20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.12.2023 16:54 | Son Güncelleme: 08.12.2023 21:26

NYT belgeleri inceledi: İsrail Hamas'ı hedef almak için savaş alanı istihbaratını nasıl kullanıyor?

New York Times, İsrail ordusunun Hamas'tan ele geçirdiği ve gazetecilerle paylaştığı belgeleri inceledi. Hamas'a ait çeşitli saldırı planlarının ve İsrail'e karşı taktiklerin yer aldığı belgeler özel bir birim tarafından analiz ediliyor ve orduya gerçek zamanlı istihbarat sağlıyor
İsrail'in Gazze Şeridi sınırı yakınlarında faaliyet gösteren bir İsrail tankı. Tanklar ateşkesten bu yana yaşanan çatışmalarda kilit bir rol oynadı (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)
İsrail'in Gazze Şeridi sınırı yakınlarında faaliyet gösteren bir İsrail tankı. Tanklar ateşkesten bu yana yaşanan çatışmalarda kilit bir rol oynadı (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)

Adam Goldman / The New York Times

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılardan bu yana, ordusunun Hamas'ın planlarının kapsamını, savaş taktiklerini ve yeteneklerini değerlendirmek için kullandığı ve İsrailli yetkililerin Gazze Şeridi'ndeki savaşı şekillendirmeye yardımcı olduğunu söylediği bir istihbarat hazinesini ele geçirdi. 

İsrail ordusu tarafından The New York Times'ın incelemesi için sunulan belgelere ve diğer bilgilere göre ordu, İsrail'deki saldırı ve Gazze'deki çatışma alanlarında Hamas'a ait tesislerin ve tünellerin yerlerini ve silahlı grubun yeraltında nasıl faaliyet gösterdiğini detaylandıran eşyalar buldu. Ayrıca Hamas'ın 7 Ekim'de Tel Aviv'in güneyindeki bir askeri üs de dahil olmak üzere daha önce bilinmeyen bir dizi bölgeyi ele geçirmek istediğini gösteren bir dizüstü bilgisayar da ele geçirildi.

"Bilgiler muharip güçlere hızla iletiliyor"

Zırhlı Birlikler Komutanı Tuğgeneral Hişam İbrahim, "Bu savaşta, daha önceki savaşlarda görmediğimiz bir şeye tanık oluyoruz: zırhlı birlikler de dahil olmak üzere kara kuvvetleri, kendilerine doğrudan iletilen gerçek zamanlı, kesin istihbarat bilgilerinden faydalanıyor. İstihbarat birimlerinden gelen bilgiler muharip güçlere hızla iletiliyor" ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililere göre Hamas liderliğindeki saldırganların yaklaşık bin 200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 240 kişiyi rehin almasının ardından İsrail ordusu yıkıcı bir karşı saldırı başlattı. Hamas'ı ortadan kaldırmak amacıyla Gazze'yi bombalayan ve işgal eden ordu, sağlık yetkililerine göre Gazze'de 15 binden fazla insanın ölümüne neden oldu.

Özel bir birim analiz ediyor

Pazartesi günü Tel Aviv'in kuzeyindeki bir askeri üste gazetecilere brifing veren İsrail ordusu, savaş boyunca Gazze'deki ölü savaşçılardan ve bölgelerden toplanan ve toplu olarak haritalar, broşürler, vericiler, telefonlar, video kameralar, telsizler ve dizüstü bilgisayarlar içerdiğini söylediği bazı materyalleri paylaştı. Yetkililer bu bilgilerin, bulguların Hamas'la savaşan askerlere hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamaktan sorumlu yeni bir İsrail birimi tarafından analiz edildiğini söyledi. 

Ordu, önemli istihbarat belgelerine erişimi, muhabirlerin bazı bilgileri yayına hazır hale getirirken ayrıntılı detayları ifşa etmemeleri şartıyla sağladı. Gazeteciler, bazıları kurumuş kanla lekelenmiş olan materyalleri tutmak için cerrahi eldiven kullanmak zorunda kaldı. Times tarafından incelenen materyaller, 7 Ekim saldırıları sonrasında bulunan diğer bilinen belgeler ve teçhizatla, İsrail ordusu tarafından kamuoyuna açıklanan bilgilerle ve Hamas videolarında bulunanlarla tutarlıydı. Times ayrıca ölü Hamas üyelerinin fotoğraflarını ve kişisel eşyalarını da inceledi ve bu fotoğrafların bazılarının ordunun brifingde paylaştığı eşyalarla aynı olduğunu tespit etti.

Taktiklerine dair bilgiler yer alıyor

Bazı belgelerde Hamas'ın taktikleri ve askeri oluşumları hakkında kapsamlı bilgiler yer alıyordu. Times'ın görüntülediği bir belgede, bir müfrezedeki savaşçıların yaşları da dahil olmak üzere müfrezenin dökümü yer alıyordu; yarısından fazlasının 25 yaşından büyük olması, bu müfrezenin tecrübeli üyelerle dolu olduğunu gösteriyordu.

Ordu ayrıca Hamas askeri liderlerinin fotoğraf ve videolarını da topladı ki bu bilgiler hedefleme amacıyla kullanılabilir. Salı günü İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde bir tünelde yemek yiyen üst düzey Hamas askeri liderlerine ait olduğunu söylediği bir fotoğraf yayınladı ve bu kişilerden beşinin öldürüldüğünü iddia etti. Ordu, fotoğrafın Gazze'de Endonezya Hastanesi yakınlarındaki bir tünelde ele geçirilmesinin ardından bir İsrail istihbarat biriminin fotoğrafı analiz ettiğini söyledi.

Strateji bilgilere göre ayarlanıyor

Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları daha önce resimdeki kişilerden en az üçünün öldürüldüğünü doğrulamıştı. İsrail ordusu ayrıca Hamas saldırganlarının taşıdığı dergiler ve diğer kişisel eşyaların da ele geçirildiğini açıkladı. İbrahim bu bilgilere dayanarak savaş başladığından bu yana savaş stratejisinde küçük ayarlamalar yaptığını söyledi.

İbrahim, İsrail'in güneyindeki derme çatma bir askeri kamptan, nüfusun yoğun olduğu bir bölgede gerçekleşen tank savaşının yönlerini denetliyor. 46 yaşındaki general, İsrail'in Arapça konuşan dini bir azınlık olan Dürzî toplumundan gelen en yüksek rütbeli subaylardan biri.

Ateşkesin geçen hafta sona ermesinden bu yana İsrail askerleri Gazze'nin güneyinde Han Yunus kenti yakınlarında ve kuzeydeki Cibaliye ve Shajaiyeh yerleşim bölgelerinde ağır çatışmalara girdi. Çatışmalarda İsrail tankları kilit rol oynadı. Çatışmaların yeniden başlamasından bu yana bir düzineden fazla İsrail askeri öldürüldü. İbrahim yoğun bir şekilde askerleri ve tankları korumaya ve Hamas'ı alt etmeye odaklanmış durumda. İbrahim, Gazze'de farklı birimlerden bilgi edinmek için altı küçük ekibi olduğunu ve bu tür materyalleri Times ile paylaştığını söyledi. Birkaç günde bir kuvvetlere öğrenme bültenleri gönderildiğini söyledi.

"Ukrayna savaşından dersler çıkarıyoruz"

İbrahim, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşından da dersler çıkardığını, özellikle de Ukrayna'daki Rus tanklarının zaman zaman nasıl kolay hedef haline geldiğini belirtti. Hamas'ın insansız hava araçlarının tehdidine uyum sağlamak için İsrail'in tankların taretlerin üzerine kanopilerle donatıldığından emin olmak için acele ettiğini söyledi. Pergola olarak bilinen bu kanopilerin etkili bir caydırıcı olduğunu kanıtladığını söyleyen İbrahim, Hamas insansız hava araçlarının savaş başlıklarına karşı koruma sağladıkları için kanopili tanklardan kaçındıklarını açıkladı. General çardakları insansız hava araçlarına karşı düşük teknolojili bir önlem olarak tanımlarken, ordunun Trophy olarak bilinen savunma sistemi de dahil olmak üzere yüksek teknolojili avantajlara sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Zayıf noktalarını biliyorlar

Materyaller İbrahim ve ekibi için başka zorlukların da altını çiziyor. Times tarafından görüntülenen Hamas kitapçıkları, Gazze'de görev yapan 120 mm'lik dev toplara sahip İsrail Merkava tanklarının ve İsrail zırhlı personel taşıyıcılarının zayıf noktalarını gösteriyor. Hamas savaşçıları ayrıca İsrail zırhlılarına karşı ne tür bir savaş başlığı kullanacaklarına dair talimatlara da sahip. General, Hamas savaşçılarının zırhlılara yönelik saldırılarda çoğunlukla roket güdümlü bomba atarlara güvendiklerini söyledi.

General, Hamas savaşçılarının ağır kayıplar verdikten sonra yeniden toparlanıp tahrip edilmiş bölgelerde savaşmaya geri döndüklerini ve görünüşte zemin kaybettiklerini söyledi. Ordu Hamas'ın el yapımı patlayıcılarından kaçınmak için adapte oldu. Benzer cihazlar Irak'ta ABD güçlerine karşı ölümcül etkiyle kullanılmıştı.

© 2023 The New York Times Company