21 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2024 10:18 | Son Güncelleme: 11.07.2024 10:23

NYT Barselona'daki turist tartışmalarını yazdı: Şehrimiz bir kartpostal gibi satılıyor

Geçen hafta sonu Barselona'da turistlere yapılan su tabancalı protesto çok konuşuldu. Peki şehrin sakinleri bunu neden yapıyor, sorun ne? New York Times Barselona'daki turizm sorunun yazdı
NYT Barselona'daki turist tartışmalarını yazdı: Şehrimiz bir kartpostal gibi satılıyor

Amelia Nierenberg ve Rachel Chaundler / The New York Times

Son birkaç aydır İspanya'nın bazı bölgelerinde turistler daha fazla düşmanlıkla karşılaşıyor. Binalara turizm karşıtı grafitiler yapıldı ve on binlerce insan bu yıl sürdürülemez kitle turizmini protesto etti. Barselona'da hafta sonu boyunca yerel halkın konut sıkıntısı, aşırı kalabalık ve hayat pahalılığına karşı öfkesi gözle görülür şekilde büyüktü. Katalan başkentinin sakinleri cumartesi günü su tabancalarıyla sokaklara döküldü ve açık havada yemek yiyenlere su sıktı.

Polisin verdiği bilgiye göre yaklaşık 2 bin 800 kişi gösteri yaptı, bazı organizatörler bu sayının az olduğunu söyledi. Bazıları "Turistler evinize gidin" ve "Hoş gelmediniz" gibi mesajlar içeren pankartlar taşıdı ve restoranlardaki aileleri ıslattı. Protestonun düzenlenmesine yardımcı olan Daniel Pardo Rivacoba, "Birine su püskürtmek şiddet değil. Tamam hoş değil ama halkın her gün maruz kaldığı şey daha şiddetli" dedi.

"Vatandaşlar 'turizme hayır' demiyor"

Üst düzey bir İspanyol turizm yetkilisi olan Rosario Sánchez protestoları kınadı. Vatandaşların 'turizme hayır' demediklerini, bunun yerine yaşam kalitelerine hitap eden değişiklikler istediklerini savundu. Bir e-postada "İspanya var olan en güvenli turizm destinasyonlarından biri. Turistlerle ilgili spesifik olaylar, ülkemizin gerçekleriyle hiçbir ilgisi olmayan, kınanması gereken nezaketsiz davranışlar" diye yazdı. Şehirdeki bir tur operatörü olan BCN Travel'ın direktörü Christian Petzold, manşetlerin insanları uzaklaştırabileceğini ve Barselona ekonomisinin temelini oluşturan turizm sektörüne zarar verebileceğini söyledi. Belediye Meclisi verilerine göre turizm, Barselona'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 14'ünü oluştururken yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Konut krizi

Protestocular ve destekçileri, kısa süreli konutlara olan talebin giderek daha da karşılanamaz hale gelen kira piyasasını daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Belediye Başkanı Jaume Collboni, geçen ay 2028 yılı sonuna kadar tüm kısa süreli konutlardan kurtulma planlarını açıkladı. Bunu şehrin "en büyük sorunu" olarak nitelendirdi. Petzold, rekabetçi kira piyasasına daha yüksek fiyatlar getiren çok sayıda gurbetçi ve dijital göçebeye atıfta bulunarak öfkenin bir kısmının yersiz olduğunu öne sürdü. Petzold, "Bu insanların şehir ve her şey üzerinde gerçek turistlerden daha fazla etkisi var. Turistleri suçlayarak kolaya kaçılıyor" dedi. 

Yerel halk turistlerin her yerde olduğunu, anıtları, sokakları ve restoranları doldurduğunu söylüyor. Yerel halk, turistlere hizmet veren işletmelerin, şehrin gerçek karakterinin önüne geçebilecek yavan bir Barselona simülasyonu sattığını öne sürüyor. Protestolara katılan 27 yaşındaki mühendis ve aktivist Adrián Suárez bir e-postada "Şehrimiz bir kartpostal gibi satılıyor" diye yazdı.

Diğer bölgelerde ekolojik sorunlar merkezde

Doğanın daha çekici olduğu İspanya'nın diğer bölgelerinde ekolojik sorunlar daha merkezi bir konumda. Kanarya Adaları'ndaki protestolara katılan bilim, seyahat ve araştırma şirketi GeoTenerife'nin direktörü Sharon Backhouse, "Kanarya Adaları'nın bir sınırı var. Daha fazla otel istemiyorlar ve yeni bir turizm modeli istiyorlar. Doğal alanlarına saygı gösterilmesini istiyorlar, üzerine beton dökülmesini değil" ifadelerini kullandı.

Diğer ülkelerde de yaşanıyor

Bunlar sadece İspanya'da olmuyor. Dünyanın dört bir yanındaki şehirler doğru dengeyi bulmaya çalışıyor. İtalya'nın Venedik kenti turistler için giriş ücreti uygulamasını test ediyor. Hollanda'nın başkenti Amsterdam, genç İngiliz erkeklere "uzak durun" çağrısı yaptı, yolcu gemilerinin şehir merkezine girişini ve yeni otel yapılmasını yasakladı. Ziyaretçi akınına uğrayan Japonya'da yetkililer, Fuji Dağı'nın selfie çekimlerinde sıkça kullanılan popüler manzarasını engellemek için bir perde koydu. Bali turistlerden ziyaretçi ücreti ödemelerini istedi. Geçen yıl 330 bin ziyaretçiyle rekor kıran Galápagos Adaları da bu uygulamaya geçecek.

"Hepimiz turistiz"

Ölmeden önce gidilmesi gereken yerler listesinde yer alan Barselona özellikle ziyaretçi akınına uğradı. Nüfusu 1,7 milyon olan Barselona'da 2022 yılında 10,7 milyon olan turist sayısı geçen yıl 12 milyonu aştı ve hepsi en az bir gece konakladı. Şehir yetkilileri, bu yıl bir rekor kırılabileceğini söyledi.  Barselona'da 18 yıldır tur rehberliği yapan Carmen Sánchez, "İnsanların ülkemize gelmekle ilgilenmelerinden dolayı mutlu ve minnettar olmalıyız" dedi. "Turizm temeldir" diyen Sánchez, sözlerini şöyle sürdürdü: Turizme saldırmak ilerlemenin yolu değildir, çünkü hepimiz turistiz. Herkes seyahat eder ve etmediğini söyleyen yalan söylüyordur.

Sorunun kaynağı ne olursa olsun, yerel halk için "Artık gidecek bir yer yok" diyen Florida Eyalet Üniversitesi'nde Airbnb üzerine çalışan konaklama yönetimi doçenti Tarık Doğru, "Burası sadece turistler için bir şehir gibi" diye ekledi. Kentlerinde kalmak için mücadele eden şehir sakinleri, kısa süreli konut kiralamalarını ortadan kaldırma planına şüpheyle yaklaşıyor. Protesto organizatörü Pardo Rivacoba, "Beş yıl içinde ne olduğunu görelim" dedi.  Ancak uzmanlar, Barselona'nın sakinleri ve doğal kaynakları için sürdürülebilir bir yol bulmaması halinde geleceğini riske atacağını söyledi. Doğru, "Kentin elinde hiçbir kaynak kalmayacak. Hiç turist kalmayacak. Ve ölü bir şehir olacak" dedi.

© 2024 The New York Times Company