04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2024 11:05 | Son Güncelleme: 23.04.2024 11:13

New York Times yazdı: Trump'ın ceza davası duruşmasından öne çıkanlar

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın sus payı davasında, jüri kararını dinlemek için tanıkları dinlemeye başladı. New York Times, dün açılış konuşmaları gerçekleşen duruşmadan öne çıkanları yazdı
Donald Trump, 22 Nisan'da Manhattan'da gerçekleşen davanın ardından mahkemeden ayrılırken (Fotoğraf: Maansi Srivastava/The New York Times)
Donald Trump, 22 Nisan'da Manhattan'da gerçekleşen davanın ardından mahkemeden ayrılırken (Fotoğraf: Maansi Srivastava/The New York Times)

Jesse McKinley ve Kate Christobek / The New York Times

Pazartesi günü Donald Trump'ın ceza davasında önemli bir an yaşandı. Eski başkanın savcılığın suç iddialarını ve savunmanın kendisinin basit bir adam olduğu ve haksız yere suçlandığı yönündeki karşı argümanlarını sessizce dinlediği açılış konuşmaları yapıldı. Trump'ın davasına karar verecek olan jüri, Manhattan'ın aşağısındaki gergin bir mahkeme salonunda haftalarca sürecek tanıklık ve diğer kanıtların sunumunu başlatan ifadelere dikkatle odaklandı.

Cumhuriyetçilerin bir kez daha muhtemel başkan adayı olan 77 yaşındaki Trump, 2016 seçimlerinden önceki günlerde yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'a yaptığı ödemeyi örtbas etmek amacıyla 34 iş kaydında tahrifat yapmakla suçlanıyor. İfade verebilecek olan Daniels, Trump ile 2006 yılında cinsel ilişkiye girdiklerini söylüyor ancak eski başkan bu iddiayı reddediyor.

Trump ayrıca 34 ağır suçlamayı reddederek bunların Demokratlar tarafından düzenlendiğini söyledi. Suçlu bulunması halinde eski başkan şartlı tahliye ya da dört yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. İşte açılış konuşmalarının yapıldığı duruşmada öne çıkan beş madde:

Savcılığın anlatacak büyük bir hikayesi var

Trump'ın karşı karşıya kaldığı iş kayıtların tahrifat yapmak gibi bir suçlama çok heyecan verici olmayabilir. Ancak savcılık pazartesi günü çok daha geniş bir resim çizmeyi planladığını açıkça belirtti. Savcı Matthew Colangelo, açılış konuşmasında magazine, ucuz ilişkiler ve gizlice kaydedilen telefon görüşmelerine değinen bir hikaye anlattı. Jüri üyelerine muhtemelen lüks otel odalarında, Trump Tower'da ve hatta Oval Ofis'te yaşananlar anlatılacak. Peki bunun riski ne? Başkanlık.

Tüm bunlar, davanın altı hafta kadar sürmesi öngörülen süre boyunca jüri üyelerinin dikkat kesileceğini gösteriyor. Gerçekten de, not almak için kağıt ve kalem isteyip istemedikleri sorulduğunda, jüri locasındaki kişilerin yarısından fazlası ellerini kaldırdı.

Savunma, iddia makamının tanıklarını yok etmek istiyor

Trump'ın baş avukatı Todd Blanche, açılış konuşmasında Trump'ın bu davaya yol açan eylemlerini sıradan bir iş olarak nitelendirdi ve Trump'ın mahkemede kendisini herhangi birinin yapacağı gibi savunduğunu söyledi. Blanche, Daniels'ın ödemeyi aldıktan sonra imzaladığı belge olan gizlilik anlaşmasının kullanılmasının zenginler ve ünlüler arasında tipik bir durum olduğunu ve yasadışı bir şey olmadığını savundu. Bir seçimi etkilemeye çalışmanın yanlış bir şey olmadığını da sözlerine ekledi ve "Buna demokrasi denir" dedi.

Blanche ayrıca Trump'ın eski avukatı ve iş bitiricisi Cohen'e de saldırdı. 2018'de federal kampanya finansmanı suçlarını kabul eden Cohen'in güvenilmez bir suçlu olduğunu belirtti. Daniels'ın Trump'a karşı önyargılı olduğunu ve cinsel ilişki hikayesiyle geçimini sağladığını da sözlerine ekledi. Avukat ayrıca savcılığın hazırladığı iddianamenin Trump'la ilgisi olmayan 34 kağıt parçası olacak nitelendirdi.

Trump mahkeme boyunca sessiz kaldı

Trump pazartesi günü mahkeme salonuna girerken yaklaşık üç dakika boyunca gazetecilere hitap etti ve aralarında New York Başsavcısı Letitia James ve aleyhinde 454 milyon dolarlık bir kararla sonuçlanan yakın tarihli bir dolandırıcılık davasının yargıcının da bulunduğu bir dizi düşmanına ateş püskürdü. Ancak Trump'ın açılış konuşmaları sırasındaki davranışları, içinde bulunduğu anın ciddiyetini anladığını yansıtıyordu.

Trump savcılığın açılış konuşması sırasında herhangi bir taşkınlık yapmadı ancak zaman zaman hoşnutsuzluğunu belli etti. Başkanlık seçimlerine hile karıştırmak için bir plan düzenlediği iddialarına karşı hafifçe başını salladı ve savcılar ağır suçlardan suçlu olduğunu söylediğinde daha sert bir şekilde başını yeniden salladı. Kendi tarafının açılış konuşması sırasında Trump büyük ölçüde hareketsiz ve ifadesiz bir şekilde oturarak avukatı Blanche'ı izledi. Trump'ın davranışları, daha önceki Manhattan duruşmalarında sergilediği değişkenlikle kıyaslandığında daha sessizdi. Ancak duruşma gününün sonunda Trump, koridorda bir kameranın önünde tercih ettiği yeri aldı ve dokuz dakikadan fazla konuşarak savcının davasına  bir kez daha saldırdı.

David Pecker'ın kendisi haber oldu

Savcıların ilk tanığı National Enquirer'ın uzun süredir yayıncısı olan David Pecker'dı. Kürsüye çıktı ve hemen magazin gazeteciliğinin nasıl yapıldığına dair bir ders verdi: Makalelerin satın alınması ve ünlü bir yüzü öne çıkarmanın önemi de buna dahildi. Pecker ifadesinde "Önemli olan tek şey bir derginin kapağıdır" dedi. Yaklaşık 30 dakika süren ifadesinde Pecker, kaynak bulma konusundaki ticari sırları da açıklayarak, otel çalışanları ve limuzin şoförlerinin zengin ve ünlüler hakkında bilgi kaynağı olabileceğini söyledi. Pecker, rahat görünüyordu, savcının esprilerine gülüyor ve bazen birkaç metre ötedeki jüriye doğrudan hitap ediyordu.

Dava programa uygun ilerliyor

Geçen beş duruşma günü boyunca, davaya bakan yargıç Juan Merchan, bu davayı programa uygun olarak sürdürmeye istekli olduğunu gösterdi. Jüri üyelerine duruşmanın altı hafta süreceğine dair verdiği sözü tutma konusunda ciddi görünüyor. Pazartesi günü, bir jüri üyesinin dişiyle ilgili acil bir durum ve Hamursuz Bayramı tatili nedeniyle kesilen programında sadece yarım saat kalmasına rağmen ilk tanık olan Pecker ile başlamaya karar verdi.

Salı günü mahkeme ilk olarak savcılığın, Trump'ın davaya katılanlara ve ailelerine saldırmasını engellemek amacıyla çıkarılan yayın yasağını ihlal ettiğini söylediği son yorumları nedeniyle Trump'ın mahkemeye itaatsizlikten tutuklanması talebini değerlendirecek. Ardından, Pecker kürsüde konuşmaya devam edecek ve muhtemelen savcılığın anlatısının ana unsurlarından biri olan magazin haberlerini satın almak ve örtbas etmek için kullanılan planı daha derinlemesine anlatacak.

Mahkeme Hamursuz Bayramını kutlamak için yine erken bir saatte, saat 14:00'te sona erecek ve ardından Çarşamba günü haftalık tatiline girecek. Ancak haftalar geçtikçe Merchan'ın temponun düşmesine izin vereceğine dair çok az şüphe var.

©️ 2024 The New York Times Company