19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2024 13:08 | Son Güncelleme: 07.08.2024 13:15

New York Times yazdı: Tim Walz hakkında 19 gerçek

Demokratların başkan adayı Kamala Harris'in başkan yardımcısı olarak seçtiği Tim Walz, sosyal bilimler öğretmenliği yaptı ve futbol koçu olarak çalıştı. New York Times, Walz hakkındaki 19 gerçeği yazdı
(Caroline Yang/The New York Times)
(Caroline Yang/The New York Times)

Simon J. Levien, Maggie Astor / New York Times

Yakın zamana kadar Minnesota Valisi Tim Walz, Demokratlar arasında bile neredeyse hiç tanınmıyordu. Ancak Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilmesinden sonraki günlerde hisse senetleri hızla yükseldi ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Walz'ı 2 numaralı aday olarak seçmesinin önünü açtı. İşte Demokratların yeni başkan yardımcısı hakkındaki 19 gerçek...

1. Sosyal medyanın (çok yeni) sevgilisi. Walz, Ortabatılı "baba havası" ve çekici sıradanlığı hakkında yorum yapan kullanıcılar tarafından internette büyük bir destek gördü.

2. Tüm bu "tuhaf" olayını o başlattı. Birkaç hafta önce kablolu televizyonda eski Başkan Donald Trump ve aday adayı Ohio Senatörü JD Vance'i "tuhaf" olarak nitelendiren Walz'dı. Bu tanımlama kısa süre içinde Demokratların konuşma konusu haline geldi.

3. Prince'in adını bir otoyola verdi ve tasarıyı mor mürekkeple imzaladı. Minnesota'da yaşamış olan müzisyenin adını 5. Otoyolun bir bölümüne Prince Rogers Nelson Anma Otoyolu olarak veren yasayı imzalarken, "Sanırım bunun şimdiye kadar yaptığımız en havalı yasa tasarısı imzalama töreni olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

4. Lise öğretmenliği yaptı. Walz siyasete atılmadan önce önce Alliance sonra da Minnesota'da lisede sosyal bilgiler ve coğrafya öğretmenliği yaptı.

5. 1989'da Çin'de öğretmenlik yaptı ve biraz Mandarin biliyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir yıllığına Çin'e gitti ve Harvard Üniversitesi'ne bağlı bir program aracılığıyla orada İngilizce öğretmenliği yaptı.

6. Kendisi bir gazidir. Walz gençliğinde Ulusal Muhafız Ordusuna katıldı ve 24 yıl sonra 2005 yılında emekli oldu. Sürekli Özgürlük Operasyonu'nu desteklemek üzere 2003-2004 yılları arasında İtalya'da görev yaptı ve üstün hizmetlerinden dolayı Ordu Takdir Madalyası ve iki Ordu Başarı Madalyası aldı.

7. Kongre'de nadir bulunan bir türdü: Orta Batı'nın kırsal kesiminden bir Demokrat. Walz, on yılı aşkın bir süre boyunca Minnesota'nın eyaletin güneyindeki 1. Bölgesini temsil etti. Temsilciler Meclisi Gazi İşleri Komitesi'nin en üst düzey Demokrat üyesiydi, Irak ve Afganistan'daki savaşlar için finansmanı destekledi, Uygun Bakım Yasası için oy kullandı ve kürtaj için federal fonun kısıtlanmasına karşı oy kullandı.

8. Doğuştan bir Nebraskalı. West Point, Nebraska'da doğdu, Valentine, Nebraska'da büyüdü, Butte, Nebraska'da liseye gitti ve Minnesota Eyalet Üniversitesi, Mankato'dan deneyimsel eğitim alanında yüksek lisans derecesi almak için taşınmadan önce Chadron Eyalet Koleji'nden mezun oldu.

9. George W. Bush'un bir mitingine girmesi engellendikten sonra siyasetle ilgilenmeye başladı. 2004 yılında, hala öğretmenlik yaparken, öğrencilere mitinge kadar eşlik etti ve kendi anlatımına göre Demokratlar için gönüllü olduklarından içeri alınmadıklarında itiraz etti.

10. Onu aday olması için eğiten kadın şimdi vali yardımcısı. Walz, 2006 yılında Cumhuriyetçi bir vekili devirip Temsilciler Meclisi'ndeki koltuğunu kazanmadan önce eski Senatör Paul Wellstone'un adını taşıyan bir Demokrat siyasi eğitim kampı olan Camp Wellstone'a katıldı. Vali Yardımcısı Peggy Flanagan orada eğitmenlik yaptı.

11. Eşcinsel haklarının ilk destekçilerinden biriydi. Minnesota'daki Mankato West Lisesi'nde 1990'larda bir eşcinsel ittifakına sponsor oldu. 2006'da muhafazakâr bir bölgede Temsilciler Meclisi koltuğunu kazandığında, eşcinsel evliliğe destek vererek aday oldu.

12. Diğer konularda siyasi olarak değişti. Temsilciler Meclisi'ndeki görevi sırasında pek çok Demokrat'tan daha ılımlıydı, mültecilerin daha sıkı bir şekilde incelenmesi için oy kullandı ve Ulusal Tüfek Derneği'nden destek aldı. Ancak 2018'de valiliğe adaylığını koyduğunda silahlar ve diğer konularda önemli ölçüde sola kaydı ve Minnesota'nın Demokrat Yasama Meclisi ile birlikte kapsamlı bir ilerici gündemi yürürlüğe koydu.

13. Sülün ve hindi avlıyor. Minnesota'da hindi avı sezonunu başlatmak için Vali'nin Hindi Avı Açılışı'nı başlattı ve sülün avı sezonu için de benzer bir etkinlik düzenledi. CNN'de Vance için "Sizi temin ederim ki o benim gibi sülün vuramaz" dedi.

14. Minnesota'dan seçilen üçüncü başkan yardımcısı olacak. Hubert Humphrey (Başkan Lyndon B. Johnson döneminde görev yaptı) ve Walter Mondale (Başkan Jimmy Carter döneminde görev yaptı) ilk ikisiydi.

15. İki çocuklarını tüp bebek yöntemiyle dünyaya getirdiler. Hope adını verdikleri kızlarına sahip olmaları için yedi yıl süren doğurganlık tedavileri gerekti. Walz, Alabama Yüksek Mahkemesi'nin bu yıl verdiği bir kararın tüp bebek tedavisini altüst etmesinin ardından bu deneyimden kamuoyuna bahsetti.

16. 1999 futbol eyalet şampiyonlarına koçluk yaptı. Bu Mankato West Lisesi için ilk eyalet şampiyonluğu unvanıydı.

17. O bir protestan. Daha spesifik olarak, bazen kendisini "Minnesota Lutheran" olarak tanımlıyor. Walz geçen baharda yaptığı bir konuşmada "Bizler iyi Minnesota Luther'cileri olduğumuz için bir kuralımız var: eğer iyi bir şey yapar ve bunun hakkında konuşursanız, artık iyilik sayılmaz. Bu yüzden yapmanız gereken başka birinin sizin hakkınızda konuşmasını sağlamaktır" dedi.

18. 1995'te alkollü araç kullandıktan sonra içkiyi bıraktı. Walz, 1995 yılında hız yaptığı için kenara çekildi ve alkol testini geçemedi. O dönem alkolü bıraktı. Karısı o dönem ona "İnsanlara karşı sorumlulukların var. Aptalca seçimler yapamazsın" dedi.

19. Ayrıca kahve içmiyor. Cumhuriyetçi meslekdaşı gibi Diet Mountain Dew tercih ediyor.

©️ 2024 The New York Times Company