02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2022 13:16 | Son Güncelleme: 12.04.2022 15:48

Nükleer silahı olan 9 ülkenin cephanesi 138 bin Hiroşima bombasına eş değer

Rusya’nın üstü örtülü nükleer tehditleri ararken benzer silahlara sahip ülkelerin cephaneliklerindeki nükleer başlık sayısı giderek arttığı tespit edildi. ICAN raporuna göre stoklar; 138 bin Hiroşima bombasına eşdeğer seviyeye ulaştı
Nükleer silahı olan 9 ülkenin cephanesi 138 bin Hiroşima bombasına eş değer

Rick Gladstone / The New York Times

Kremlin'in Ukrayna'daki savaşın tırmanması durumunda geniş nükleer stokunun bir kısmını kullanabileceğine dair üstü örtülü tehditlerinin ardından, pazartesi günü yayınlanan gözlemci raporuna göre küresel nükleer savaş başlığı sayısının giderek arttığını gösterdi. 

Toplam 12 bin 705 nükleer savaş başlığı

Nükleer Silahların Yasaklanması Takibi ve Uluslararası Nükleer Silahları Kaldırma Girişimi (Nuclear Weapons Ban Monitor- ICAN) tarafından yayınlanan raporda, nükleer silahlı 9 devletin bu yılın başında toplam 12 bin 705 nükleer savaş başlığı cephanesine sahip olduğu belirtildi. Bu savaş başlıklarından 9 bin 440'ının uçaklar, füzeler, gemiler ve denizaltılar tarafından kullanılabilir stoklardan oluştuğu açıklandı. Söz konusu rakam 138 bin Hiroşima bombasına eşdeğer. 

5 yılda 3 bin 478’lik artış 

Raporda, kullanılabilir stok rakamının 2017'de 9 bin 227 olduğu belirtildi. Yani 5 yılda 3 bin 478 nükleer savaş başlığı daha üretildi. Norwegian People’s Aid’in Genel Sekreteri Henriette Westhrin, "Bazı devletlerin güvenliklerinin kitlesel ve ayrım gözetmeyen nükleer şiddet kapasitesine dayanması gerektiğinde ısrar ettiği bir dünyada, Ukrayna'daki savaş ve Vladimir Putin'in nükleer tehditleri ciddi tehlikelerin bir başka keskin hatırlatıcısıdır” dedi.

Raporu hazırlayan ve yayınlayan Westhrin, “Nükleer caydırıcılığın sözde dengeleyici etkilerinden ziyade şansa güvendik” diye konuştu. 

Putin’in nükleer tehdidi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olası nükleer silah kullanımı, Rusya ile çatışmayı tırmandırmadan Ukrayna'yı nasıl savunacaklarını hesaplayan ABD ve NATO üyeleri için bir endişe kaynağı oldu.  24 Şubat'ta Ukrayna'nın işgalinden günler sonra, nükleer kuvvetlerini Soğuk Savaş'ın en tehlikeli anlarından bazılarını hatırlatan yüksek alarm durumu özel savaşa hazırlık durumuna geçirdiğini duyurdu.

© 2022 The New York Times Company