Julian E. Barnes, John Ismay / New York Times
ABD'li ve Batılı yetkililere göre, ABD savunma yetkilileri, Ukrayna'nın Rusya topraklarında uzun menzilli silahlar kullanması üzerine Kremlin'den gelen belirsiz tehditlere yanıt olarak hafta sonu Avrupa'daki askeri üslerde güvenliği alarm seviyesine yükseltti. Yetkililer, Rusya'nın ABD üslerine yönelik olası saldırılarına ilişkin özel bir istihbarat almadıklarını söyledi. Rusya'nın açık ya da gizli bir saldırıda bulunması Ukrayna'daki savaşın önemli ölçüde tırmanması anlamına gelecektir.
Ukrayna'ya giden taçhizat akışını kesmek isteyen Rusya, Avrupa'daki sabotaj eylemlerini artırıyor. Şimdiye kadar bu saldırılarda hiçbir ABD üssü hedef alınmadı, ancak ABD'li yetkililer alarm seviyesinin yükseltilmesinin askerlerin tetikte kalmasını sağlamaya yardımcı olacağını söyledi.
Yardımların artırılması Moskovaa'yı şaşırttı
ABD'li yetkililer Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı Ukrayna sınırlarının dışına çıkarmak istemediğini düşündü. Ancak ABD'li yetkililere göre ABD ve Avrupa'nın yardımlarını artırması ve bu malzemelerin nasıl kullanılacağına dair kısıtlamaları hafifletmesi Moskova'da şaşkınlık yarattı. Rusya'nın son açıklamaları bazı ABD'li ve Avrupalı yetkilileri temkinli olmaya itti. Ukrayna, işgal altındaki Kırım'ın derinliklerine saldırmak için ATACMS olarak bilinen daha uzun menzilli ABD füzelerini kullanıyor. ABD ayrıca Ukrayna'nın bu füzeleri Rus askeri hedeflerine yönelik sınır ötesi saldırılarda da kullanabileceğini söyledi.
Başarılı saldırılar Rusya'yı yeni yollara itti
Kırım'a yönelik saldırılar Rusya'nın ABD Büyükelçisi Lynne Tracy'yi Dışişleri Bakanlığı'na çağırmasına yol açtı. 24 Haziran'da bir Kremlin sözcüsü, ABD'nin Rusların ölümüne yol açan savaşa doğrudan katılımının "sonuçları olması gerektiğini" söyledi. ABD'nin hem daha uzun menzilli silahlar sağlama hem de bunların kullanımına ilişkin kısıtlamaları gevşetme kararını, İngiltere'nin Ukrayna'ya Kırım'daki askeri hedefleri vurmak için kullanılan Storm Shadow seyir füzeleri sağlama kararını izledi. Özellikle Kırım'da Batı silahlarıyla yapılan saldırılar etkili olmuş, Rus ordusunun lojistik merkezlerine zarar vermiş ve Rusya'nın Karadeniz filosunu daha da zayıflatmıştı. Ancak saldırıların başarısı Moskova'nın yeni saldırıları caydırmanın yollarını aramasına neden oldu.
Son aylarda Rusya, Avrupa'nın çeşitli yerlerinde sabotaj saldırılarını hızlandırdı. Rus askeri istihbaratı tarafından yürütülen kampanya, bir Ikea mağazasında çıkan yangın da dahil olmak üzere zaman zaman acemice göründü. Ancak NATO bu olaylar konusunda defalarca uyarıda bulundu ve İngiltere Londra'daki bir depoda çıkan yangının ardından Rus savunma ataşesini sınır dışı etti. Ukrayna'ya eğitim, istihbarat ve diğer konularda destek sağlayan askeri üsler, Rusya'nın böyle bir saldırıyı düşündüğüne dair özel bir istihbarat olmasa bile, bir sonraki hedef olabilir.
ABD'nin alarm protokolleri
Askeri üslerin ve buralarda yaşayan ve çalışan insanların korunması Pentagon'un tipik olarak 'güçleri koruma' olarak adlandırdığı kapsama girer. Basit çitler veya üs kapılarını koruyan askerler gibi unsurların ötesinde bunlar belirli bir tehditle orantılı olarak gerçekleştirilen kısıtlayıcı güvenlik önlemlerinden oluşur. Dünya genelindeki çoğu ABD askeri tesisi, yetkilileri iletişim ekipmanlarını test etmeye yönlendirmek ve üslere giren araç ve kişilerin kontrollerini artırmak gibi önlemleri içeren ikinci en düşük ayardadır. Buna "alfa" kuvvet koruma protokolü denir. Madalyonun diğer ucunda ise bir saldırının yakın olduğu ya da devam ettiği durumlar için kullanılan "delta" durumu yer alıyor. Bu seviye, üs okulları da dahil olmak üzere gerekli olmayan işlevleri durdurur, giriş kapılarındaki tüm araçların aranmasını emreder, daha fazla asker takviye eder ve belirli bir üsteki neredeyse herkesin hareketini büyük ölçüde kısıtlar.
Charlie seviyesi
Şu an itibariyle Avrupa'daki ABD askeri üsleri, uzun bir süre sürdürülebilecek ikinci en yüksek hazırlık seviyesi olan "charlie" durumunda. Hafta sonu ABD Avrupa Komutanlığı sözcüsü Binbaşı Daniel Day, ordunun personelden "her zaman tetikte olmalarını ve uyanık kalmalarını" istediğini söyledi. Pazartesi günü açıklama yapan Avrupa Komutanlığı, yetkililerin operasyonel güvenliği korumak için aldıkları önlemleri açıklamayacaklarını söyledi. Açıklamada "Teyakkuz hali bir tehditle ilgili değildir. Ancak Avrupa sahasındaki ABD hizmet üyelerinin emniyet ve güvenliğini potansiyel olarak etkileyen faktörlerin kombinasyonu nedeniyle daha fazla tedbir alınıyor" denildi.
©️ 2024 The New York Times Company