24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 23:37 | Son Güncelleme: 05.04.2023 00:21

New York Times yazdı: Trump'ın çıktığı tarihi duruşmada neler oldu?

ABD tarihinde bir eski başkanın suçlandığı ilk duruşma gerçekleşti. Donald Trump'a 34 suçlama yöneltildi ancak eski başkan suçlamaları reddetmesi dışında hiç konuşmadı. New York Times, duruşmaya dair kilit noktaları yazdı
Donald Trump, 4 Nisan 2023'te Manhattan'da Trump Tower'dan ayrılırken sağ yumruğuna havaya kaldırarak selam verdi (FotoğraF: Gregg Vigliotti/New York Times)
Donald Trump, 4 Nisan 2023'te Manhattan'da Trump Tower'dan ayrılırken sağ yumruğuna havaya kaldırarak selam verdi (FotoğraF: Gregg Vigliotti/New York Times)

Jonah E. Bromwich, William K. Rashbaum, Ben Protess ve Maggie Haberman / The New York Times

Manhattan savcıları Donald Trump'ı 2016 başkanlık kampanyası sırasında olası bir seks skandalını örtbas etmekle suçlayarak, eski başkanı bir ceza davası olasılığıyla karşı karşıya bırakan 34 ağır suçlamayı açıkladı. Trump geçen hafta bir yetişkin film yıldızına sus payı vererek 2016 başkanlık seçimlerini etkilemeye yönelik bir plan düzenlemekle suçlandı ve cezai suçlamalarla karşı karşıya kalan ilk eski Amerikan başkanı oldu. 

Salı günü öğleden sonra Manhattan'da yetkililere teslim olan ve daha sonra suçsuz olduğunu beyan ettiği duruşma için hakim karşısına çıkan Trump, bir zamanlar Oval Ofis'te bulunan ve Beyaz Saray için üçüncü kez adaylığını koyan bir adam için gerçeküstü bir sahne oluşturdu. Trump'ın 11 araçlık konvoyu saat 13:30'dan hemen önce Manhattan Ceza Mahkemeleri Binası'nın bir parçası olan bölge savcısının ofisine ulaştı. Gözaltındayken, herhangi bir ağır ceza sanığı gibi parmak izi alındı ancak eski başkan için özel düzenlemeler yapıldı. Gözaltında sadece kısa bir süre geçirdi, kelepçelenmedi ya da sabıka fotoğrafının çekilmedi.

Konuşmayı reddetti

Gözle görülür bir şekilde kızgın olan Trump mahkeme salonuna girdiğinde yanında hukuk danışmanı Boris Epshteyn ve davaya bakan avukatlar Todd W. Blanche, Susan R. Necheles ve Joseph Tacopina vardı. Yardımcılarının konuşabileceğini belirtmelerine rağmen Trump konuşmayı reddetti.

Donald Trump'ın adliyeye gitmek üzere Trump Tower'dan ayrılmasını izlemek için toplanan insanlar (Fotoğraf: Gregg Vigliotti/New York Times)

Düşük seviye bir suç

Manhattan bölge savcısı Alvin L. Bragg tarafından açılan davada eski başkan 34 kez birinci dereceden sahte iş kayıtları doldurmakla suçlanıyor ki bu her bir suç için en fazla dört yıl hapis cezası öngören düşük seviyeli bir suç, ancak suçlu bulunması halinde yargıç onu şartlı tahliye cezasına çarptırabilir. 

Protestolardan ve Trump'tan esinlenen tehditlerden korkulduğu için, o günkü etkinlikler Gizli Servis, New York Polis Departmanı, mahkeme güvenliği ve yaklaşık beş yıldır Trump'ı soruşturan Manhattan bölge savcılığı tarafından özenle yürütüldü. Helikopterler tepede tur atarken, adliye binasının dışındaki sokaklar basın mensupları ve yüzlerce göstericiyle doldu. Eski başkanın destekçileri ve eleştirmenleri yakındaki bir parkta toplandı ve burada barışı korumak için yerleştirilen metal barikatların üzerinden birbirlerine bağırdılar.

İddianamede yer alan sus payı ödemeleri

Trump aleyhindeki dava üç sus payı anlaşmasından kaynaklanıyor. Bunlardan biri, Trump'ın uzun süredir müttefiki olan National Enquirer'ın, Trump'ın evlilik dışı bir çocuk babası olduğunu bildiğini iddia eden eski bir Trump Tower kapıcısına 30 bin dolar dolar ödemesini içeriyordu. Magazin dergisi, 2016 kampanyası sırasında Trump'la ilişki hikayesini satmak isteyen Playboy'un 1998'de yılın playmate'i seçilen Karen McDougal'a bir başka ödeme daha yaptı. McDougal, hikayesinin haklarını satın alan National Enquirer ile hikayesini bastırmak için 150 bin dolarlık bir anlaşmaya vardı. 

İddianamenin odak noktası olan son ödeme ise Trump'ın iş bitiricisi Michael D. Cohen ile bir yetişkin film yıldızı arasında kampanyanın son günlerinde yapılan 130 bin dolarlık bir anlaşmayı içeriyor. Cohen'in Trump'ın talimatıyla yaptığını söylediği ödeme, Stormy Daniels'ın Trump'la cinsel ilişki hikayesini kamuoyuna açıklamamasını sağladı.

Savcılar, başkan olarak görev yaparken Trump'ın Cohen'e geri ödeme yaptığını ve dolandırıcılığın da bu noktada başladığını söylüyor. Trump'ın şirketi, iç kayıtlarda Cohen'e yapılan geri ödemeyi, bir avukatlık sözleşmesine atıfta bulunarak yanlış bir şekilde yasal giderler olarak sınıflandırdı. Oysa savcılar böyle bir harcama olmadığını ve avukatlık sözleşmesinin de hayali olduğunu söylüyor. 

Donald Trump'ın konvoyu, Manhattan Ceza Mahkemeleri Binası'ndan ayrılırken (Fotoğraf: Benjamin Norman/New York Times)

Bu dava Trump'ın adalet sistemindeki yolculuğunun sadece başlangıcı olabilir. Trump, Amerikan demokrasisi ve güvenliğinin merkezinde yer alan bir seçimi baltalamak ve hassas hükümet kayıtlarını yanlış kullanmak suçlamalarıyla ilgili üç cezai soruşturmayla daha karşı karşıya. Bragg yaptığı açıklamada, "Para ve yalanların izi, New York'un temel iş yasalarından birini ihlal eden bir modeli ortaya çıkarıyor. Bu ofisin defalarca yaptığı gibi, bugün de herkesin kanun önünde eşit olmasını sağlama konusundaki ciddi sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz" dedi. 

Trump ise Daniels ile cinsel ilişkiye girdiği iddialarını ve tüm suçlamaları reddetti ve Bragg'e tehditkar ve zaman zaman ırkçı bir dille saldırdı. Bölge savcısını hayvan olarak nitelendirdi ve destekçilerini tutuklanmasını protesto etmeye çağırdı.

İşte duruşmaya dair bilmeniz gerekenler:

  • Trump'ın teslim olması, ilk olarak suçlanıp suçlanmayacağı sorusuna odaklanan ve kısa süre sonra nasıl tepki vereceğine dair tahminleri de içerecek şekilde genişleyen aylarca süren bir dramın doruk noktasıydı. Trump, tutuklanma ihtimali karşısında bir yandan endişelenip bir yandan da öfkelenirken, yardımcıları da iddianameden yararlanarak bağış toplama faaliyetlerini hızlandırdı ve önseçimdeki rakiplerini savcıları eleştirmekle Trump'ı desteklemek arasında garip bir duruma itti.
  • Bragg, Trump'ı suçlayan ilk savcı ve bir bölge savcısı için rahatsız edici bir pozisyon olan siyasi spot ışıklarının altına girdi bile.
  • Yaklaşık beş yıllık bir soruşturmanın ürünü olan iddianame, Beyaz Saray için üçüncü kez aday olan Trump'ın başkanlık sonrası hayatında yeni ve değişken bir dönemi başlatıyor. Trump'ın çoğu ankette önde götürdüğü Cumhuriyetçi adaylık yarışını bilinmeyen bir alana sürükleyecek.
  • Trump'ın danışmanlarından bazıları hem kabahat hem de ağır suçlarla suçlanacağını düşünüyordu ve bunun yerine düzinelerce ağır suçla karşı karşıya kalacağına dair son raporlarla sarsıldılar.
  • Trump neredeyse yarım asırdır hakkındaki suçlamaları savuşturmaya çalışıyor. İlk olarak 1970'lerin sonlarında New York'ta soruşturmaya uğramış ve bu olay on yıllar boyunca savcılarla olan ilişkilerinin gidişatını belirlemişti.
  • Federal savcılar Trump'ı seçim yenilgisiyle ilgili eylemleri ve gizli belgeleri kullanması nedeniyle ayrı ayrı inceliyor. Bir Georgia savcısı da Trump'ın bu eyaletteki seçim sonuçlarını tersine çevirme girişimleriyle ilgili soruşturmanın son aşamalarında.
  • Sus payı anlaşmasının ortaya çıkmasının ardından 2018 yılında Trump'la ilişkileri biten Cohen, savcılığın yıldız tanığı konumunda. Trump'ın avukatları muhtemelen, sus payı ile ilgili federal suçları kabul eden ve bir yıldan fazla hapis yatan Cohen'in güvenilirliğine saldıracak.
  • Trump'ın müttefikleri, iddianameyi hazırlayan Bragg'e ve davaya başkanlık eden Yargıç Juan Merchan'a yönelik saldırılarının ardından danışmanlarının da farkında olduğu üzere, Trump'ın bir yayın yasağıyla karşı karşıya kalabileceği fikrine odaklanmış durumdalar. Şu ana kadar yargıcın bunu yapmayı planladığına dair bir işaret yok.
  • Trump'a yakınlığıyla bilinen aşırı sağcı Georgia Cumhuriyetçisi Marjorie Taylor Greene adliye binasının karşısındaki parkta bir miting düzenledi. Bir megafon aracılığıyla Demokrat Parti'yi kınayan Greene'in sözleri sık sık protestocular tarafından ıslıklar çalınarak ve sloganlar atılarak bastırıldı. Yaklaşık beş dakika konuştuktan sonra polis tarafından parkın dışına çıkarıldı.

© 2023 The New York Times Company