19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.06.2024 11:31 | Son Güncelleme: 28.06.2024 13:35

NYT Rusya'nın acımasız savaş taktiğini yazdı: Kıyma makinesi yöntemi

NATO ve Batılı askeri yetkililere göre mayıs ayında Ukrayna'da her gün ortalama 1.000'den fazla Rus askeri öldü ya da yaralandı. Ancak buna rağmen Rusya ayda 25 ila 30 bin askeri cepheye sürüyor. NYT, Rusya'nın 'kıyma makinesi' olarak adlandırılan acımasız savaş yöntemini yazdı
(Sergey Ponomarev/The New York Times)
(Sergey Ponomarev/The New York Times)

Julian E. Barnes, Eric Schmitt, Marc Santora / New York Times

ABD, İngiliz ve diğer Batılı istihbarat kurumlarına göre mayıs ayı Ukrayna'daki Rus ordusu için özellikle ölümcül bir ay oldu. Her gün ortalama 1,000'den fazla Rus askeri yaralandı ya da öldü. Ancak ABD'li yetkililer, kayıplarına rağmen Rusya'nın ayda 25.000 ila 30.000 yeni asker aldığını, bunun da kabaca savaş alanından çıkan asker sayısı kadar olduğunu söyledi. Bu da Rus ordusunun Ukrayna savunmasını alt etmek ve siper hatlarını geçmek umuduyla dalga dalga asker göndermeye devam etmesini sağlıyor.

Kıyma makinesi yöntemi

Rusya'nın yöntemi, askerleri kıyma makinesine sokmaya benzeyen bir savaş tarzı. Bu yöntemde komutanlar erleri ölüme gönderdiklerinden habersiz görünür. Rusya'nın yaklaşımı zaman zaman etkili oldu ve Rus ordusuna Ukrayna'nın doğusundaki Avdiivka ve Bakhmut'ta zaferler kazandırdı. Ancak Ukraynalı ve Batılı yetkililer, Rusya'nın Harkiv şehri yakınlarındaki toprakları ele geçirmeye çalıştığı bu ilkbaharda taktiklerin daha az başarılı olduğunu söylüyor. Bu yaklaşım zaman zaman etkili oldu ve Rus ordusuna Ukrayna'nın doğusundaki Avdiivka ve Bakhmut'ta zaferler kazandırdı. Ancak Ukraynalı ve Batılı yetkililer, Rusya'nın Kharkiv şehri yakınlarındaki toprakları ele geçirmeye çalıştığı bu ilkbaharda taktiklerin daha az başarılı olduğunu söylüyor.

Tampon bölge oluşturdu

Amerikalı yetkililer, Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kritik bir hedefine ulaştığını, Ukraynalıların ülke içine saldırmasını zorlaştırmak için sınır boyunca bir tampon bölge oluşturduğunu söyledi. Ancak Batılı yetkililere göre bu saldırı Harkiv'i tehdit etmedi ve Ukrayna savunması tarafından durduruldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, The New York Times'a verdiği röportajda "Başkan Putin ve Moskova bu bahar gerçekten büyük kazanımlar elde etmeye, cephe hatlarını yarmaya çalıştı. Denediler ve başarısız oldular. Çok küçük kazanımlar elde ettiler ve çok yüksek bir bedel ödüyorlar" dedi.

Kayıplar Avdiivka ve Bakhmut'ta arttı

Rus kayıpları başka zamanlarda, özellikle de Avdiivka ve Bakhmut'a yapılan saldırılar sırasında arttı. Ancak bu şehirlere yönelik saldırılar birkaç aya yayılmıştı. Mayıs ayında hem Harkiv'in dışına hem de doğu cephesine yapılan taarruzlar Rusların daha yoğun saldırılarını içeriyordu. İngiliz askeri istihbarat analistleri, Rusya'nın mayıs ayında verdiği ve günde ortalama 1.200 olarak hesapladıkları kayıpların, savaşın en yüksek kayıpları olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay yaşanan çatışmalar, Ukrayna ve Rus birliklerinin kontrol için zorlu bir savaşa girdiği Harkiv'e yaklaşık 40 mil uzaklıktaki Vovchansk kasabasını yerle bir etti. Rus askerleri sosyal medya ve mesajlaşma platformu Telegram'da birliklerinin yüksek kayıplar verdiğini söyledi. Bazıları birliklerinin insansız hava araçları, makineli tüfek ateşi ve topçu atışlarıyla vurulduğunu söylüyor.

Rusya'nın nüfusu avantaj sağlıyor

Rusya'nın dalga saldırılarında piyade kullanması, savaştaki avantajlarından birini yansıtıyor: Rusya'nın nüfusu Ukrayna'dan çok daha fazla ve bu da ona daha büyük bir potansiyel asker havuzu sağlıyor. Ancak kayıplar Rusya'yı yeni askerleri nispeten hızlı bir şekilde Ukrayna'ya göndermeye zorladı, bu da cepheye gönderilen askerlerin yetersiz eğitimli olduğu anlamına geliyor.

İHA'lar asker kaybını artırdı

Yapılandırılmış eğitim eksikliği ve yeni askerlerin muharebe operasyonlarına katılma ihtiyacı, Rusya'nın daha yetenekli birlikler oluşturma kabiliyetini sınırladı. Ayrıca kayıpları da artırdı. Ancak durum bundan daha karmaşık. Modern savaşın değişen doğası da son aylarda ölü sayısını artırdı. Her yerde bulunan insansız hava araçları her iki taraf için de düşman güçlerini tespit etmeyi ve hedef almayı kolaylaştırdı. Mayınlar ve misket bombaları ise açık arazide hareket etmeyi neredeyse intihara meyilli bir çaba haline getirdi. Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Putin'in Şubat 2022'de geniş çaplı bir işgal başlatmasından bu yana en az 350.000 Rus askerinin öldüğünü ya da yaralandığını söyledi. İngiliz tahminlerine göre ölen ya da yaralanan Rusların sayısı 500.000'den fazla.

Tahminler farklılık gösteriyor

ABD'nin savaştaki kayıplara ilişkin tahminleri uydu görüntülerine, iletişim kayıtlarına, sosyal medyaya ve muhabirlerin haberlerine, ayrıca Rusya ve Ukrayna'dan gelen resmi raporlara dayanıyor. Ancak bu tahminler ABD hükümeti içinde bile farklılık gösteriyor. Ukrayna'nın kayıplarına ilişkin güvenilir tahminlere ulaşmak daha zor. Ukraynalı yetkililer bu rakamları dikkatle koruyor. Bazı ABD'li yetkililer ellerinde kesin bir rakam olmadığında ısrar ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy savaşın ilk iki yılında 31,000 Ukraynalı askerin öldüğünü söyledi, ancak Amerikalı yetkililer bu sayının Ukrayna'nın kayıplarını olduğundan az gösterdiğini söylüyor.

Erkekler ülkeden kaçtı

Rusya Eylül 2022'de kısmi bir seferberlik ilan etti ve bu da on binlerce genç erkeğin ülkeden kaçmasına yol açtı. Ancak Batılı istihbarat analistleri Rusya'nın bu yıl böyle bir seferberlik ya da askere alma ihtiyacı duymayacağını söylüyor. Rusya, askere alınanlara mali teşvikler sunarak, hükümlülerden yararlanarak ve Afrika'dan bazı Rus paralı askerleri getirerek mevcut kampanyasını sürdürebilecek gibi görünüyor.

En önemli soru

Bu yılın en önemli sorusu, Rusya'nın mevcut stratejisinin, savunmaya geçmekte olan Ukrayna ordusunu alt edip edemeyeceği olacak. ABD'nin 60 milyar dolarlık yeni yardım paketinden gelen silah ve mühimmat nihayet cepheye ulaşıyor ve Ukraynalı komutanlar artık mermileri karneye bağlamak zorunda kalmıyor. Rusya çok fazla olmasa da hala Ukrayna'dan daha fazla silah kullanıyor. Ukrayna duruşunu değiştirdi, Rus ilerleyişini yavaşlatmak için tahkimatlar inşa ediyor ve mayın tarlaları döşüyor. Amerikalı yetkililer, savaşın savunanın lehine olduğunu ve Ukrayna'nın hatlarını korumaya odaklandığını söyledi.

"Bunu göreceğimizi sanmıyorum"

Austin bu ay Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte "Benim gördüğüm Rusların ilerleyişinin yavaşladığı ve cephenin o kısmının istikrara kavuştuğu. Birkaç hafta önce Rusların önemli bir atılım yapacağına dair endişeler vardı. İleride bunu göreceğimizi sanmıyorum" dedi. Rusya'nın Harkiv yakınlarındaki sınırda oluşturduğu yeni tampon bölge de içi boş bir başarı olabilir.

Ukrayna, Biden yönetiminin Ukrayna ordusunun sınırın hemen ötesindeki Rus askeri hedefleri vurmak için izin vermesinin ardından ABD silahlarını kullanmaya devam ediyor. Amerikalı yetkililer bu değişikliğin etkisini göstermeye başladığını, Rus topçularını etkisiz hale getirdiğini ve Moskova'nın Harkiv'e saldırmasını zorlaştırdığını söyledi. Ancak Ukrayna'nın Kharkiv çevresindeki tüm başarılarına rağmen, önünde daha fazla zorluk var. Önümüzdeki haftalarda ABD'li ve Batılı yetkililer, Rusya'nın aşamalı kazanımlar elde etmek için güç harcamaya istekli görünmeye devam etmesi nedeniyle çatışmaların yeniden doğuya ve güneye kaymasını bekliyor.

©️ 2024 The New York Times Company