08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2024 14:35 | Son Güncelleme: 25.04.2024 14:39

New York Times yazdı: Venedik'e ücretli girişe dair bilinmesi gerekenler

Birleşmiş Milletler'e göre Venedik, iklim değişikliği, kitle turizmi ve kalkınma girişimleri nedeniyle tehdit altında. Şehir de önlem almak için günü birlik girişleri ücretli hale getirdi. New York Times, uygulamaya dair merak edilenleri yazdı
Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times
Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times

Elisabetta Povoledo / The New York Times

Yıllar süren tartışmaların ardından İtalya'nın Venedik kenti bugün, yoğun günlerde hassas tarihi merkezini ziyaret etmek isteyen günübirlik ziyaretçilerden 5 euro almaya başlayarak, artan turizme karşı dünyada böyle bir önlem alan ilk kent oldu. Eleştirmenler, cüzi bir ücretin insanları dünyanın en çok arzu edilen yerlerinden birini ziyaret etmekten alıkoyup koymayacağını sorguluyor. Ancak yetkililer bunun bazı insanların planlarını yeniden düşünmeye ve hafta içi ya da sezon dışında gelmeye teşvik edebileceğini umuyor.

Ekonomisi turizme dayalı hale geldi

Bu da geçen yıl gelen 20 milyon ziyaretçinin, belediye istatistiklerine göre sayıları 50 binden den az olan kent sakinleri üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olabilir. Belediye yetkilileri, bu ziyaretçilerin yaklaşık yarısının sadece günübirlik geldiğini söyledi. Gece kalacak misafirler bu giriş ücretinden muaf tutuluyor. Şehir yetkilileri, girişimin ruhunun, insanları Venedik'in eşsizliğinin ve kırılganlığının farkına vardırmak olduğunu söyledi. Venedik Ca' Foscari Üniversitesi'nde ekonomi profesörü ve turizm uzmanı olan Nicola Camatti, aşırı turizmin sadece turizme dayalı bir ekonomi yarattığını ve bunun da azalan sakinlerini şehir dışına iterek kenti öldürme riski taşıdığını söyledi.

Venedik ne zaman ücret alacak?

Ücretlendirme İtalya'da bugün yürürlüğe giriyor. Şehir yetkilileri 2024 yılı için Venedik'te sabah 8:30 ile öğleden sonra 4 arasında tek gün seyahat edenlerin ücret ödemesi gereken 29 yoğun gün belirledi. Bu günler Temmuz ortasına kadar sürecek ve çoğunlukla ulusal tatiller ve hafta sonlarına denk gelecek. Erişim ücretine dair web sitesi (cda.veneziaunica.it/en/access-fee) tarihlerin bir listesini sunuyor. 

Kimler ödeme yapmalı?

Şehri ziyaret eden hemen herkes QR kodu almak için kayıt yaptırmak zorunda olsa da, tüm ziyaretçiler bu ücreti ödemek zorunda değil. Oteller veya Airbnb'ler gibi kayıtlı konaklama yerlerinde geceleyen misafirler uygulamadan muaf. Çünkü Venedik'te okuyan veya çalışan kişiler ve akrabalarını ziyaret edenler gibi onlar zaten günlük turist vergisi ödüyorlar. Başka muafiyetler de bulunuyor. Venedik'te ikamet edenler, orada doğanlar ve 14 yaşından küçükler kayıt yaptırmak zorunda olmayanlar arasında. Ancak statülerini kanıtlayan belgelere sahip olmaları gerekiyor. 

Gelecek yıl, belediye yetkililerinin bir günde kaç kişi beklediğine bağlı olarak değişen bir ölçekte farklı ücretlerin uygulanması mümkün. Belediye yetkilileri ücretlerin günlük 10 euro'ya kadar çıkabileceğini söyledi. 

Sistem nasıl çalışacak?

Yoğun günlerde Venedik'e gelmeden önce ziyaretçilerin web sitesini kullanarak kayıt yaptırması ve bir QR kodu alması gerekecek. Kod, tren istasyonu, şehir otoparkı, havaalanı ve teknelerin yanaştığı San Marco havzası boyunca genişleyen sahil gibi ziyaretçilerin giriş yaptığı noktalarda taranacak. Giriş noktalarında turistler için bir sıra, kent sakinleri ve yetkililerin deyimiyle Venedik'e gezmek dışında nedenlerle gelen kent kullanıcıları için de başka bir sıra olacak.

"Maliyeti, kazanacağımızdan daha yüksek"

Yetkililer, en azından şimdilik, önceden kayıt yaptırmayanların bunu bazı erişim noktalarından veya cep telefonlarından yapabileceklerini söyledi. Asistanlar da hazır bulunacak. Kentin bütçesinden sorumlu belediye meclis üyesi Michele Zuin, başlangıçta kontrollerin "çok yumuşak" olacağını söyledi. Bu ay Roma'da düzenlenen Yabancı Basın Birliği'nde gazetecilere konuşan Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, ücretin turistlerden para kazanmakla ilgili olmadığını söyledi. Brugnaro, "Operasyonun maliyeti bizim kazanacağımızdan daha yüksek" dedi.

Venedik bunu neden yapıyor?

Belediye yetkilileri, turistleri daha az yoğun günlerde gelmeye teşvik ederek kentin üzerindeki stresin bir kısmını hafifletmeyi umuyor. Ayrıca, ne kadar ziyaretçi beklediklerini önceden bilerek, kentin hizmetleri daha iyi dağıtabileceğini söylüyorlar. Venedik, Birleşmiş Milletler'in kültür ajansı UNESCO'nun da merceği altına girmiş durumda. UNESCO uzmanları kenti korumak için yeterince çaba sarf edilmediğinden endişe duyuyor. Geçen yıl, ajans uzmanlarının iklim değişikliği ve kalkınma ile birlikte kitle turizmini Venedik'in geleceğine yönelik büyük bir tehdit olarak listelemesinin ardından Venedik, UNESCO'nun Tehlike Altındaki Dünya Miras Alanları listesine eklenme riskiyle karşı karşıya kaldı. Belediye'yi hasarı iyileştirmek için adımlar atmaya çağırdı.

Belediye meclisi, UNESCO'nun Venedik'in statüsünü oylamasından birkaç gün önce erişim ücretini onayladı ve Venedik tehlike altında listesinden çıktı. Ancak UNESCO yetkilileri yaptıkları açıklamada Venedik'in korunması için "daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini" söyledi. Giriş ücretini eleştirenler, yetkililerin ziyaretçi sayısını sınırlandırmadığına dikkat çekiyor ve cüzi ücretin caydırıcı olmadığını söylüyorlar. Daha cuma günü kent yetkilileri, yaklaşık 80 bin ziyaretçinin kentin dar sokakları olarak bilinen calli'lerini ve 2024 Venedik Bienali'nin bahçelerini doldurduğunu ve halen yeni sanatın keşfedilmesi için dünyanın başlıca yeri olduğunu söyledi. 

Venedik ziyaretçileri başka nasıl kısıtlamaya çalışıyor?

Venedik, kent yetkililerinin "mordi e fuggi" ya da "ye ve kaç" turizmi olarak adlandırdıkları, kentin en gözde yerleri olan Rialto Köprüsü ve San Marco Meydanı'nı ziyaret etmek isteyen ve yanlarında öğle yemeği getirip çöplerini atarak yerel ekonomiye çok az katkıda bulunan ziyaretçileri azaltacağını umduğu başka adımlar da atıyor. Yıllarca süren hararetli tartışmaların ve Venediklilerin protestolarının ardından şehir 2021 yılında iç kanallarına yolcu gemilerinin girmesini yasakladı ancak Camatti gemilere getirilen yasağın günübirlik ziyaretçi sayısını azaltmadığını söyledi. Bu yıl şehir, tur grubu başına 25 kişi sınırı getirdi ve megafon kullanımını da yasakladı.

©️ 2024 The New York Times Company