18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2024 12:04 | Son Güncelleme: 07.04.2024 13:48

Washington Post yazdı: Trump sağlığına dair ayrıntıları saklıyor mu?

ABD eski başkanı Donald Trump'ın sağlığına ilişkin, golf kulübünün üyesi olan bir doktor tarafından yayınlanan rapor soru işaretlerine neden oldu. Seçmenler Biden ve Trump'ın yaşını sorgularken raporda ayrıntılı bilgiler paylaşılmadı
Washington Post yazdı: Trump sağlığına dair ayrıntıları saklıyor mu?

ABD eski başkanı Donald Trump seçim kampanyası sürecinde Joe Biden'ın sağlığına ilişkin saldırılarını artırırken üç yıldan uzun bir süredir kendi durumuna ilişkin ilk güncel raporu yayınladı. Ancak bu değerlendirme, görev süresi boyunca Beyaz Saray tarafından yayınlanan nispeten ayrıntılı raporlarla tam bir tezat oluşturuypr. Mektupta tansiyon ve ilaçlar gibi ayrıntılar yerine, Trump'ın mükemmel sağlıkta ve olağanüstü bilişsel duruma sahip olduğunu belirten üç paragraf bulunuyor. Ancak bu bilgilerin hiçbir rakamsal veriyle desteklenmediği raporda milyarderin kilosu bile yer almıyor. 

Trump, uzun süredir kişisel doktoru olan ve daha sonra Beyaz Saray'da görev yapan iki doktorun sağlık durumunun iyi olduğunu teyit etmesinin ardından, bu rapor için çok da tanınmayan birine başvurdu. New Jersey'li 64 yaşındaki doktor Bruce A. Aronwald.

Seçmenler sağlık durumlarını tartışıyor

Aronwald, uzun süredir Trump'ın Bedminster golf kulübünün üyesi. Trump ve Biden'ın bilişsel ve genel sağlık durumları, başkanlık yarışındaki seçmenlerin çoğunluğu için öncelikli konulardan biri olarak ortaya çıktı. Adayların sağlıkları konusunda daha açık sözlü olmaları gerektiğine dair bir kural yok ancak Trump ve Biden'ın son kampanyada yayınladıkları tıbbi raporlar üzerine yapılan akademik bir çalışmanın baş yazarı, rapordaki ayrıntı eksikliğinin, seçmenlerin 77 yaşındaki Trump'ın yolda düzenli olarak ilan ettiği gibi 81 yaşındaki rakibinden gerçekten daha iyi durumda olup olmadığını anlamalarını zorlaştırdığını söyledi.

Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı Trump, siyasi kariyerine 2015 yılında, tarihteki en sağlıklı başkan olacağını ilan eden muğlak ve abartılı bir sağlık raporu yayınlayarak başladı ve o zamanki doktoru daha sonra bu raporu Trump'ın kendisine dikte ettirdiğini açıkladı. Yeni raporda ayrıca Trump'ın görevdeyken olduğu gibi obezite ve yüksek kolesterolle mücadeleye ne ölçüde devam ettiği gibi olağan ayrıntıların hiçbiri yer almıyor.

Aronwald, ofisini ziyaret eden Washington Post muhabiriyle görüşmeyi reddetti ve Trump'ın kampanyası aracılığıyla yaptığı açıklamada seçimden önce Trump'ın sağlığıyla ilgili daha fazla ayrıntı yayınlamak için bir neden görmediğini söyledi. Biden kan testlerini, rahatsızlıklarını ve ilaçlarını detaylı bir şekilde anlatan altı sayfalık bir rapor yayınladı ve Beyaz Saray'ın seçmenlere sağlık konusunda daha net bir resim verdiğini belirtti. Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates yaptığı açıklamada "Joe Biden sağlık kayıtları konusunda şeffaf olmaktan gurur duyuyor. Tüm liderlerin Amerikan halkına bu düzeyde bir dürüstlük borçlu olduğuna inanıyor" dedi.