yaralanan iki kişi helikopterle Pittsburgh'daki Allegheny General Hastanesi'ne kaldırıldı. Yetkililer seyircilerin yaralanmaları hakkında daha fazla bilgi vermedi.

Olay yeri

Silahlı saldırı, Trump'ın Pittsburgh'un yaklaşık 34 mil kuzeyindeki 13 bin nüfuslu Butler kasabasında Butler Farm Show'un arazisinde büyük bir açık hava mitingi düzenlediği sırada meydana geldi. Trump konuşmasına dakikalar kala destekçilerine sınır geçişlerinin sayısıyla ilgili bir grafik gösteriyordu ki silah sesleri duyuldu. Katılımcılar "Yere yatın, yere yatın!" ve "Ateş açıldı!" diye bağırdı. Gizli Servis hızlı bir şekilde basın alanını boşalttı, kalabalığı dışarı çıkardı ve bölgeyi suç mahalli ilan etti. Kalabalık dağılırken karışıklık yaşandı. Bazı Trump destekçileri el ele tutuşarak dua etti ve ardından "U.SA." diye slogan attı.

Kim ne dedi?

Başkan Biden, ulusal bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Trump'ın hızla tahliye edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve "Amerika'da bu tür bir şiddete yer yok" dedi. Beyaz Saray'a göre daha sonra Trump ile konuştu. Biden kampanyası, silahlı saldırının ardından siyaseti bir kenara bıraktığının bir işareti olarak televizyon reklamlarını kaldırdığını söyledi.

  • Eski Başkan Barack Obama Amerikalılara "bu anı, siyasetimizde nezaket ve saygıya yeniden dönmek için kullanmaları" çağrısında bulundu.
  • Kentucky Senatörü Mitch McConnell "Bu gece tüm Amerikalılar, barışçıl bir mitinge yapılan alçakça saldırının ardından Başkan Trump'ın iyi görünmesine minnettar" dedi.
  • İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dualar etti ve "Başkan Trump'a yönelik açık saldırı karşısında şok olduğunu" söyledi.
  • İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise saldırı karşısında "dehşete düştüğünü" söyledi ve ekledi: Siyasi şiddetin hiçbir türünün toplumlarımızda yeri yoktur.

©️ 2024 The New York Times Company