15 Ocak 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2024 12:47 | Son Güncelleme: 03.09.2024 13:04

NYT analizi: Avrupa turizmi kırılma noktasına mı ulaştı?

Avrupa'daki aşırı yoğun destinasyonlar, aktif sezonda gelen ziyaretçileri hedef tahtasına koydu. NYT'ye göre sıcak hava dalgaları ve yangınlar turizm tepkisini artırdı
Getty Images
Getty Images

Ceylan Yeğinsu / New York Times

Protestocular turizm gelişmelerine karşı açlık grevleri düzenliyor. Yerel yetkililer yasa dışı tatil evlerinin suyunu kesmekle tehdit ediyor. Bölge sakinleri turistlere su tabancası sıkıyor. Yazın sonuna yaklaşırken İspanya'nın Barselona kenti, Yunanistan'daki Atina ve Santorini gibi Avrupa'nın gözde noktaları kırılma noktasına ulaşarak turistleri büyük bir tepkinin hedefi haline getirdi. Avrupa Seyahat Komisyonu'na göre, bu yaz için nihai ziyaretçi sayıları henüz belli olmasa da, 2019 seviyelerini aşmaları bekleniyor; sadece ikinci çeyrekte uluslararası seyahatler 2019'u %6 oranında aştı.

İklim değişikliği popüler destinasyonlar üzerinde de muazzam bir baskı yarattı. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre temmuz ayı, gezegenin üst üste 14. rekor sıcaklık ayı oldu. İspanya ve Yunanistan, 46 dereceyi aşan sıcaklıklarla kayıtlara geçen en sıcak günlerinden bazılarını yaşadı. Turizm birçok Avrupa destinasyonu için kritik bir ekonomik itici güç olsa da, bazı bölge sakinleri turizm gelirlerinin toplumlara ve altyapıya daha fazla yatırılması gerektiğini savunuyor.

'Turistler tarafından istila edildik'

İspanya'nın Mayorka adasındaki Palma kentinde yaşayan 32 yaşındaki Camila Guzman, “Turistler tarafından istila edildik, durum kontrolden çıktı. Fiyatlar o kadar yükseldi ki artık burada yaşamaya gücümüz yetmiyor" dedi. Guzman, 50,000'den fazla kişinin katıldığı temmuz protestolarına katılmıştı.
Başka yerlerde, yerel halk turistlerin saygısız davranışlarına, yeni otel ve villa inşaatlarına karşı bir araya geldi. Bazı yerler ziyaretçi sınırlaması getirdi. Örneğin, sadece 400 kişinin yaşadığı Brittany kıyısındaki bir Fransız adası olan Île-de-Bréhat, kısa bir süre önce günde 4.700 ziyaretçi sınırı getirdi.

Pandemi de şikayetleri şiddetlendirdi. Zira ada sakinleri kapanmayla birlikte turistsiz yaşamın tadına varmıştı. Seyahat kısıtlamaları kaldırıldığında, kalabalıklar sürüler halinde geri geldi. Glasgow'daki Strathclyde Üniversitesi'nde konaklama ve turizm yönetimi alanında emeritus profesör ve aşırı turizm üzerine birkaç kitabın yazarı olan Richard Butler, “Bu yaz, aşırı rakamlar, kötü davranışlar ve iklim değişikliği gibi sorunların bir araya geldiği mükemmel bir fırtınaydı” dedi.

© 2024 The New York Times Company