08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2024 15:19 | Son Güncelleme: 08.07.2024 15:54

Barselona’da turist karşıtı eylem: Benim sefaletim senin cennetin

Barcelona'da artan kira fiyatlarından turistleri sorumlu tutan ve kentteki yoğunluktan bunalan binlerce Katalan sokaklara döküldü. Turistlik bölgelerdeki eylemler sırasında şehrin yabancı misafirleri su tabancalarının hedefi oldu
Fotoğraf: Josep Lago Getty Images
Fotoğraf: Josep Lago Getty Images

Dünyada turistlerin Fransa’dan sonra en çok ziyaret ettiği İspanya’nın Barselona kentinde binlerce Katalan turist karşıtı eylem düzenledi. Turistlerin kentte hayatı çekilmez hale getirdiği savunan yerel halk ziyaretçi sayısına kısıtlama getirilmesi talebiyle sokaklara döküldü.

Protestocular turistlerin yemek yediği kafeleri kordona aldı, turistlerin üzerine su tabancalarıyla su püskürttü. Eylemler sırasında "turistler evlerine dönsün" ve "turizm şehri öldürüyor" gibi sloganların yazılı olduğu pankartlar taşındı.

Yerel polis Cumartesi günkü gösteriye 2 bin 800 kişinin katıldığını tahmin ederken, organizatörler 20 bin kişinin katıldığını iddia etti. Protesto, aşırı kalabalık sokaklar, gürültü kirliliği ve antisosyal davranışlar ile mülk kiralama veya satın almanın artan maliyeti gibi şikayetlere dikkat çekmeyi amaçlıyordu.
Organizatörler, La Boqueria pazarı ve Virreina Sarayı gibi tarihi binaların yer aldığı Barselona şehir merkezindeki trafiğe kapalı işlek cadde La Rambla'yı seçti.

140’tan fazla STK destekledi

Kent sakinleri dernekleri, çevreciler ve sendikalar da dahil olmak üzere kentteki 140'tan fazla kuruluş yürüyüşe katıldı. Göstericiler Katalan Sosyalist Partisi'nden Barselona Belediye Başkanı Jaume Collboni'ye kruvaziyer gemilerin ve uçuşların sayısının sınırlandırılması ve kaldırım kafelerinin sayısının kısıtlanması gibi daha fazla önlem alması çağrısında bulundu.

Kısa bir süre önce 2028 yılı sonundan itibaren kentte kısa dönemli kiralamaları yasaklamayı planladığını duyuran Collboni, sosyal paylaşım ağı Twitter/X üzerinden "turizmin kitleselleşmesini ve bunun kentteki sonuçlarını sınırlama konusundaki kararlılığının sarsılmaz olduğunu" ifade etti.

2023’te 85 milyon turist

Bu yılın başlarında Mayorka, Malaga ve Kanarya Adaları'nda da benzer protestolar düzenlenmişti.
Turistik noktalarda "Benim sefaletim, senin cennetin" ve "Dijital göçebeler, burada istenmiyorsunuz" gibi mesajlar içeren turizm karşıtı grafitiler ve posterler görülmeye başlandı. 2023 yılında İspanya 85 milyondan fazla turistle Fransa'dan sonra dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci ülkesiydi. BM'nin Dünya Turizm sıralamasına göre bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 19 daha yüksekti.