16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.09.2023 13:29 | Son Güncelleme: 25.09.2023 15:22

New York Times yazdı: Rupert Murdoch'un emeklilik planı ne?

Medya imparatoru Rupert Murdoch koltuğunu oğlu Lachlan'a devretse de emeklilik planında çok fazla belirsizlik var. En çok merak edilen ileride ailenin hisselerini kimin yöneteceği. Kimilerine göre onun kenara çekilmesi bir ara. Son perdeyi görene kadar beklemek gerekiyor
Rupert Murdoch ve oğlu Lachlan, Time Dergisi'nin 21 Nisan 2015 tarihinde New York'ta düzenlediği En Etkili 100 Kişi listesinin kutlandığı galada (Fotoğraf: Krista Schlueter/The New York Times)
Rupert Murdoch ve oğlu Lachlan, Time Dergisi'nin 21 Nisan 2015 tarihinde New York'ta düzenlediği En Etkili 100 Kişi listesinin kutlandığı galada (Fotoğraf: Krista Schlueter/The New York Times)

Benjamin Mullin / The New York Times

Rupert Murdoch'ın perşembe günü medya imparatorluğunun günlük denetiminden çekildiğini açıklaması, büyük oğlu Lachlan'ın işletmelerin tek başına denetimini üstlenmesinin önünü açtı. Bu hamle Rupert Murdoch'ın şirketleri Lachlan'ın yönetmesini istediğini açıkça ortaya koydu. Ancak 92 yaşındaki yaşlı Murdoch öldükten sonra ailenin hisselerini oylayan vakfı kimin kontrol edeceği sorusuna yanıt vermedi. Murdoch Aile Vakfı hem Fox Corp. hem de News Corp. şirketlerinde oyların yaklaşık yüzde 40'ına sahip.

Bu noktada, Murdoch'un en büyük dört çocuğu kendi aralarında Murdoch'un nihai halefini belirlemek zorunda kalacaklar ve bu konuda bölünmüş görünüyorlar. Rupert Murdoch'un sağlık durumu iyi görünüyor, ancak perşembe günü ayrılışının açıklanmasından saatler sonra, onunla birlikte çalışan bazı medya yöneticileri, Murdoch'un Lachlan'ın şirketler üzerindeki kontrolünü daha da sağlamlaştıracak daha büyük bir plan olmadan istifa etmeyeceğini savundu.

"Son perdeyi görene kadar bekleyin"

News Corp'un eski yöneticilerinden olan ve şu anda Sports Illustrated ve Men's Journal'ı yayınlayan Arena Group'un başkanı ve CEO'su olan Ross Levinsohn, "Onun kenara çekilmesi bir aradır. Son perdeyi görene kadar bekleyin" dedi. Bu eylemin ne olabileceği belli değil. Fox Corp. ve News Corp yorum yapmayı reddetti. Geçen yıl Rupert Murdoch, imparatorluk içinde yaygın olarak Lachlan'ın otoritesini destekleme çabası olarak algılanan bir hamle yaptı: News Corp ve Fox Corp'u birleştirmeye çalıştı. Ocak ayında geri adım attı ve her iki şirket de o dönemde birleşmenin hissedarlar için uygun olmadığını söyledi.

Şirketleri birleştirme planı

Murdoch'a yakın olan ve isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki kişi, şirketleri yeniden birleştirmek için bir girişimde daha bulunacağına inanıyor. Bu kişiler kısa vadede tam bir birleşmenin olası olmadığı konusunda uyarıda bulundular. İki kişinin tahminine göre, herhangi bir yeni anlaşmadan önce, geçen yılki birleşmeyi bozan yatırımcı endişelerini gidermek amacıyla News Corp'un gayrimenkul işi de dahil olmak üzere bazı bölümlerinin satılması gerekecek. Bazı hissedarlar, Avustralya'nın emlak listeleme devi REA Group'un da dahil olduğu gayrimenkul varlıklarının Wall Street'in News Corp'a verdiğinden daha değerli olduğuna inanıyor ve herhangi bir birleşme görüşmesi başlamadan önce bunların satıldığını görmek istiyorlar.

Önce bu varlıklar satılmazsa, şirketleri yeniden bir araya getirmeye yönelik herhangi bir girişim, Murdoch'un kendisine indirimli satış yapmasına izin verecek koşullara karşı temkinli olan News Corp hissedarlarının muhalefetiyle karşılaşabilir. Bazı Fox hissedarları da News Corp'un Wall Street Journal gibi gazete işletmelerinin Fox Corp'un Fox yayın ağı ve FS1 spor kablolu ağı gibi eğlence varlıklarıyla tamamlayıcı olmadığını savunarak News Corp ile yapılacak bir anlaşmaya şüpheyle yaklaşıyor.

SVB MoffettNathanson'da analist olan Robert Fishman şirketinin, şirketleri birleştirmenin yararlarını görmediğini söyledi. Bunun yerine Fox'un kendi başına stratejik alternatifler peşinde koşması gerektiğini düşünüyor. Fox News ile News Corp'un geri kalanını birleştiren bir anlaşmanın mantıklı olabileceğini de sözlerine ekledi. Murdoch, perşembe günü yaptığı açıklamaya rağmen News Corp ve Fox'ta tamamen meşgul görünüyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre Murdoch geçen hafta Los Angeles'taki ofisindeydi ve Lachlan Murdoch'a şirket için büyük resim stratejisi konusunda danışmanlık yapmaya devam ediyordu. 

"Her zaman şirketin sahibi olmaya devam edecek"

Nitekim Rupert Murdoch, kenara çekilme kararını açıkladığı bir mektupta çalışanlarına "Beni bir cuma öğleden sonra geç saatlerde ofiste görmeyi bekleyin" dedi ve düşünceler, fikirler ve tavsiyelerle onlara ulaşacağını ekledi. LightShed Partners analistlerinden Rich Greenfield, Murdoch'ın imparatorluğunda tahtın arkasındaki gerçek gücün onu kuran adam olmaya devam edeceğini söylüyor. Greenfield, "Rupert Murdoch bu şirketlerin kontrolünü elinde tuttuğu sürece, ister CEO, ister yönetim kurulu başkanı, ister icra kurulu başkanı ya da emeritus yönetim kurulu başkanı olsun, şirketin sahibi olmaya devam edecek ve şirket kurulduğundan beri de öyle" dedi. 

Integrated Media Co. CEO'su ve News Corp'un eski yöneticilerinden olan Jon Miller, Murdoch'un 2017 yılında 21st Century Fox film stüdyosunu ve diğer eğlence varlıklarını 71.3 milyar dolara Disney'e satma kararının da gösterdiği gibi, bazı haber yayınları hariç, işletmeleri konusunda duygusal olmadığını kanıtladığını söyledi. Miller'a göre, Disney'in ABC yayın ağının satışı da dahil olmak üzere önemli hamleleri düşünmeye istekli olmasının da gösterdiği gibi, medya sektöründe yaşanmakta olan tektonik değişimler Murdoch'un da doğru fiyatta bir satışı düşünebileceğini gösteriyor. Miller, "Bu noktada tüm kartlar masada ve Murdoch'lar bu masaya gelmekten hiçbir zaman çekinmediler" dedi.

© 2023 The New York Times Company