16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2024 11:29 | Son Güncelleme: 31.05.2024 15:26

NYT Biden'ın baskı altındaki kararını yazdı: Ukrayna Rusya'ya karşı ABD silahlarını kullanabilecek

Joe Biden, baskılara dayanamayarak Ukrayna'nın, Rusya'nın içine gerçekleştireceği saldırılarda ABD silahlarını kullanmasına izin verdi. New York Times, savaştan açılan yeni sayfayı yazdı
NYT Biden'ın baskı altındaki kararını yazdı: Ukrayna Rusya'ya karşı ABD silahlarını kullanabilecek

David E. Sanger ve Edward Wong / The New York Times

ABD'li yetkililer perşembe günü yaptıkları açıklamada, Başkan Joe Biden'ın, danışmanlarının ve kilit müttefiklerinin baskısıyla, Ukrayna'ya Amerikan yapımı silahlarla Rusya içinde sınırlı saldırılar düzenleme yetkisi verdiğini ve bunun Ukrayna savaşında yeni bir sayfa açabileceğini söyledi. Biden'ın kararı, ilk kez bir Amerikan başkanının nükleer silahlara sahip bir düşmanın sınırları içindeki topçu, füze üsleri ve komuta merkezlerine sınırlı askeri müdahalede bulunulmasına izin verdiğine işaret ediyor. Ancak Beyaz Saray yetkilileri, bu yetkinin sadece meşru müdafaa olarak nitelendirdikleri eylemleri kapsadığını, dolayısıyla Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Kharkiv ve çevresindeki bölgeleri sınırın hemen ötesinden gelen füze, süzülen bomba ve top mermilerine karşı koruyabileceği konusunda ısrar etti. 

ABD'li bir yetkili yönetim tarafından yapılan açıklamada “Başkan kısa süre önce ekibine Ukrayna'nın kendilerine saldıran ya da saldırmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık verebilmesi için Kharkiv bölgesinde karşı ateş amacıyla ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanabilmesini sağlama talimatı verdi” dedi. Açıklamanın devamında, Rusya topraklarının derinliklerine ulaşma kabiliyetine sahip bir topçu sistemine atıfta bulunularak, “Rusya içinde ATACMS veya uzun menzilli saldırıların kullanılmasının yasaklanmasına ilişkin politikamız değişmedi” denildi.

Kısıtlamalar daha da gevşetilebilir

Amerikalı yetkililer politika değişikliğinin perşembe günü yürürlüğe girdiğini söyledi. Yönetim yetkilileri, Rusya'nın Kharkiv'in ötesinde kendi topraklarından başka saldırılar düzenlemesi halinde, Başkan'ın kısıtlamalarının daha da gevşetilebileceğini kabul etti. Pek çok şey Rusların gelecek günlerde ve haftalarda bu değişikliğe nasıl tepki vereceklerine ya da hiç tepki verip vermeyeceklerine bağlı olabilir. Rusya, ABD'nin politika değişikliğine gitmesi halinde belirtilmeyen şekillerde karşılık vereceği uyarısında bulundu. Geçen hafta, yaklaşmakta olan değişikliğe dair haberler gelirken Rusya, ABD'ye bir sinyal gibi görünen bir şekilde, taktik nükleer silahları hareket ettiren ve konuşlandıran güçler için tatbikatlar gerçekleştirdi.

Rusya nasıl tepki verecek?

Ancak şimdi Biden'ın geri dönüşü yeni bir soruyu gündeme getiriyor: Rusya kendi toprakları içinde Amerikan silahlarının kullanıldığı saldırılara nasıl tepki verecek? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kırmızı çizgisini tam olarak nereye çekeceğini bilmek mümkün değil. Putin, İngiltere'nin silahları üzerindeki kısıtlamaları hafifletme kararına yanıt vermedi, ancak Rus liderin zihninde ABD farklı türden bir rakip. ABD'li yetkililer şimdi Amerikan silahlarıyla ilk karşı saldırıların saatler ya da günler içinde başlamasını beklediklerini söylüyor.

©️ 2024 The New York Times Company