21 Mart 2025, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.02.2025 14:24 | Son Güncelleme: 10.02.2025 14:26

NYT analiz etti: Alkolün sağlığınıza altı etkisi

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, alkolün sağlığa olumsuz etkilerini mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar ve uzman görüşlerine yer verilen analizde, alkolün sağlığa olası 6 etkisi incelendi
Andrei Cojocaru / The New York Times
Andrei Cojocaru / The New York Times
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Alice Callahan / New York Times

Geçtiğimiz Şubat ayında alkolün bağırsak mikrobiyomunuzu değiştirebileceği çeşitli yollar hakkında bir makale yayınladığımızda, çok fazla okuyucu geri dönüşü aldık. Biri, alkolü bıraktıktan sonra neredeyse hiç sindirim sorunu yaşamadığını söylerken diğerleri de alkolü azaltmanın şişkinlik, reflü, bağırsak sorunları ve daha birçok şeye iyi geldiğini ifade etti.

Miami Üniversitesi’nde gastroenterolog olan Dr. Morgan Sendzischew Shane, bunun “şaşırtıcı olmadığını” belirtti. Shane, bazı insanların tek bir içkiden sonra dahi bağırsak rahatsızlığı hissedebileceğini ancak  bazılarının ise bu sorunu anında fark etmeyebileceğinin altını çizdi. Öte yandan alkolün sindirim sistemi üzerinde kısa vadeli semptomlardan uzun vadeli sağlık risklerine kadar birçok olumsuz sonucu olabilir.

İşte alkolün bağırsaklarınız üzerinde yaratabileceği altı etki.

Reflü

Alkol kullanımı, kaslarınızı gevşeterek rahatlamaya sebep olabilir. Bu kaslara, midenizi yemek borunuzdan ayıran kaslar da dahil. Shane’e göre alkol buradaki kasları, olması gerekenden daha fazla açarak mide asidinin yemek borunuza kaçmasına neden olabilir. Bu da mide ekşimesi, ağrı ve diğer reflü semptomları olarak karşınıza çıkabilir.

San Diego'daki California Üniversitesi'nde gastroenterolog ve tıp profesörü yardımcısı olan Dr. Cynthia Hsu, alkollü içeceklerin (şarap gibi) ve gazlı içeceklerin (bira ve bazı kokteyller gibi) reflü semptomlarını kötüleştirebileceğini söylüyor.

İltihaplanma ve kanama

Shane, bir gece aşırı içki içmenin bile mide zarınızın iltihaplanmasına neden olabileceğini ve bunun da bir veya iki gün boyunca mide bulantısı, mide ağrısı gibi semptomlara yol açabileceğini vurguluyor. Shane, söz konusu iltihabın geçici olduğunu ve hızlı bir şekilde iyileşebileceğini de belirtiyor. Tıpkı sıcak yemek yerken damağınızda oluşan yanığın, birkaç gün içinde iyileşmesi gibi.

Alkol ayrıca sindirim sisteminde kanama riskini de artırabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 26 yıl boyunca yaklaşık 50 bin erken üzerinde yapılan bir çalışma da bu savı doğrular nitelikte. 2016 yılında yapılan bu çalışmada, günde bir ila iki kadeh içki tüketen erkeklerin, hiç içki içmeyen erkeklere göre, özellikle ülserden kaynaklanan ciddi gastrointestinal sistemde kanama geliştirme olasılığının yüzde 67 daha fazla olduğu kaydedilmişti. Bu risk, yemek saatleri dışında düzenli olarak alkol, özellikle de likör tüketen erkekler için en yüksek seviyedeydi.

Gaz ve şişkinlik

Alkol tükettiğinizde, mide az bir miktarını emer, bağırsaklarınız da geri kalanı emer ya da parçalar. Ancak Hsu, bir kerede çok fazla ya da hızlı alkol tüketiminin, bağırsaklarınızdaki mikroplarla alkolün karışmasıyla sonuçlanacağını bunun da gaz üretebileceğini ve bazı insanlarda şişkinlik, ağrı ve baskıya yol açabileceğini söyledi. Hsu, düzenli veya ağır alkol kullanımının bağırsaklarınızda yaşayan mikropların türlerinde ve miktarlarında bir dengesizlik yaratabileceğini ve bunun da kronik şişkinlik ve rahatsızlığa katkıda bulunabileceğinin altınız çizdi.

Anormal bağırsak davranışları

Harvard Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü olan Dr. Gyongyi Szabo, alkolün bağırsak duvarındaki hareketleri kontrol eden sinirleri de etkileyerek genellikle hızlandırdığını ve ishale katkıda bulunduğunu söyledi. Dr. Szabo, tam olarak anlaşılamayan nedenlerden dolayı alkolün bazı insanlarda tam tersi bir etki yaratabileceğini; bağırsak hareketlerini yavaşlatabileceğini ve kabızlığı kötüleştirebileceğini de belirtti.
Chicago'daki Rush Üniversitesi'nde gastroenterolog ve iç hastalıkları profesörü olan Dr. Ali Keshavarzian da alkolün sütteki doğal şekerleri parçalayan enzimi üreten hücrelere zarar verebileceğinden, ağır içkinin laktoz intoleransına da neden olabileceğini veya şiddetlendirebileceğini belirtti. Keshavarzian, “Bu da süt ürünleri tükettikten sonra ishal veya diğer sindirim rahatsızlıklarına yakalanma olasılığınızı artırabilir,” dedi.

‘Bağırsak 'Sızıntısı'

Szabo, çok içki tüketmenin kadınlar için yaklaşık iki saat içinde dört ya da daha fazla olduğunu belirtirken aynısının erkekler için beş ya da beşten fazla olduğuna dikkat çekerek araştırmalarda bu miktarda tüketimin, bağırsağı zedeleyerek sızıntılara sebep olabileceği sonucuna varıldığına dikkat çekti.
Szabo'nun laboratuvarında yapılan bir çalışmada, 25 yetişkin, kanlarındaki alkol konsantrasyonunu ABD'deki alkollü araç kullanma sınırı olan 0,08'e getirecek kadar votka (portakal-çilek suyu ile karıştırılmış) içti. Araştırmacılar, alkolü tükettikten otuz dakika sonra, katılımcıların kanlarında bağırsak toksinlerinin ve iltihap belirtilerinin seviyelerinin arttığını, portakal suyu içen deneklerde ise bu miktarın sabit kaldığını tespit etti.

Keshavarzian, bağırsak iltihabı ve sızıntısının ani semptomlara neden olmadığını ifade ediyor. Ancak bağırsak zarının daha geçirgen bir hale gelmesinin bağırsaktaki toksinlerin karaciğere gitmesine ve orada iltihaplanmaya neden olduğuna dikkat çeken Keshavarzian, bu durumun karaciğer hastalıklarına davetiye çıkardığını belirtti.

Kanser riski

Ocak ayında, ABD'nin on dokuzuncu kamu sağlığı dairesi başkanı olarak görev yapan Dr. Vivek Murthy, alkol almanın ağız, boğaz, yemek borusu, karaciğer, kolon ve rektum da dahil olmak üzere en az yedi kanser türü riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Keshavarzian da günde bir kadeh gibi düşük seviyelerde alkol tüketiminin bile kanser riskine katkıda bulunabileceğini dile getirdi

© 2025 The New York Times Company