23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2024 12:54 | Son Güncelleme: 08.11.2024 16:47

NYT analizi: Almanya'da koalisyonun çöküşü ne anlama geliyor?

Onlarca yıllık göreceli istikrarın ardından Almanya yeni bir siyasi parçalanma dönemine girdi. Parçalanan koalisyon hakkında merak edilenleri yazan NYT'ye göre yeni seçimler tehlikeli bir zamanda yapılacak
NYT analizi: Almanya'da koalisyonun çöküşü ne anlama geliyor?

Christopher F. Schuetze / New York Times

İktidardaki koalisyonun çökmesi, istikrarlı hükümetleriyle bilinen Almanya için sıra dışı bir an. Modern devletin kuruluşundan bu yana geçen 75 yıl içinde daha önce sadece iki kez yaşanmıştı. Ancak yıllar süren kavganın ardından nihayet sona eren bir evlilik gibi, Başbakan Olaf Scholz'un üç partili koalisyonunun muhteşem bir şekilde dağılması çoğu kişi tarafından bekleniyordu ve birçok kişi tarafından memnuniyetle karşılandı.

'Trafik ışığı' koalisyonu

Kısa bir süre önce yapılan ulusal bir anket, Almanların çoğunluğunun, adını koalisyonu oluşturan partilerin renklerinden alan “trafik ışığı” koalisyonunu sona erdirmek istediğini ortaya koymuştu (Sosyal Demokrat Parti için kırmızı, iş dünyası yanlısı Hür Demokrat Parti için sarı ve Yeşiller için yeşil). Aynı ankete göre koalisyona güvenenlerin oranı hala sadece %14'tü.

Erken seçime yol açabilir

Muhalefet Scholz'un hükümeti bir an önce sonlandırması için bastırsa da çarşamba günkü açıklama büyük olasılıkla mart ayında erken seçimlere yol açacak ve bu da Almanya için hem ülke içinde hem de uluslararası alanda istikrarsız bir döneme denk gelecek. İşte dağılan koalisyon hakkında bilmeniz gerekenler...

Bu noktaya nasıl geldik?

Çarşamba gecesi Scholz, Hür Demokratların lideri olan Maliye Bakanı Christian Lindner'i 2025 bütçesi ve genel olarak ekonomi konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle kovdu. Bu da koalisyonun sona ermesine neden oldu. Koalisyon başlangıçta hem başarılı hem de popülerdi. Ancak 2023'ün sonlarında Anayasa Mahkemesi'nin hükümetin pandemiden kalan finansmanı yeniden kullanmasını engelleyen kararı sonun başlangıcı oldu. İki ilerici ortak, ekonomiyi canlandırmak ve gündemlerini gerçekleştirmek için devlet parasını harcamak isterken, Hür Demokratlar Kara Sıfır olarak bilinen ve acil bir durum olmadıkça büyük miktarlarda borçlanmayı engelleyen anayasa hukukunda yer alan bir borç tavanına sıkı sıkıya bağlı kalmakta ısrar etti. Alman ekonomisi daha da kötüye gitti ve hükümetin anketlerdeki notu düştü, bu da daha fazla çatışmaya yol açtı. Haber medyasındaki zayıflatıcı sızıntılar yoluyla alenen yürütülen felç edici anlaşmazlıklar norm haline geldi ve bu da koalisyonu daha az istikrarlı ve popüler hale getirdi.

Şimdi ne olacak?

Koalisyonun çökmesi şu an için hükümetin çökmesi anlamına gelmiyor. Scholz azınlık hükümetinde yılsonuna kadar başbakanlık görevini sürdürecek. Scholz 15 Ocak'ta parlamentoda bir güven oylaması yapılacağına dair söz verdi. Oylamayı kaybedeceği neredeyse kesin (Hür Demokratlar olmadan artık milletvekillerinin çoğunluğunun desteğine sahip değil) ve kaybettiğinde, cumhurbaşkanından hükümeti dağıtmasını ve yeni bir seçim tarihi belirlemesini isteyecek. Yeni seçimin 60 gün içinde yapılması gerekiyor ve bu süre zarfında Scholz'un geçici bir hükümetin başbakanı olarak kalması muhtemel. Partilerin kampanya yapmaları için gereken süre göz önüne alındığında, en olası seçim günü 60 günün sonunda 9 Mart olacak. Bu yine de altı aydan daha erken bir tarih olacaktır. Seçimler zaten gelecek yıl için planlanmıştı, ancak 26 Eylül'e kadar değil.

Bu arada Sosyal Demokratlar ve Yeşiller ayak sürüyecek, ancak muhalefet partilerini kendi tasarıları için oy kullanmaya ikna etmek zorunda kalacaklar. Ukrayna'nın desteklenmesi, ordunun güçlendirilmesi ve düzensiz göçün engellenmesi gibi önemli konularda muhalefet ve hükümet birleşmiş durumda. Dolayısıyla Alman politikasının aynı kalması muhtemel. Gelecek yılın bütçesine gelince, önümüzdeki hafta son bir engelle karşılaşacak ve bu engeli aşması pek mümkün görünmüyor. Ancak bütçenin bloke edilmesinin hükümetin kapanmasına yol açtığı Amerika Birleşik Devletleri'nin aksine, Almanya'da düzenli harcamalar devam ediyor ve kamu çalışanları maaşını alıyor.

Riskler neler?

Koalisyonun çökmesi Alman siyasetinde yeni bir istikrarsızlık dönemine işaret ediyor. Koalisyonun 1960'lardan bu yana üç partiye ihtiyaç duyan ilk koalisyon olması, Almanya'nın parçalanan siyasi ortamının bir ölçütüydü. Eski Şansölye Angela Merkel yönetiminde yıllarca süren göreceli istikrarın ardından 2021'de iktidara gelmesinden bu yana, bu parçalanma daha da hızlandı. Başkan seçilen Donald Trump'ın ABD'deki ikna edici zaferinin Almanya'nın aşırı sağcı partisi Almanya için Alternatif'i güçlendirip güçlendirmeyeceğini söylemek için henüz çok erken. Eylül ayında yapılan ve yakından takip edilen eyalet seçimlerinde aşırı sağ ve aşırı sol partiler şimdiye kadarki en iyi performanslarını sergiledi. Ancak ana akım partiler bu partileri hala nefretle anıyor ve bu da söz konusu eyaletlerde koalisyon kurmayı zorlaştırıyor. Bu sonuçlar, ulusal bir oylamanın ardından Berlin'de de aynı derecede karışık bir koalisyon pazarlığının habercisi olabilir; her ne kadar siyasi uçlar ulusal çapta yeni oylanan doğu eyaletlerinde olduğundan daha az popüler olsa da.

Muhalefet partileri, Trump'ın göreve geldiği, ekonominin durgunlaştığı ve Ukrayna'daki savaşın devam ettiği kritik bir dönemde oylamayı mart ayına kadar ertelemenin Almanya'yı başıboş bırakacağını savunarak, Almanlar oraya varmadan önce bile seçimin erkene alınması için bastırıyor. Ancak Scholz'un bunu yapması pek olası değil, zira bu süre zarfında Sosyal Demokratların seçim şansının artacağını umuyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre oy oranları %16 ve 2021'deki son federal seçimlerde elde ettikleri yaklaşık %26'lık orana ulaşmaları pek olası görünmüyor. Ancak Scholz çarşamba günü yaptığı açıklamada Almanya'nın siyasi geleceği konusunda netliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

© 2024 The New York Times Company