20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2024 11:24 | Son Güncelleme: 14.09.2024 15:05

NYT analizi: Harris ve Trump birbirleri hakkında ne diyor?

New York Times, Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekildiği ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in onun yerine Demokratların adayı olarak öne çıktığı 21 Temmuz'dan 6 Eylül'e kadar iki adayın sosyal medyada birbirleri hakkında söylediklerini analiz etti
NYT analizi: Harris ve Trump birbirleri hakkında ne diyor?

Karen Yourish, Lazaro Gamio / New York Times

Modern Amerikan tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir anda, 2024 Cumhuriyetçi ve Demokrat başkan adayları, birbirlerine karşı sadece yedi haftalık bir kampanya yürüttükten sonra ilk münazaralarında karşı karşıya geldi. New York Times, Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekildiği ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in onun yerine Demokratların adayı olarak öne çıktığı 21 Temmuz'dan 6 Eylül'e kadar iki adayın sosyal medyada birbirleri hakkında söylediklerini analiz etti. (Çoğunlukla, sosyal medyadaki açıklamaları, mitinglerde ve diğer etkinliklerde halka açık yorumlarını yansıtıyor).

Kişisel karalama içeren paylaşımlar

Her iki aday da birbirlerine saldırırken, Times eski Başkan Donald Trump'ın Harris'i günde ortalama üç kereden fazla olmak üzere çok daha sık hedef aldığını ve (Truth Social'daki) paylaşımlarının neredeyse her zaman kişisel bir karalama içerdiğini tespit etti. Harris'in Trump'la ilgili paylaşımları (X'te) genellikle çok dokunmuyor. Birkaç kez Trump'ın yasal sorunlarla dolu geçmişine dikkat çekti, örneğin savcı olarak “yırtıcılarla, dolandırıcılarla ve sahtekarlarla uğraştığı” için “Donald Trump'ın tipini” bildiğini söyledi.

Trump'ın saldırıları okul zorbalarına benziyor

Buna karşılık Trump'ın Harris'e yönelik saldırıları, cinsiyetçi okul zorbasının isim takarak hakaret etmesine benziyor. Trump sık sık siyasi saldırılarına kişisel hakaretleri de katıyor, ancak Harris'e de politikalarına ya da siyasi geçmişine özel bir atıfta bulunmadan kişisel terimlerle defalarca saldırdı. Bu paylaşımlardan bazıları Harris'in ırksal kimliğine değindi ya da özgünlüğüne veya kabiliyetine atıfta bulunan genel hakaretler içerdi. Trump geçen ay Kuzey Carolina'da mitinge katılanlara Harris için bir “isim” bulmakta zorlandığını ancak “yoldaş” isminde karar kıldığını söyleyerek "Bence en doğru isim bu” dedi.

Her iki aday da politika konularında birbirlerini eleştirirken, Trump neredeyse her zaman Harris hakkında kişisel bir (ya da iki veya üç) iğneleme yapıyor. Trump'ın Harris hakkındaki paylaşımları sıklıkla yazım hataları, yanlışlar ve kendine özgü dilbilgisi ve büyük harf kullanma tarzını içeriyor. Ağustos ayında birkaç gün boyunca Harris'e sık sık “Kamabla” diye hitap etti, ancak o zamandan beri bu takma adı terk etti.
Harris'in paylaşımları daha çok geleneksel bir politikacıya özgü. Göçmenliği kampanyasının ana teması haline getiren Trump, Harris'i defalarca ve yanlış bir şekilde Biden yönetiminin “sınır çarı” olarak adlandırdı. Harris, Trump'ın iki partili bir göçmenlik anlaşmasına karşı çıkmaları için Cumhuriyetçilere baskı yaptığını belirtiyor.

'Amerika'yı yok edecek bir komünist'

Harris, Trump'ı, Trump'ın son zamanlarda kendisini uzak tutmaya çalıştığı bir dizi muhafazakâr politika önerisi olan Proje 2025 ile ilişkilendiriyor. Trump (yanlış bir şekilde) Harris'in “Amerika'yı yok edecek” bir “komünist” olduğunu iddia ediyor. Başkan yardımcısı seçmenlere düzenli olarak Trump'ın Roe v. Wade'in iptali yönünde oy kullanan Yüksek Mahkeme yargıçlarını atadığını hatırlatıyor. Trump üreme haklarından nadiren bahsediyor. Harris, Trump'ı sadece zengin Amerikalıları önemsemekle suçluyor. Eski başkan enflasyon konusunda Harris'i suçluyor.

© 2024 The New York Times Company