08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 10:12 | Son Güncelleme: 14.07.2024 13:02

New York Times'ın başyazısı: Bu saldırı haklı görülemez

New York Times yayın kurulu Donald Trump’a yönelik suikast girişimini yorumlayan bir başyazı yayınlandı. İşte o yazı:
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

The Editorial Board / The New York Times

Amerikalılar cumartesi günü, siyasi şiddetin demokrasimiz için oluşturduğu tehdide dair sarsıcı bir hatırlatma ile karşı karşıya kaldılar. Donald Trump'ın Butler'da akşam saatlerinde düzenlenen kampanya mitinginde açılan ateş sonucu ciddi şekilde yaralanmaması bir lütuf, mitingde en az bir kişinin hayatını kaybetmesi ise bir trajedidir. Sayın Trump'ın hızla ve tamamen iyileşmesini umuyoruz.

Provokasyon olarak görülmemeli

Suikast girişimi olarak soruşturulan silahlı saldırı ve saldırgan hakkında henüz bilmediğimiz çok şey var. Ancak şu çok açık: Bir seçimi şiddet yoluyla çözmeye yönelik her türlü girişim iğrençtir. Şiddet demokrasiye aykırıdır. Amerikalıların farklılıklarını çözmelerinin yolu kurşun değil oy pusulaları olmalıdır. Şimdi her iki partinin siyasi liderlerine ve Amerikalılara düşen görev, bireysel ve kolektif olarak, daha fazla şiddete ve bunu körükleyen aşırılık yanlısı dile kaymaya direnmektir. Cumartesi günkü saldırı bir provokasyon ya da bir gerekçe olarak görülmemelidir. 

Amerikalılar aynı zamanda bu ulusun karşı karşıya olduğu zorluklar konusunda da net olmalıdır. Cumartesi günü yaşananlar bir sapma olarak görülemez. Şiddet Amerikan siyasi hayatına bulaşıyor ve süreci etkiliyor.
Şiddet eylemleri uzun zamandır Amerikan demokrasisini gölgeliyor. Ancak son zamanlarda daha büyük ve daha karanlık bir hal aldı.

Kültürel ve siyasi kutuplaşma, silahların her yerde bulunması ve internetin radikalleştirici gücü, bu kurulun 2022 yılında yayınladığı The Danger Within (İçimizdeki Tehlike) başlıklı yazı dizisinde de ortaya koyduğu gibi, şiddete katkıda bulunan faktörler oldu. Bu yüksek riskli başkanlık seçimi, ulusun siyasi farklılıkların barışçıl çözümüne olan bağlılığını daha da zorluyor.

Demokrasi, tarafların sürecin sonuçlardan daha önemli olduğunu kabul etmelerini gerektirir. Cumartesi günkü olaylardan önce bile, pek çok Amerikalının bu temel sınavda başarısız olduğuna dair endişe verici işaretler vardı. Geçtiğimiz ay Chicago Güvenlik ve Tehditler Projesi tarafından yapılan bir ankete katılanların yüzde 10'u Sayın Trump'ın başkan olmasını engellemek için güç kullanımının haklı olduğunu, yüzde 7'si ise Sayın Trump'ı başkanlığa döndürmek için güç kullanımının haklı olduğunu söyledi. Sayın Trump'ın siyasi gündemine şiddet yoluyla karşı çıkılamaz ve çıkılmamalıdır. Şiddet sürdürülemez ve sürdürülmemelidir.

Cumartesi günü yaşanan saldırı bir trajedidir. Şu anda Amerikalıların karşı karşıya olduğu zorluk, bu anın daha büyük bir trajedinin başlangıcı olmasını engellemektir. Bu seçim Amerikalıların vereceği oylarla çözüme kavuşturulmalıdır.

©️ 2024 The New York Times Company