29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.08.2022 15:39 | Son Güncelleme: 11.08.2022 12:13

New York Times'tan uçuşunuzu kolaylaştıracak ipuçları

Uluslararası havalimanlarında yaşanan kriz uçuşları gergin bir hale getirdi. 20 yıllık hostes Kristie Koerbel, yolculuğunuzu kolaylaştıracak ipuçlarını ve mesleğine dair merak edilenleri yazdı
Hannah Agosta / The New York Times
Hannah Agosta / The New York Times

Kristie Koerbel / New York Times

20 yıldır görevde olan bir uçuş görevlisi olarak seyahat bilgilerimi hafife almak kolay. Ancak yolculuğu daha sorunsuz hale getiren küçük ipuçları ve püf noktaları var. Birçok yolcunun bu yaz havayolu iptalleri ve gecikmeleri nedeniyle önemli etkinlikleri kaçırdığını gördükten sonra, bu bilgileri paylaşmaya başlamam gerektiğini anladım.

Geçen ay, seyahatten sağ çıkmak için dokuz ipucu sundum. Olumlu yanıtlar ve binlerce yorum beni şaşırttı. Yazım yayınlandıktan sonra okuyucuları daha fazla soru sormaya davet ettim ve yüzlerce soru aldım. Biliyorum, bazılarınız için merak uyandıran ve gizemli bir işim var. 

Uzun uçuşlardan sonra (loş ışık) nasıl bu kadar zinde göründüğümüzden uçakta kahve içip içmemeniz gerekip gerekmediğine (ben içmiyorum ama uçuş görevlilerinin çoğu yapar) kadar merak ettiğiniz şeyleri öğrenmek eğlenceliydi. İşte, bazıları uzunluk ve anlaşılırlık için biraz düzenlenmiş olan sorularınızın bir kısmına verdiğim yanıtlar. 

S: Kısa bir süre önce uçaktayken acil durum çıkışının yanındaki koltuklara alındım. Acil bir durumda sorumlu olmak istemiyorum. Bir yolcu orada oturmak istemediğini söylerse ne olur?

C: Bunu söylemenizi istiyoruz. Orada çok önemli bir göreviniz var ve oturan herkese güvenebilmemiz gerekiyor. Sıradaki herkese bir tahliyede yardım etmeye istekli olup olmadıklarını soruyoruz ve isteksiz olunması da tamamen anlaşılabilir bir durum. Kötü bir şey olmaz. Boş herhangi bir yere geçip oturabilirsin ya da biz senin yerine geçmek isteyen biri var mı diye sorarız. Ekstra diz mesafesi için her zaman çıkış sırasını tercih eden biri vardır.

S: İşinizi kolaylaştırmak için tüm yolcuların uçakta yapmasını istediğiniz şeyler nedir?

C: Bizi insan olarak kabul etmek ve uçak mobilyalarının bir parçası olarak görmemek yeterli oluyor. Gülümsemek, “lütfen” “teşekkür ederim” gibi küçük şeyler söylemek her zaman moralimizi yükseltmeye yardımcı olur. Etraftaki herkes bize ters ters bakarken, mükemmel uçuş görevlisi gülümsemesini korumak zor. 

S: Yolcuların yaptığı ve uçuş görevlilerini çıldırtan şeyler neler?

C: Uçuş görevlilerine dokunmayın. Bu bir sağduyu olmalı ama bir şekilde olmuyor. Biz dürtülmekten, sıkıştırılmaktan veya tutulmaktan hoşlanmıyoruz. Kulaklık kullanımında da görgü kurallarının olmaması beni deli ediyor. Bana bakan biriyle konuşmaya çalışmaktan daha sinir bozucu bir şey yok. Filmlerini durduracak veya kulaklıklarını çıkartacak kadar umursamıyorlar. Komik olan kısmı genellikle onlara ne yemek ya da ne içmek istediklerini soruyorum. Üç kez sorma nezaketini gösteriyorum. Eğer cevap almazsam diğer yolcuya geçiyorum. Kötü olan kısmı ise üç sıra sonra birisi beni çağırarak neden içecek bir şey alamadığını soruyor.

S: Göreviniz dışında uçarken, uçaktaki görevlilere sizin de uçuş görevlisi olduğunuzu söylüyor musunuz? Gizli bir kodunuz var mı? Özel muamele görüyor musunuz?

C: Evet! Gizli bir kodumuz yok. Sadece selam verip nerede oturduğumuzu söylüyoruz. Yeni bir arkadaş edinmek ya da bir kutu meşrubat almak dışında özel muamele görmüyoruz. Uçakta acil bir durum olması ihtimaline karşı nezaketen mürettebata haber veririz, böylece yardım için kime geleceklerini bilirler.

Çocuklarla yolculuk için tavsiyeler

S: Küçük çocuklarla uçan ebeveynler için ipuçları var mı? Ben bekar bir anneyim ve neredeyse 2 yaşındaki çocuğumla yaptığım her uçuştan çekiniyorum.

C: İlk olarak en önemlisi: Çocuğunuz sizin gerginliğinizi hissedecektir. Eğer siz stresli olursanız o da stresli olacaktır. Uçmayı onlar için mümkün olduğunca heyecanlı hale getirin. Onlara yeni ve özel bir uçuş kıyafeti giydirin, yeni bir kitap ya da bir kutu boya kalemi satın alın. İstedikleri kadar bir şeyler izlemelerine izin verin. Yeni bir film ya da dizi indirin. Uçuştan önce kulaklıkla pratik yaptırın ki nasıl çalıştığını anlasınlar. İçinde uçakta kullanacağı şeyleri içeren küçük seyahat çantasını taşımalarına izin verin. Kurabiye, cips, kola gibi normalde yiyip içmelerine izin vermediğiniz şeyleri uçakta yemesine müsaade edin. Her zaman olmuyor ama mürettebattan her zaman o küçük plastik kanatları isteyebilirsiniz ve ilk uçuşları olup olmadığını bize bildirebilirsiniz. 

El bagajınızı mümkün olduğunca hafif tutun ve gerisini kontrol edin. Birkaç çocuk bezi, yedek kıyafet, bazı atıştırmalıklar ve bir ilaç paketi koyun. Arabalarda kullanılan çocuk koltukları getirmenizi de seviyoruz. Ağır ve baş etmesi zor olduklarını biliyorum ancak çoğu zaman küçük çocuklar tanıdık oldukları için kendilerini daha rahat hissederler ve pencereden dışarıyı görebilecekleri kadar yüksekte olurlar. Güvenli oldukları için onları seviyoruz. Ayrıca uçuştan önce enerjilerini havaalanında tüketmelerine izin vermenin de zararı olmaz.

S: 11 Eylül uçaklarında arkadaşlarımı kaybettiğimden beri uçmaktan çok korkuyorum. Türbülans ve diğer yolcuların kabaca davranışları da hiç yardımcı olmuyor. Sinirlerimi yatıştırmak için ne önerirsiniz?

C: O gün arkadaşlarını kaybettikten sonra benim senin sinirlerini yatıştırmak için söyleyebileceğim hiçbir şey yok. Hepimiz bir şeyler kaybettik ancak seninkisi kişisel bir durum. Bu normal bir uçuş korkusundan çok daha derin. Gerçekten korkmasak bile hepimizin uçmakla ilgili endişeleri var. Yalnız değilsin.  

Ben de artık yolcu olarak uçmayı sevmiyorum. İzin günümde insanlarla birlikte olmak hafif kaygılara neden olur. Bu yüzden seni anlıyorum. Yolcu olarak uçtuğumda, gürültü önleyici kulaklıklar ve filmlerle veya şovlarla dolu tabletimi getirmeye başladım. Bir şeyler izlemeye başlıyorum ve oturma odamdaymış gibi davranıyorum. Hemen şovuma dalıyorum. Sizi endişelendiren birinin yanında oturuyorsanız, uçuş dolu değilse görevlinin yerinizi değiştirme şansı vardır. Ayrıca, uçağa binmeden önce bir kapı görevlisine pencere veya koridor kenarına oturup oturamayacağınızı sormanız da son derece mantıklıdır. Bir kadeh şarap da rahatlamanıza ve uçuşun keyfini çıkarmanıza yardımcı olabilir.

C: İşinizle ilgili en büyük yanılgı nedir?

S: Müşteri hizmetleri için uçaklarda olduğumuz. Aslında güvenlik için oradayız. İkinci Dünya Savaşı'ndan önce hostesler kayıtlı hemşirelerdi. Hemşirelerin savaşa katılmak için uçmayı bırakmasıyla hemşire olma zorunluluğu sona erdi. Şimdi, uçaktaki tüm güvenlik ekipmanlarının nasıl kullanılacağını ve her bir uçakta neler olduğunu öğrenmek için yoğun bir eğitimden geçiyoruz. CPR gibi temel hayat kurtarma becerileri konusunda eğitim alıyoruz.

Karaya veya suya acil iniş durumunda bir uçağı 90 saniye veya daha kısa sürede nasıl tahliye edeceğimizi öğreniyoruz. Ayrıca yangınla mücadeleyi ve güvenlik tehditleriyle, asi yolcularla nasıl başa çıkacağımızı da öğreniyoruz.  İkinci en büyük yanılgı, işimizin göz alıcı olduğu. Günlerimiz çok uzun, gecelerimiz kısa. Bazen o kadar yoruluyoruz ki, uzun konaklamalarımızı gezerek geçirmek yerine otel odalarımızda pijamalarla film izleyerek geçiriyoruz.

Yine de bazı geceler inanılmaz oluyor. En çılgın yanı, bir gece okyanus kenarında oturup taze deniz ürünleri ile prosecco yudumlarken, bir sonraki gece tuvaletin yanındaki uçak mutfağında biri karşımda yoga yaparken, dört günlük bir sandviç yiyor olabiliyorum. Uçuş görevlisi olmak bir işten çok daha fazlası. Tüm yaşam tarzınızı değiştirir. Ama başka türlü yapamazdım. 

© 2022 The New York Times Company