Keith Bradsher, Meaghan Tobin / New York Times
Nvidia, Trump yönetiminin bu hafta belirli yapay zeka bilgisayar çipleri üzerindeki kısıtlamaları kaldırmasının ardından Çin’de yeniden satış yapabilmenin sevincini yaşıyor.
Ancak Jensen Huang, bu değişiklikte kendisine bir pay çıkarmıyor.
Silicon Valley merkezli çip devinin CEO’su, Çarşamba günü Pekin’de düzenlenen 95 dakikalık basın toplantısında, Başkan Donald Trump’ı Çin’e çip satışına ikna etme konusunda rolünü küçümsedi. Ayrıca, Çin’in son ihracat kontrollerinden de kendisini uzak tutarak, çiplerde kullanılan bir nadir toprak elementi üzerindeki kısıtlamaların şirketi etkilemeyeceğini ima etti.
Huang, son günlerde Trump da dahil olmak üzere Washington ve Pekin’de üst düzey yetkililerle görüşmeler yaptı ve yapay zekayı ve şirketinin sektördeki merkezi rolünü tanıttı. Dünyanın en gelişmiş yapay zeka sistemlerinin çoğu, Nvidia’nın çipleri üzerinde yapılan hesaplamalarla çalışıyor. Geçen hafta, şirket 4 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk halka açık firma oldu.
“Trump'ın fikrini değiştirdiğimi sanmıyorum” diyen Huang, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim görevim, başkana çok iyi bildiğim bir alan olan teknoloji sektörü, yapay zeka ve dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi vermek” ifadelerini kullandı.
Huang denge arayışında
Huang’ın bu alçakgönüllü tavrı, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında yapay zeka üstünlüğü için süren rekabet içerisinde denge kurmak zorunda olduğunun bir göstergesi. Washington’daki üç başkanlık yönetimi, Çin’in yapay zeka kapasitesini sınırlamak için Nvidia’nın Çinli şirketlere çip satışını da kısıtlayarak gelişmiş çip akışını durdurmaya çalıştı.
Öte yandan, Pekin de yapay zeka endüstrisinde, tıpkı elektrikli araçlar ve güneş panellerinde olduğu gibi, kendi kendine yeterliliği vurguluyor. Devlet kurumları, Çinli şirketleri yapay zeka için ihtiyaç duydukları her şeyi kendi başlarına üretmeleri için teşvik ediyor. Pekin’in desteğiyle, Huawei gibi Çinli devler, Nvidia teknolojisine alternatifler geliştirmek için yarışıyor.
Huang, açıklamalarında iki ülke arasında daha fazla iş birliği çağrısında bulundu. Çin’in, dünya yapay zeka araştırmacılarının yarısını barındırdığını ve bu kadar büyük bir pazarın, Amerikan teknoloji şirketlerinin rekabetçi kalabilmesi için zorunlu olduğunu söyledi ve ekledi: “Teknoloji liderliği, büyük pazarlar gerektirir”.
Bu haftaya kadar, Washington’un son kısıtlamalarının Nvidia’nın Çin’e satmak üzere hazırladığı envanterden dolayı milyarlarca dolarlık zarar yazmasına neden olacağı düşünülüyordu. Danışmanlık firması Bernstein Research’e göre ise geçen mali yılda Nvidia’nın gelirlerinin 17 milyar dolarlık kısmı Çin’den geldi.
Nvidia, aylardır Washington’daki siyasetçileri Çin’e çip satışına devam edebilmek için lobi faaliyetleriyle ikna etmeye çalışıyordu. Geçen Perşembe, Huang Trump ile bir araya geldi.
ABD'den Nvidia'ya Çin için yeşil ışık
Ardından Pazartesi günü, Nvidia, ABD hükümetinin Çin’e özel geliştirilmiş H20 adlı çipin satışına lisansla izin verdiğini duyurdu.
Bu karar, Çinli teknoloji şirketlerinin H20 satın alımlarını yeniden başlatmasını mümkün kılacak. Huang, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, daha önce satılamaz gibi görünen bazı stokların artık satılabileceğini ancak ne kadarının satılacağını tahmin edemeyeceğini söyledi.
Şimdi ise Çin, teknoloji ihracatı konusunda kendi kısıtlamalarını getiriyor. Ticaret Bakanlığı, Salı günü yaptığı açıklamada, elektrikli araç batarya kimyasına ilişkin sekiz tür teknolojinin yurtdışına aktarımı için Çin hükümetinden lisans alınmasının gerekeceğini duyurdu.
Nvidia, çiplerinde küçük miktarlarda kullandığı bir nadir toprak elementi olan disprosyum konusunda Çin’in ihracat kontrolleriyle de karşı karşıya kaldı. Pekin, Nisan ayında neredeyse tamamen Çin’de rafine edilen bu metal üzerinde kısıtlama getirdi.
Ancak Huang, bu hafta Çinli yetkililerle yapılan görüşmelerde bu konunun gündeme gelmediğini ve Nvidia’nın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar disprosyum stoğunun hâlâ mevcut olduğunu belirtti.
Huang, “Kullandığımız hacim, genel tabloya bakıldığında çok yüksek değil — bence dünya genelindeki mevcut stok bizim için yeterli” dedi.
Çarşamba günü, Çinli yetkililerle yaptığı görüşmelerde nadir toprak veya batarya teknolojisi kısıtlamalarını gündeme getirip getirmediği sorulduğunda Huang kısa bir şekilde “hayır” yanıtını verdi.
Huang, daha önce Washington’un ihracat kontrollerini başarısız olarak tanımlamış ve bu kontrollerin Nvidia’nın Çinli rakipleri için fırsata dönüşeceğini söylemişti. Çarşamba günü, ihracat kontrollerinin ortadan kalkmasının muhtemel olmadığını kabul eden Huang, “İhracat kontrolü, ulusal güvenliğin bir direği ve küresel ticaret rejiminin bir parçası olarak burada kalacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
Trump yönetimi, Çin Ticaret Bakanlığı’nın Salı günü batarya kimyası teknolojisinin ihracatını kısıtlamaya yönelik kararına şu ana kadar pek tepki vermedi. ABD, bir gün önce Çin’e gelişmiş bilgisayar çiplerinin satışına izin vermişti.
Demokratlar ise daha endişeli. Delaware Senatörü Chris Coons, yaptığı açıklamada Trump’ı, “Çin’e ekonomilerini ve ordularını güçlendirecek bir araç vermekle” suçlarken, Çin’in ABD’nin kendi ekonomisi ve güvenliği için ihtiyaç duyduğu batarya teknolojisini kısıtladığını söyledi.
© 2025 The New York Times Company