Matina Stevis-Gridneff, Hiba Yazbek, Adam Rasgon, Monika Pronczuk ve Michael Levenson / The New York Times
Avrupalı diplomatları İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaş sonrası planları konusunda şaşkınlığa uğratan ve İsrail ile dünyanın büyük bir kısmı arasındaki derin kopukluğu pekiştiren bir toplantıda Avrupalı dışişleri bakanları pazartesi günü İsrailli mevkidaşlarına bir Filistin devletinin kurulmasını kabul etmeleri için baskı yaptı.
Yönetime değinmediler
Toplantıda, İki taraf iki farklı konuşma yapıyor gibi görünüyordu. Avrupa Birliği'nin en üst düzey diplomatı Josep Borrell, Brüksel'deki toplantının ardından yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin sürdürülebilir, kalıcı barışın Filistin devletini de içermesi gerektiği konusunda kararlı olduklarını söyledi ki bu seçenek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son günlerde karşı çıktığı bir seçenekti. Toplantıya katılan yetkililere göre İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz Avrupalılara Gazze açıklarında yapay bir ada oluşturulmasını içeren bir plan sundu ve bu planda bölgenin gelecekteki yönetimine değinilmedi. Diplomatlar bunları tartışırken pazartesi günü Gazze'nin güneyinde çatışmalar şiddetlendi; sağlık personeli karşılıklı ateş açıldığını ve İsrail tankları ile askerlerinin hastanelerin çevresindeki bölgelere akın ettiğini bildirdi.
"Han Yunus şu anda çok tehlikeli"
Filistin Kızılay Derneği ve Gazze Sağlık Bakanlığı pazartesi günü Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir olan Han Yunus'ta çok sayıda kişinin öldüğünü ya da yaralandığını açıkladı. Bölgenin en büyük hastanesi olan Nasser Hastanesi'nin cerrahi direktörü Nahed Abu Taaema, Al Jazeera'ye verdiği röportajda 100 yaralı ve 50 ceset aldıklarını söyledi. Kızılay sözcüsü Nebal Farsakh "Han Yunus şu anda çok tehlikeli" dedi.
İsrailli liderler, Gazze'yi kontrol eden Hamas'ı, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen ve yaklaşık bin 200 kişinin ölümüne ve yarısından fazlasının hala esir tutulduğuna inanılan yaklaşık 240 rehinenin kaçırılmasına neden olan saldırının ardından yok etme sözü verdi. İsrail, bölgedeki sağlık yetkililerine göre 25 binden fazla insanın ölümüne neden olan bir hava ve kara savaşıyla karşılık verdi.
ABD Başkanı Joe Biden da dahil olmak üzere uluslararası baskılara rağmen Netanyahu, öngörülebilir gelecekte İsrail'in hem Batı Şeria hem de Gazze'deki Filistin toprakları üzerinde askeri güç kullanması gerektiğinde ısrar etti. Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Ürdün Nehri'nin batısındaki tüm bölgenin İsrail güvenlik kontrolü altında olmasından taviz vermeyeceğim ve bir Filistin devleti ile uzlaşmaz" dedi. Ancak ne kendisi ne de hükümeti savaş sona erdikten sonra Gazze'nin sivil idaresi ve yeniden inşası için net bir vizyon ortaya koymuş değil.
© 2024 The New York Times Company