29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2024 14:50 | Son Güncelleme: 02.03.2024 14:59

NYT, CEO'ların sözlerini yeniden gündeme getirdi: Musk ve Altman'ın davaya uzanan yolu

OpenAI'ı kurarken aynı kaygıları taşıyan Elon Musk ve Sam Altman'ın arası yıllar içinde açıldı ve birbirlerine karşı söylemleri de önemli bir oranda değişti. NYT, iki CEO'nun da atışmalarını yeniden gündeme getirerek davaya uzanan yolu gözler önüne serdi
NYT, CEO'ların sözlerini yeniden gündeme getirdi: Musk ve Altman'ın davaya uzanan yolu

Yiwen Lu, Tripp Mickle / New York Times

On yıl önce Elon Musk ve Sam Altman yapay zekânın tehlikeleri konusunda ortak bir kaygıya kapıldılar. Bu bağ onları 2015 yılında, insanlığa fayda sağlamayı amaçlayan ve kâr amacı gütmeyen bir yapay zekâ laboratuvarı olan OpenAI'yi kurmaya yöneltti. Musk, 2018 yılında Altman ile yaşadığı güç mücadelesinin ardından OpenAI'den ayrıldı. Musk daha sonra laboratuvarın kâr amacı güden bir şirkete dönüşmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Yıllar geçtikçe iki adam birbirleri hakkında giderek daha sert yorumlar yaptı. Altman'ın kasım ayında kısa süreliğine OpenAI'den uzaklaştırılıp yeniden göreve getirilmesi de buna dahil.

Bu hafta Musk, Altman ve OpenAI'ye dava açarak, onları yapay zeka geliştirmede kar ve ticari çıkarları kamu yararının önüne koyarak Musk ve Altman arasındaki kurucu sözleşmeyi ihlal etmekle suçladı. İşte Musk ve Altman'ın yıllar boyunca birbirleri hakkında söylemleri ise şu şekilde:

Musk, Altman hakkında ne dedi?

Kasım ayında X'te yaptığı bir paylaşımda Musk şunları söyledi: Önemli olan yapay zekayı derinden anlayan ve Sam'e karşı duracak direktörlere sahip olmak. Burada söz konusu olan insan uygarlığıdır.

Kasım ayında The New York Times'ın DealBook Zirvesi'nde ise: Sam hakkında karışık hislerim var. Güç halkası yozlaştırabilir ve onda güç halkası var. O yüzden bilemiyorum. Yarattıkları yapay zekanın tehlikeli bir unsuru olduğu konusunda oldukça endişeliyim.

Bu haftaki davada: Bay Altman, OpenAI'nin asıl misyonundan ve teknolojisini ile bilgisini kamunun kullanımına sunma yönündeki tarihsel uygulamasından radikal bir şekilde ayrılmasına neden olmuştur.

Altman Musk hakkında neler söyledi?

Aralık 2015'te Vanity Fair'e verdiği bir röportajda: Ona gerçekten güveniyorum, bu da tabii ki ilgili herkes için önemli.

Ocak 2019'da kişisel bir blog yazısında: Elon Musk'ın yıllar önce beni SpaceX fabrikasında bir tura çıkardığını hatırlıyorum. Roketin her parçasının üretiminden ayrıntılı olarak bahsetmişti ama aklımda kalan şey, Mars'a büyük roketler göndermekten bahsederken yüzündeki mutlak kesinlik ifadesiydi. Oradan ayrılırken, 'Demek ki inandırıcılığın ölçütü bu' diye düşünmüştüm.

Mayıs 2019'da attığı bir tweet'te: Bu kadar çok kişinin Tesla'ya karşı olduğunu görmek iğrenç. İklimin ve inovasyonun yanında olan kişi olun, satışlardan para kazanmayı uman kişi değil. Ayrıca, Elon'a karşı bahis oynamak tarihsel olarak bir hatadır... ve genellikle en iyi ürün kazanır. (Musk cevap yazdı: "Teşekkürler Sam!")

Mart 2023'te Kara Swisher podcast'inde: O bir pislik, onun hakkında başka ne söylemek isterseniz isteyin. Sahip olmak istemeyeceğim bir tarzı var. Ama bence gerçekten umursuyor ve geleceğin insanlık için nasıl görüneceği konusunda çok stresli hissediyor.

Eylül ayında "In Good Company" podcast'inde: Elon kesinlikle bir yetenek ve ilgi mıknatısıydı ve tüm bunların yanı sıra o ilk günlerde bize çok yardımcı olan bazı gerçek süper güçlere sahipti.

Musk ve Altman'ın beraberken söyledikleri

Ekim 2015'te Vanity Fair's New Establishment'da yapılan bir konuşmada:

Altman: Geleceğe dair en mutlu öngörü; insanlar ve yapay zekanın pek çok kişiye güç veren simbiyotik bir ilişki içinde olmasıdır. Yaptığımız her şeyi yöneten, diğer tüm varlıklardan milyon kat daha akıllı olan tek bir yapay zeka değil.

Musk: Sam'in söylediklerine katılıyorum. Bizler halihazırda dev bir cyborg gibi bir insan makine kolektif simbiyotuyuz.

Altman'ın Musk ile Eylül 2016'da yaptığı bir röportajda:

Altman: Gerçekten önemli sorunlardan bahsetmişken yapay zeka hakkında açık sözlü oldunuz. YZ için olumlu geleceğin nasıl göründüğünü ve oraya nasıl ulaşacağımızı düşündüğünüzden bahsedebilir misiniz?"

Musk: Bence yapay zeka teknolojisini demokratikleştirmeli, yaygın bir şekilde kullanılabilir hale getirmeliyiz ve açıkçası sizin, benim ve ekibin geri kalanının OpenAI'yi yaratmasının nedeni, yapay zeka teknolojisinin yayılmasına yardımcı olmak, böylece birkaç kişinin elinde yoğunlaşmamasını sağlamaktı.

 ©️ 2024 The New York Times Company