26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.04.2022 23:15 | Son Güncelleme: 06.04.2022 23:24

NYT doğruladı: Yakalanan Rus askerlerini öldüren Ukraynalı birlikler görüntülendi

Buça'da Rusların sivil katliamı gündemdeyken, The New York Times'ın doğruladığı video Ukraynalı askerlerin esir Rusları infaz ettiğini görüntüledi
NYT doğruladı: Yakalanan Rus askerlerini öldüren Ukraynalı birlikler görüntülendi

Evan Hill / The New York Times 

Pazartesi günü internette yayınlanan ve The New York Times’ın doğruladığı video, bir grup Ukraynalı askerin Kiev'in batısındaki bir köyün dışında yakalanan Rus askerleri öldürdüğünü görüntüledi. 

"Bu yağmacıları filme alın"

Hala nefes alan yaralı bir Rus askerin kafasına ceketini geçiren bir asker "O hala hayatta. Bu yağmacıları filme alın. Bakın, hala yaşıyor” diyor. Ardından bir asker Rusa iki el ateş ediyor. Tutsak hareket etmeye devam edince asker tekrardan ateş ediyor ve Rus adam yerde hareketsiz kalıyor. The Times, vahşi görüntüler sebebiyle videoyu yayınlamadı.

Elleri arkasından bağlı, başından yaralanmış biri de dahil olmak üzere en az üç diğer Rus askeri kurbanın yanında ölü yatıyor. Hepsi kamuflaj üniformaları giyiyor ve üçünde Rus birliklerinin giydiği beyaz kol bantları var. Askeri ekipmanlar etraflarına dağılmış durumda ve her adamın başının yanında kan lekeleri var.

Askerler, Rus hava indirme birimleri tarafından kullanılan piyade savaş aracı BMD-2'den birkaç metre uzakta yolda yatıyor. Bazıları ceketlerini, ayakkabılarını veya kasklarını çıkarmış gibi görünüyor. Yolun ilerisinde, yok edilen diğer araçlar görülüyor.

Video, Buça’nın yaklaşık 10 kilometre güneybatısındaki Dmitrivka köyünün hemen kuzeyinde bulunan bir yolda çekildi. Burada son günlerde sivil giyimli yüzlerce insan cesedinin bulunması, Rus birliklerinin geri çekilirken sivilleri öldürdüğü yönünde suçlamalara yol açmıştı. 

Ruslar pusuda ele geçirildi

Cinayetler, Rus birliklerinin haftalardır şiddetli çatışmaların gerçekleştiği Kiev'in batısındaki küçük kasabalardan çekildiği sırada, 30 Mart civarında Ukrayna askerlerinin bir Rus kolonuna kurduğu pusu sonrası işlendi. Serbest gazeteci Oz Katerji, 2 Nisan'da Twitter'da yok edilen kolonun video ve resimlerini yayınladı. Askerlerin kendisine 48 saat önce Rusların pusuya düşürüldüğünü söylediğini yazdı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da Rus konvoyunun imha edilmesiyle ilgili bir tweet atarak, operasyonu Ukrayna kuvvetlerinin "keskin bir çalışması” olarak nitelendirdi. Ukraynalı bir asker, enkaz halindeki araçların arasında yürürken videoda “Bunlar insan bile değil” diyerek iki Rus teğmenin esir alındığını belirtiyor. 

Ukraynalı askerler bayrak yamalarından ve mavi kol bantlarından tanınıyor. Videoda defalarca "Ukrayna'ya zafer" diye bağırıyorlar. Hangi birime ait oldukları belli değil. Ancak cinayet videosundaki Ukraynalı, muhtemelen olaydan birkaç yüz metre ötede bulunan Belgravia adlı bir toplu konut projesine atıfta bulunarak aralarındaki bazılarına "Belgravia çocukları" diye hitap ediyor.

30 Mart'ta düzenlenen pusu sonrası bir video yayınlayan Ukraynalı bir haber ajansı, 2014'te Ukrayna adına savaşmak üzere kurulan Gürcü gönüllülerden oluşan paramiliter birlik "Gürcü Lejyonu"nu bu görüntülerden sorumlu tuttu. 

 © 2022 The New York Times Company