17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2022 12:04 | Son Güncelleme: 12.04.2022 12:10

Ruslar Mairupol'da kimyasal silah kullanabilir

Ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin sözcüsü Rusya’ya kimyasal silah kullanmaları çağrısında bulundu. Mariupol’da kimyasal silahların şimdiden kullanıldığına dair iddialar olsa da doğrulanamadı. Zelenskiy ise bu ihtimali son derece ciddiye aldıklarını belirtti
Ruslar Mairupol'da kimyasal silah kullanabilir

Jesus Jimenez / The New York Times

Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy son konuşmasında Rusların Ukrayna’ya karşı yeni bir terör aşamasını geçtiğini ve Mariupol’da kalan sivillere karşı kimyasal silah kullanabileceğini söyledi. 

Ayrılıkçılardan kimyasal silah çağrısı

Zelenskiy’nin açıklaması, Kremlin destekli ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin sözcüsü Eduard Basurin’in Rus televizyonunda, Moskova’nın Mariupol’da kimyasal silahlar kullanma çağrısından sonra geldi. Basurin, Mariupol'da kalan Ukrayna kuvvetlerinin bir çelik fabrikasında sıkıştığını ve Rusya'nın orayı kuşatması gerektiğini söyledi.

Mariupol’da kimyasal silah iddiası

Son video konuşmasında bu demeçlere değinen Zelenskiy “Bunu son derece ciddiye alıyoruz” dedi. Video ABD’de pazartesi, Ukrayna’da ise bu sabaha karşı yayınlandı. Pazartesi günü, Mariupol’daki Ukraynalı bir birlik Rus işgalcilerin orada kimyasal silahlar kullandığını iddia etti. Ukrayna Parlamentosu’ndan Lesia Vasilenko’da benzer bir suçlamada bulundu. Ancak bu iddialar bağımsız kaynaklardan doğrulanamadı. 

Pentagon doğrulayamadı

Pentagon sözcüsü John Kirby “Sosyal medyada, Rus güçlerin Mariupol’da kimyasal silah kullandığını belirten raporlara aşinayız. Şu anda bunu doğrulayamayız. Durumu yakından incelemeye devam edeceğiz. Eğer bu raporlar doğruysa son derece endişe vericiler. Rusya'nın Ukrayna'da kimyasallarla karıştırılmış göz yaşartıcı gaz da dahil olmak üzere çeşitli isyan kontrol maddelerini kullanma olasılığı hakkındaki endişelerimizi yansıtıyor” diye konuştu.

Ruslar daha önce fosforlu mühimmat kullandı

İngiltere Savunma Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada Rus kuvvetlerinin doğu Ukrayna'daki Donetsk bölgesinde daha önce fosforlu mühimmat kullandığını hatırlatarak, Mariupol kentindeki çatışma yoğunlaştıkça bunların kullanılmasının daha olası olduğunu söyledi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü pazartesi geceki yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Zelenskiy silah desteği istiyor

Ukrayna Parlamentosu pazartesi günü yaptığı açıklamada Rus güçlerinin Donetsk bölgesindeki nitrik asit tanklarına ateş açtığına dair yerel polis raporları bulunduğunu açıkladı. Zelenskiy konuşmasında müttefiklerinin, Ukrayna’ya gerekli silahların sağlanması çağrısında bulundu. Ukraynalı lider ofisi tarafından paylaşılan konuşmasının tercümesinde, "Maalesef bu savaşı daha erken bitirmek için ihtiyacımız olan kadarını alamıyoruz. İhtiyacımız olan neredeyse her şeyi bir noktada alacağımızdan eminim ancak sadece zaman kaybetmiyoruz. Ukraynalıların hayatı kayboluyor; artık geri dönüşü olmayan hayatlar” dedi.

 © 2022 The New York Times Company