20 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.09.2024 10:29 | Son Güncelleme: 15.09.2024 10:36

NYT Ayşegül Ezgi Eygi'nin babasının isyanını yazdı: ABD İsrail söz konusu olduğunda güvercine dönüşüyor

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi, dün memleketinde toprağa verildi. Cenaze törenini yazan New York Times, Eygi'nin babasının ABD'nin tepkisiz kalmasına karşı isyan ettiğini aktardı
Fotoğraf: Bradley Secker/The New York Times
Fotoğraf: Bradley Secker/The New York Times

Ben Hubbard ve Gülsin Harman / The New York Times

Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından öldürülen Amerikalı-Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, cumartesi günü Türkiye'nin Ege kıyısındaki bir kasabada, Türk bayraklarının dalgalandığı bir törenle toprağa verildi. Eygi'nin iki yakını, Amerika'nın onun öldürülmesine verdiği tepkinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Kendisi de ABD vatandaşı olan babası, cenaze töreninden önce verdiği bir röportajda ABD'nin Eygi için ayağa kalkmadığını dile getirdi. Babası Mehmet Suat Eygi, “25 yıldır ABD'de yaşıyorum ve ABD'nin yurtdışındaki vatandaşlarının güvenliğini ne kadar ciddiye aldığını biliyorum. Bir şey olduğunda ABD'nin mühründeki kartal gibi saldıracağını biliyorum. Ama İsrail söz konusu olduğunda güvercine dönüşüyor" ifadelerini kullandı. 

Eygi, 6 Eylül'de Filistinli ve uluslararası aktivistlerin işgal altındaki Batı Şeria'nın Beita köyü yakınlarındaki bir İsrailli yerleşimci karakoluna karşı düzenledikleri protesto sırasında başından vurularak hayatını kaybetti. İsrail ordusu Eygi'nin “dolaylı ve kasıtsız” olarak vurulmuş olmasının “kuvvetle muhtemel” olduğunu açıkladı.  O sırada Eygi'nin yanında bulunan diğer aktivistler, Eygi'nin askerlerden 200 metreden daha uzakta ve yokuş aşağıda durduğunu söyledi. Eygi vurulduğu sırada protestoların sakinleştiğini de eklediler.

Eygi'nin her iki ülkesinden de üst düzey yetkililer Eygi'nin öldürülmesini kınadı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken olayı “haksız” olarak nitelendirirken, Başkan Joe Biden da yaptığı açıklamada Eygi'nin ölümüne “öfkelendiğini ve derin üzüntü duyduğunu” söyledi. Ancak cumartesi günü Didim'de yas tutanlara hitap eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, sadece İsrail'i değil onu destekleyen ülkeleri de eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Eygi'nin öldürülmesini Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan soykırım davasına eklemeye çalışacağını söyledi. İsrail soykırım suçlamalarını reddederek, 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde düzenlenen ve tahminen bin 200 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından kendisini savunduğunu öne sürüyor.

 © 2024 The New York Times Company