29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.03.2024 16:14 | Son Güncelleme: 03.03.2024 16:22

NYT 2020 ve 2024 seçimleri arasındaki farkı yazdı: Biden artık popüler değil

ABD'de New York Times/Siena College tarafından gerçekleştirilen son seçim anketinde, Başkan Biden, Trump'ın beş puan gerisinde. Anket sonuçlarını analiz eden The Times, Biden'ın popülerliğini kaybetmesinin arkasındaki nedenleri yazdı
NYT 2020 ve 2024 seçimleri arasındaki farkı yazdı: Biden artık popüler değil

Nate Cohn / The New York Times

Joe Biden'ın bu seçimi kazanması hala beklenebilir. Biden, birden fazla federal suçla suçlanan, popüler olmayan bir rakibe karşı, makul derecede sağlıklı bir ekonomiyle yeniden seçilmek için yarışan görevdeki bir başkan. Yine de şimdilik Biden kazanamıyor gibi görünüyor. Anketler 270'in üzerinde seçmen oyu olan eyaletlerde geride olduğunu gösteriyor ve en son yapılan New York Times/Siena College ulusal anketinde kayıtlı seçmenler arasında yüzde 48'e yüzde 43 ile Donald Trump'ın 5 puan gerisinde.

Neden anketlerde geride?

Bu, Trump'ın Times/Siena'nın ulusal anketlerinde şimdiye kadar elde ettiği en büyük fark. Aslında bu, Trump'ın 2015'te başkanlığa adaylığını koymasından bu yana Times/Siena ya da Times/CBS anketlerinde elde ettiği en büyük fark. Biden neden kaybediyor? Yaşı, Gazze Şeridi'ndeki savaş, sınır ve enflasyonla ilgili süregelen endişeler de dahil olmak üzere pek çok olası neden var. Ama sonuçta çok basit bir şey ortaya çıkıyor: Biden hiç sevilmiyor. O kadar sevilmiyor ki, şu anda dört yıl önceki kadar sevilmeyen Trump'tan bile daha az popüler.

Biden'ın popüler olmaması bu seçimin beklenen dinamiğini tersine çevirdi. Görünüşte öngörülebilir bir rövanş gibi görünen yarışı, Biden'ın Trump'ı ideolojik olarak çeşitli seçmen grupları tarafından kabul edilebilir, geniş çapta çekici bir aday olduğu 2020 seçimlerine hiç benzemeyen bir yarışa dönüştürdü.

Bunun yerine pek çok seçmenin sevmedikleri iki aday arasında bocalayacağı görülüyor. Bu tam da Demokratların 2020'de Biden'ı aday gösterdiklerinde kaçınmaya çalıştıkları şey. Demokratların 2018 ve 2022 ara seçimlerinde çoğunlukla kabul edilebilir adaylar gösterdiklerinde ya da sağcı rakiplere karşı görevde olanları aday gösterdiklerinde büyük ölçüde kaçındıkları şey buydu. 2016'da Trump'ın seçilmesine yol açan da tam olarak buydu. 

İkisini de sevmeyenler seçimde etkili olacak

Genel olarak, Times/Siena anketine katılan kayıtlı seçmenlerin yüzde 19'u her iki aday hakkında da olumsuz görüşe sahip. Bu seçmenler, 2020'de oy verenler arasında Biden'ı 3'e 1 farkla desteklediklerini söylüyorlar, ancak şimdi yarısından azının desteğini elinde tutuyor. Her oy önemli fakat bu seçmenler şüphesiz Kasım seçimlerinde büyük rol oynayacaklar. 

Bu seçmenler nihayetinde Biden'ın tarafına dönebilir. Kasım'a daha sekiz ay var ve Trump'ı seviyor gibi de görünmüyor. Bildiğimiz şey, bu seçmenler için seçimin, Biden'ı sevdiklerini söyledikleri dört yıl öncesine göre çok daha zor olduğu. Bugün sevmiyorlar. Bu da değişken bir yarış için gerekli koşulları yaratıyor ve bu koşullar başkan tercihlerini de değiştirmeye yetebilir. 

Anketlerde dikkat çeken bazı kilit noktalar:

  • Aralık ayındaki son anketimizde Biden, daha geniş bir kayıtlı seçmen kitlesi arasında 2 puan geride olmasına rağmen, muhtemel seçmenler arasında 2 puan öndeydi. Ancak bu ankette Trump muhtemel seçmenler arasında 4 puan önde. Bu, Biden için kayıtlı seçmenler arasındaki 5 puanlık farktan hala daha iyi ancak fark artık Biden'a liderlik vermek için yeterli değil. Biden'ın gücü nispeten düzenli seçmenler arasında yoğunlaşmaya devam ediyor, çünkü bir ara dönemde veya bir ön seçimde oy kullananlar arasında 46-45 önde. Oy vereceği neredeyse kesin olanlar arasında ise sadece 2 puan geride. Ancak diğer pek çok seçmen, genel seçimlerde sandığa gidecek ve en azından bu ankette Trump'a mütevazı bir üstünlük sağlamaya yetecekler.
  • Ankete göre Trump Cumhuriyetçi önseçimlerde Nikki Haley'nin 77-20 önünde. Bu Trump için oldukça iyi bir sonuç elbette ama Haley'nin son bir aydaki en iyi sonucu. Anketimize göre Haley'in bu kadar güçlü olmasının basit bir nedeni var: Cumhuriyetçi önseçimlerde muhtemelen oy kullanacağını söyleyenlerin yüzde 15'ini oluşturan Biden seçmenleri. Aslında, Haley'in destekçilerinin neredeyse çoğunluğu (48-31) son seçimde Trump yerine Biden'a oy verdiklerini söylüyor.
  • Biden'ın beyaz olmayan seçmenler arasındaki desteği düşmeye devam ediyor. Biden, 2020 seçimlerinde oy kullanan beyaz olmayan katılımcılar 69-21 oranında Biden'ı desteklediklerini söylemelerine rağmen, grup arasında sadece 49-39'luk bir üstünlüğe sahipti.
  • Son birkaç aydaki olumlu ekonomik haberlere rağmen, seçmenlerin yüzde 51'i hala ekonominin kötü olduğunu söyledi. Garip bir şekilde, belki de bu Biden için iyi bir haberdir: Belki de seçmenler ekonominin düzeldiğine inanmaya başlarsa veya başladığında durumu da iyileşecektir.
  • Bu aşamada bile, Demokratlar Biden'ın aday olup olmaması konusunda hala bölünmüş durumda; yüzde 46'sı olması gerektiğini, yüzde 45'i ise olmaması gerektiğini söylüyor. Biden'ın yarıştan çekilip çekilmemesi gerektiğini sormadık. Bunu düşündük, aslında günlerce tartıştık ancak birçok katılımcı çekişmeli bir kurultayın içerdiği komplikasyonları bilmiyor olabilir.

© 2024 The New York Times Company