24 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2024 16:55 | Son Güncelleme: 02.09.2024 17:08

NYT 51 kişilik istismar davasını yazdı: Fransa dehşetle yüzleşiyor

Fransa 51 kişinin yargılandığı davanın dehşetiyle yüzleşiyor. Bir adam karısına uyuşturucu ve ve yıllar boyunca diğer erkeklerin ona cinsel istismarda bulunmasına yardım etmekle suçlanıyor. NYT'ye göre davanın ortaya çıkardığı sorular ülkeyi tedirgin etti
NYT 51 kişilik istismar davasını yazdı: Fransa dehşetle yüzleşiyor

Catherine Porter, Ségolène Le Stradic / New York Times

Yıllardır saçları dökülüyor ve kilo alıyordu. Bütün günleri unutmaya başlamıştı ve bazen transa girmiş gibi görünüyordu. Çocukları ve arkadaşları Alzheimer olmasından endişe ediyordu. Ancak 2020'nin sonlarında, Güney Fransa'da bir polis karakoluna çağrıldıktan sonra çok daha sarsıcı bir hikaye öğrendi.

Polisin söylediğine göre, 50 yıllık kocası Dominique Pelicot, onu derin bir uykuya daldırmak için yiyecek ve içeceklerine uyku hapları karıştırıyor, ardından ona tecavüz ediyordu. Neredeyse on yıl süren tacizde, düzinelerce erkeği evine sokarak onları da karısına tecavüz ederken filme aldığını söylediler. Polis, adamların fotoğraflarını, videolarını ve çevrimiçi mesajlarını kullanarak, sonraki iki yılı diğer şüphelileri tespit etmek ve suçlamakla geçirdi.

Yaşları 26 ila 74 arasında değişiyor

Aralarında Pelicot'un da bulunduğu 51 kişi, cinsel istismar için uyuşturucu kullanımına ve bu tür suçların işlenebileceği daha geniş bir kültüre ışık tutan davada yargılanıyor. Fransa'yı şoke eden dava Avignon'da görülüyor. Sanıklar (kamyon şoförleri, askerler, marangozlar ve ticaret işçileri, bir hapishane gardiyanı, bir hemşire, bir bankada çalışan bir bilişim uzmanı, yerel bir gazeteci) işçi sınıfı ve orta sınıf Fransız toplumunun bir mozaiğini temsil ediyor. Yaşları 26 ila 74 arasında değişiyor. Birçoğunun çocuğu ve ilişkisi var. Çoğu kadına bir kez tecavüz etmekle suçlanıyor. Bazıları ise 6 kez tekrarlanan istismarla suçlanıyor.
Kocasının tutuklanmasının ardından ondan boşanan ve soyadını değiştiren kurban şu anda 70'li yaşlarında. Avukatı Béatrice Zavarro, 71 yaşındaki Pelicot'un tutuklanmasından bu yana her zaman suçlu olduğunu kabul ettiğini söyleyerek "Rolüne hiç itiraz etmiyor" dedi. Diğer sanıklar tecavüz suçlamalarını reddetti, bazıları kocanın iznini aldıklarını ve bunun yeterli olduğunu düşündüklerini savunurken, diğerleri mağdurun uyuşturulmayı kabul ettiğine inandıklarını iddia ettiler.

18 yaşından beri birlikteydiler

Polis, kocasının özenle sınıflandırıp sakladığını söylediği fotoğraflardan bazılarını mağdura gösterdiğinde, mağdur derin bir şok yaşadığını ifade etti. Kocasıyla 18 yaşından beri birlikteydiler. Polise kocasını sevecen ve düşünceli biri olarak tarif etmişti. Ne kocası ne de diğer erkekler tarafından tecavüze uğradığına dair hiçbir şey hatırlamıyordu; polise söylediğine göre bu erkeklerden sadece birini kasabadaki bir komşusu olarak tanıyordu. Avukatı Antoine Camus, kadının tecavüzlere ilk kez bilinçli olarak tanıklık edeceğini, video kayıtları kanıt olarak oynatıldığında mahkeme salonunda olacağını söylüyor.

Fransa yasalarındaki boşluk

Dava, ülkede cinsel suçların ele alınışına ilişkin incelemelerin arttığı bir döneme denk geliyor. Tecavüz, Fransız yasalarında “şiddet, zorlama, tehdit ya da gafil avlamak” yoluyla işlenen “cinsel penetrasyon eylemi” olarak tanımlanıyor. Bazı feminist milletvekilleri bu ifadeyi değiştirerek, rıza olmaksızın cinsel ilişkiye girmenin tecavüz olduğunu, rızanın her an geri çekilebileceğini ve cinsel saldırının başkasının muhakeme yeteneğini zedeleyen bir durumu kötüye kullanarak gerçekleştirilmesi halinde rızanın söz konusu olamayacağını açıkça belirtmek istiyor.

Fransa'da “kimyasal boyun eğdirme” olarak bilinen ve kötü niyetle birini uyuşturmak olarak tanımlanan durumla ilgili bir parlamento komisyonuna liderlik eden milletvekili Sandrine Josso, “Fransa'da yırtıcı hayvanlar konusunda bir tür saflık, bir tür inkar var” dedi. Josso, komisyonu geçen yıl bir uyuşturulma mağduru olduğunu söyledikten sonra kurdu. Bir senatör, kadının şampanyasına ecstasy kattığı suçlamasıyla soruşturuluyor. Josso, Avignon davasının kadınları avlamak için uyuşturucu kullanımına dikkat çekeceğini ve aynı zamanda suçluların geniş profiline ışık tutacağını umarak "Paranoyaya kapılmadan komşularınız da olabilirler" dedi.

Kızı kitap yazdı

Pelicot klasik bir komşu gibi görünüyordu. Eğitimli bir elektrikçi, bir girişimci ve hevesli bir bisikletçiydi. Ortanca çocuğu ve tek kızı Caroline Darian, takma adıyla, 2022'de yayınlanan “Ve Sana Baba Demeyi Bıraktım” adlı kitabında onu sıcak ve mevcut bir baba olarak tanımladı. Yaşadığı aile travmasını eyleme dönüştürmeye çalışan Darian, uyuşturucuyla işlenen suçların tehlikelerini kamuoyuna duyurmak için “Beni Uyutmayın” adlı kâr amacı gütmeyen bir dernek kurdu. Babasının onu okula götüren, partilerden geç saatlerde alan, cesaretlendiren ve teselli eden kişi olduğunu yazdı. Annesi, 20 yıl boyunca Paris'te bir şirkette yönetici olarak çalışarak evin geçimini sağlamıştı.

3 kadının fotoğraflarını çekmeye çalışırken yakalandı

Emekli olduğunda, Avignon'un kuzeydoğusunda küçük bir kasaba olan Mazan'da büyük bir bahçesi ve havuzu olan bir eve taşındılar. Çift düzenli olarak üç çocuklarını ve torunlarını, ailenin tartıştığı, dans yarışmaları düzenlediği ve Trivial Pursuit oynadığı terasta geç saatlere kadar süren akşam yemekleriyle dolu yaz tatillerinde ağırladı. Kızı, "Bizi mutlu olarak düşünüyorum. Annemle babamın öyle olduğunu sanırdım" dedi. Hiçbiri herhangi bir şüphe duymadı. Daha sonra, 2020 yılında, üç kadın Pelicot'u bir markette eteklerini kamerayla çekmeye çalıştığı için polise ihbar etti ve Pelicot tutuklandı.

Bilgisayar ve telefonlar ele verdi

Polis, kefaletle serbest bırakılmadan önce iki cep telefonuna, iki kamerasına ve dizüstü bilgisayarı da dahil olmak üzere elektronik cihazlarına el koydu. Polis, cihazlarda 300 fotoğraf ve baygın bir kadının birçok kişi tarafından cinsel saldırıya uğradığı bir video bulduklarını söyledi. Ayrıca adamın karısını uyuşturmakla övündüğü ve erkekleri kadın baygınken onunla cinsel ilişkiye girmeye davet ettiği Skype mesajları da bulduklarını söylediler. Soruşturma boyunca polis, “istismar” başlıklı elektronik bir klasörde, çoğu tarihli ve etiketli 20.000'den fazla video ve fotoğraf buldu. Oluşturdukları zaman çizelgesi 2011'de başladı. Şüpheli listesi 83'e çıktı. İlk tutuklanmasından iki ay sonra Pelicot tekrar tutuklandı ve ağırlaştırılmış tecavüz, uyuşturucu kullanma ve bir dizi cinsel istismar suçlamasıyla itham edildi. Ayrıca karısı, kızı ve iki gelininin mahremiyetlerini ihlal etmekle, onların mahrem fotoğraflarını yasa dışı olarak kaydetmek ve zaman zaman dağıtmakla suçlanıyor. Suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Gizemli semptomlar nedeniyle doktora gitti

Pelicot, polisle yaptığı ve ayrıntıları soruşturma yargıcının davaya ilişkin genel değerlendirmesinde yer alan görüşmeler sırasında, karısına normalde reddettiği şeyleri yapabilmek ve giydirebilmek için ona uyuşturucu vermeye başladığını söyledi. Daha sonra başkalarını da davet etmeye başlamış. Hiçbir zaman para istemediğini ya da kabul etmediğini söyledi. Kızının anlattığına göre Pelicot'un karısı bir dizi gizemli semptom nedeniyle jinekolog ve nörologları ziyaret etmiş ancak herhangi bir teşhis konulamamış olduğundan, bu hikaye doktorlar arasında bazı vicdani sorgulamalara yol açtı. Tanınmış bir kadın doğum uzmanı ve kadına yönelik şiddet uzmanı olan Dr. Ghada Hatem-Gantzer, “Biz doktorlar için rahatsız edici bulduğum şey, hiçbir doktorun bu hipotezi dikkate almamasıydı” dedi. O ve bir eczacı olan Leila Chaouachi, şimdi doktorlar ve hemşireler için ilaçla kolaylaştırılmış saldırı mağdurlarının yaşayabileceği semptomlar hakkında eğitim geliştirdiler.

Vakaların çoğu evlerde meydana geliyor

Fransa'da bu tür suçlarla ilgili yıllık anketler düzenleyen Chaouachi, sanılanın aksine vakaların çoğunun barlarda değil evde meydana geldiğini söyledi. Anketlere göre kurbanların çoğu kadın ve kurbanların yaklaşık yarısı bilinç kaybı nedeniyle saldırıyı hatırlamıyor. Avignon'da görülen davada sanıklardan bazıları polise suçlarını itiraf etti. Soruşturmayı yürüten hakimin raporuna göre, sanıkların çoğu uyuşturulmuş bir kadınla seks yapmaları için kandırıldıklarını (koca tarafından üçlü bir ilişki için kandırılmış ve utangaç olduğu için uyuyormuş gibi yaptığı söylenmişti) iddia etti. Bazıları kadının bir seks fantezisinin parçası olarak uyuşturulmaya ve tecavüze rıza gösterdiğine inandıklarını söyledi. Bazıları ise bunun tecavüz olduğuna inanmadıklarını çünkü kocasının da orada olduğunu ve her ikisinin de rızası olabileceğine inandıklarını söyledi. Darian ve ailenin diğer birçok üyesini de temsil eden Camus, “Fransız toplumundaki durumla ilgili olarak insanın tüylerini ürpertiyor. Eğer 2024 yılında cinsel konularda rıza anlayışı buysa, o zaman yapacak çok, çok, çok işimiz var demektir" dedi.

© 2024 The New York Times Company