18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 13:13 | Son Güncelleme: 17.07.2024 13:21

New York Times yazdı: Trump-Murdoch ittifakı yeniden canlanıyor

Medya devi Rupert Murdoch ve ABD eski Başkanı Donald Trump'ın 2020 seçimlerinde arası bozulmuştu. O zamandan bu yana Trump'ı desteklemediği bilinen Murdoch, dün Cumhuriyetçilerin Ulusal Kongresine katıldı. New York Times ikilinin yeniden yakınlaşan ilişkilerini yazdı
New York Times yazdı: Trump-Murdoch ittifakı yeniden canlanıyor

Jim Rutenberg / The New York Times

Trump-Murdoch ittifakı yeniden canlanıyormuş gibi görünüyor. Rupert Murdoch bir keresinde 2020 sonbaharında arkadaşlarına Donald Trump'ın “giderek delirdiğini” ve ikinci bir dönemde “tehlikeli” olacağını düşündüğünü söylemiş ve o yılın sonunda “Trump'ın önemsiz hale geleceğini” memnuniyetle tahmin ediyordu. İki yıl sonra, Trump'ın Cumhuriyetçi ön seçimlerdeki baş rakibi Vali Ron DeSantis'i destekledi. Ancak salı günü, kısa bir süre önce emekli olan küresel medya devi Murdoch, Cumhuriyetçilerin sadık üyeleri arasındaki yerini almak üzere Milwaukee'deydi. Trump karşıtlarının en önde gelenlerinden biri olarak eski başkanın arkasında sıraya girdi ve Cumhuriyetçilerin birlik ve beraberlik gösterisine dönüşen kurultaya katıldı. 

93 yaşındaki Murdoch kongrelere pek katılmıyordu. Buraya katılmasının nedeni de kısmen, aralarında The Wall Street Journal, The New York Post, Fox News ve diğer gazetelerde çalışan muhabirlerin de bulunduğu kongre muhabirlerine destek vermekti. Ancak kongreye katılışı, Murdoch'ın en büyük kablolu kanalı Fox News'un izleyicileri üzerindeki sarsılmaz etkisi nedeniyle Murdoch'ı son on yılın büyük bir bölümünde eski başkanın boyunduruğu altında tutan Trump'la olan çarpık ilişkisindeki bir başka sıra dışı dönemeçe iaşret ediyor.

2020 seçimlerinde ilişkiler bozuldu

Murdoch ve Trump arasındaki ilişki 2020'nin sonlarında sert bir şekilde bozuldu. Fox News, Trump'ın Arizona'yı kaybettiğini ilan eden ilk kanal oldu ve Trump'ın ailesi ve stratejistleri orada zaferin hala ellerinde olduğunda ısrar ettiğinde bu haberi değiştirmeyi reddetti. Fox'un Trump'ı seven izleyicileri başlangıçta kısa süreliğine reytinglerini başka yerlere taşıyarak ve bazı durumlarda mitinglerde ve protestolarda “Fox News Sucks!” sloganlarına katılarak kanalı cezalandırdı.

Ancak Murdoch ve Fox News ekibi, Trump'ın seçimde hile olduğu yalanlarına daha fazla yer verdikten sonra onları geri kazanmaya başladı. Ardından şirket, komplo teorilerinin merkezindeki oylama makinesi şirketi Dominion Voting Systems'a 787 milyon dolarlık rekor düzeyde bir iftira anlaşmasıyla bunun bedelini ağır bir şekilde ödedi. Dominion davası aynı zamanda Murdoch'ın Trump'ı yerden yere vurduğu birkaç utanç verici kısa mesajın da kamuoyuna ifşa edilmesine yol açtı. Trump da aynı şekilde karşılık verdi ve bir noktada Truth Social'da Murdoch'ın “MAGA'dan nefret eden bir küreselci” olduğunu yazdı.

Birkaç aydır görüşüyorlar

Ancak Murdoch'ın da Dominion davasında kabul ettiği gibi, izleyicileri Trump'a hayrandı ve uzun vadede onu kızdıracak bir şey yapmak 'aptalca' olurdu. Görüşme hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre, ikili 2020 seçimlerinden bu yana, Murdoch'un Trump'ın aday adayı olarak Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum'a duyduğu heyecanı paylaştığı birkaç ay öncesine kadar görüşmemişti. Yakın zamanda Clay Travis ve Buck Sexton'ın podcast'ine katılan Trump, ikilinin o zamandan beri daha fazla konuştuğunu belirtti. “Rupert Murdoch ile çok konuşuyorum” diyen Trump, "O yüzde 100 zeki, bir çivi kadar keski"’ diye ekledi.

Bu Trump'ın Murdoch'ın tüm tavsiyelerini dinlediği anlamına gelmiyor. Trump Senatör JD Vance'i aday adayı olarak seçti ve Burgum'u mihrapta bıraktı. Ve kongrenin ilk gecesinde, Trump salondaki yerini alarak delegeleri şaşırttığında, geçen yıl görevden alınan eski Fox News sunucusu Tucker Carlson'ın yanına oturdu.

Salı günü Trump'ın oğlu Donald Trump Jr. Fox News ve Murdoch'a yüklenerek Axios'a “Bir zamanlar Cumhuriyetçi Parti'de hayatta kalmak istiyorsanız ona ya da başkalarına boyun eğmek zorundaydınız. Artık durumun böyle olduğunu sanmıyorum” diye konuştu. Genç Trump ayrıca Fox tarafından kara listeye alındığını da söyledi. Şirket, Trump'ın bu hafta Fox & Friends programına katılacağını ve pazartesi günü de kanalda kendisiyle röportaj yapıldığını kaydetti.

©️ 2024 The New York Times Company