19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2024 09:24 | Son Güncelleme: 07.05.2024 09:31

NYT ateşkes anlaşmasının detaylarına ulaştı: Hamas'ın teslim edeceği rehinelerin hepsi canlı değil

Müzakereler hakkında New York Times'a konuşan iki kaynak Hamas'ın ateşkes teklifinin detaylarını anlattı. Buna göre 33 rehineyi teslim etmeyi teklif eden Hamas, rehinelerin hepsinin canlı olmayacağını bazılarının kalıntılarını teslim edeceğini söyledi
NYT ateşkes anlaşmasının detaylarına ulaştı: Hamas'ın teslim edeceği rehinelerin hepsi canlı değil

Peter Baker / The New York Times

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre Hamas pazartesi günü müzakerecilere İsrail ile olası bir ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında serbest bırakılacak 33 rehinenin tamamının hayatta olmadığını ve ölenlerin kalıntılarının da ilk serbest bırakılacaklar arasında yer alacağını belirtti. Açıklama, Hamas'ın İsrail'in 7 Ekim saldırıları sırasında alınan rehinelerin bir kısmının iadesi karşılığında ilk aşamada altı haftalık bir ateşkes öngören son teklifine karşı yaptığı teklifin bir parçası olarak geldi. Hamas teslim edeceği 33 rehineden kaçının hayatta olduğunu ve kaçının öldüğünü açıklayıp açıklamadığı öğrenilemedi.

Önerilen anlaşmanın ilk aşamasında serbest bırakılması öngörülen ilk rehine grubunun, halen esir tutulduğuna inanılan 100'den fazla kişi arasında bulunan kadınları, yaşlı erkekleri, hasta ve yaralıları içermesi bekleniyor. İsrailliler ilk aşamada 40 kişinin serbest bırakılmasını istiyordu ancak Hamas'ın elinde kriterlere uyan bu kadar çok kişi olmadığını anladılar. İsrailli ve ABD'li yetkililer uzun süredir rehinelerin bir kısmının ölmüş olabileceğini düşünüyor.

Serbest bırakılacak ilk rehine grubunun yedi ay önce kaçırılan bazı rehinelerin kalıntılarını da içereceği haberi, İsrail hükümetine sevdiklerini kurtarmak için daha fazlasını yapması yönünde baskı yapan aileleri daha da üzecek. Binlerce göstericinin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine bir anlaşma yapması için baskı yapmak üzere sokaklara dökülmesiyle birlikte rehinelerin akıbeti İsrail halkı için önemli bir mesele haline geldi. Hamas'ın karşı teklifinin ardından protestocular pazartesi günü geç saatlerde Kudüs ve Tel Aviv'deki ana yolları kapattı.

Görüşmeye devam edecekler

İsrailli yetkililer Hamas'ın karşı teklifinin kabul edilemez olduğunu ancak müzakerelere devam etmeyi kabul ettiklerini söyledi. Aracı olarak görev yapan çeşitli ülkelerden yetkililer bu hafta Kahire'de tekrar bir araya gelerek karşı teklifi gözden geçirecek ve daha fazla ilerleme sağlanıp sağlanamayacağını görecekler. İsrail öneriyi gözden geçirmek ve daha fazla taviz vermeyi düşünmek üzere bir heyet göndermeyi kabul etti.

©️ 2024 The New York Times Company