08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2024 14:05 | Son Güncelleme: 21.07.2024 14:10

NYT en bonkör sponsoru yazdı: Olimpiyatlarda en büyük risk LVMH'nin

Fransız lüks devi LVMH, 150 milyon euro’luk yatırımla 2024 Paris Olimpiyatları’nın en bonkör sponsoru oldu. NYT’ye göre Şirketin sponsorluğuna yönelik eleştiriler olsa da aldığı risk daha büyük. Zira tören başarısız olursa şirketin kaybı büyük olacak
Louis Vuitton yetkilileri, Paris Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın LVMH marka ortağı Louis Vuitton tarafından özel olarak tasarlanan ve üretilen Olimpiyat meşalesinin bulunduğu sandığı açıyor. 14 Temmuz 2024- Getty Images
Louis Vuitton yetkilileri, Paris Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın LVMH marka ortağı Louis Vuitton tarafından özel olarak tasarlanan ve üretilen Olimpiyat meşalesinin bulunduğu sandığı açıyor. 14 Temmuz 2024- Getty Images

Claire Moses / New York Times

Paris Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın düzinelerce sponsoru arasında bir tanesi açık ara en görünür ve etkili olanı olacak: Fransız lüks markası LVMH. Şirket 2024 Olimpiyat Oyunları’na 150 milyon euro (163 milyon dolar) yatırım yaptı ki bu, ürünlerini uzun süredir toplumun üst kademelerine pazarlayan bir marka için büyük bir kumar. Ve şirket etkinliğe sadece adını koymakla kalmıyor. Ürünlerini de hemen hemen her yere konumlandırıyor.

Louis Vuitton Olimpiyat meşalesini taşıyan sandığı ve zafer törenleri için madalya tepsilerini yarattı. Diğer çeşitli LVMH şirketleri de işin içinde. Kuyumcu Chaumet, Eyfel Kulesi'nden bir demir parçasının da yer alacağı madalyaları tasarladı. Berluti, Fransız moda editörü Carine Roitfeld ile birlikte Fransız takımının açılış töreni sırasında giyeceği kıyafetleri tasarladı. Louis Vuitton ve Sephora ise Fransa'nın Marsilya kentinde başlayıp Paris'te sona erecek olan Olimpiyat meşalesi geçişinden sorumlu.

Riskleri beraberinde getirdi

LVMH'nin imajından sorumlu olan Antoine Arnault, The New York Times tarafından bu ay Paris'te düzenlenen spor ve moda konulu bir konferansta yaptığı konuşmada “Bu, bağlılık açısından hayatımızın en büyük olayı” dedi. Arnault, Loro Piana'nın başkanı ve LVMH'nin başkanı ve CEO'su Bernard Arnault'nun en büyük oğlu. Antoine Arnault, “Sadece bir çek imzalamamaya karar verdik. Eğer bunu yapacaksak, yeni olmasına karar verdik. Daha önce hiç görülmemiş bir şey olmalıydı” dedi. Ancak 2024 Olimpiyatları'nda sadece bir sponsor değil, şirketin deyimiyle “yaratıcı ortak” olmak ve ulusal reklam görülen etkinliği lüks bir reklama dönüştürme risklerini de beraberinde getiriyor.

LVMH, dünya çapında 1,5 milyar insanın izleyeceği ve Arnault'nun “LVMH tarafından yaratıldığı çok açık” olarak tanımladığı 4,5 saatlik bir etkinlik olan açılış töreninde oldukça görünür olacak. Olimpiyat Oyunları'nın resmi web sitesi bu törenin “cesur, orijinal ve benzersiz” olacağını vaat ediyor. Tüm bunların çok önemli olduğunu belirten Arnault, kendi kontrolleri dışındaki olası aksaklıklara (bir güvenlik olayı, bir grev ya da töreni rayından çıkarabilecek kötü hava koşulları) dikkat çekti. Arnault, “Bu bizim için büyük bir risk. Bu oyunlara olan bağlılığımız konusunda kendimizi iyi hissetmemiz için her şeyin mükemmel gitmesi gerekiyor. Eğer tören başarısız olursa, bizim için pek de iyi bir gece olmayacak” dedi.

Sponsorluk 'aşikârdı'

Arnault, 2023'teki sponsorluk duyurusuna giden müzakerelere ve LVMH'nin oyunlara damgasını vurduğu ana dönüp baktığında, katılım kararının “aşikâr” olduğunu ve bunun hem içeride hem de dışarıda iyi karşılandığını söyledi. Times konferansında “Hiçbir zaman proaktif olarak ana sponsor olmayı düşünmüyorduk” dedi. Ancak başka bir büyük sponsorun çekilmesinin ardından, şirketin masada bir koltuğa sahip olması ve oyunlar üzerinde gerçek bir etkiye sahip olması Arnault’un sözleriyle “aniden mümkün hale geldi. Arnault, “Bir spor hayranı, bir Olimpiyat Oyunları izleyicisi ve bu dünyaya tutkuyla bağlı biri olarak, Fransa'nın önde gelen lüks grubu olarak bu rolü üstlenmemizin gerekli ve açık olduğunu düşündüm” dedi. LVMH, olimpiyatlar öncesinde spor dünyasıyla olan ilişkisini başka şekillerde de güçlendirdi. Louis Vuitton bu yıl, 2017'den bu yana ilk kez, dünyanın en prestijli yelkenli yat yarışması olan America's Cup'ın sponsorluğunu üstleniyor.

Eleştirilerin hedefi haline geldi

LVMH, Fransız ekonomisinin ve Paris sokaklarının giderek daha görünür bir parçası haline geldikçe (kaçınılmaz olarak) eleştirilerin hedefi haline geldi. Örneğin Nisan 2023'te, Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesi planlarını protesto eden göstericiler, Montaigne Bulvarı'ndaki şirket merkezine zorla girdiler. LVMH ve CEO'su, 2019 yılında alevler içinde kalan Notre-Dame Katedrali'nin restorasyonu için 226 milyon dolar yatırım yapma sözü verdiğinde de eleştirilere maruz kalmıştı. Zengin bağışçıları, adil vergi paylarını ödemedikleri ve Fransız hükümetini katedralin onarımı için gerekli gelirden mahrum bıraktıkları için eleştirenler oldu. Diğerleri ise trajedinin yaşandığı bir dönemde hayırseverlere verilen itibar desteğini eleştirdi. Arnault, “Yaptığımız her şeyde her zaman çok fazla eleştiri olur. Bu neredeyse Fransız yaşam tarzının bir parçası” dedi. Buna rağmen şirketin Olimpiyat Oyunları’na katılımı konusunda beklenenden daha az eleştiri olduğunu söyledi.

Olimpiyatlar da eleştirilerden yoksun değil; özellikle de trafik ve artan güvenlik nedeniyle bu yaz şehirlerinde yaşamayı çok daha zor bulan Parisliler tarafından. Başka zorluklar da var. Haziran ayı itibariyle Seine nehri açık su yüzme etkinlikleri için hala çok kirli. Yetkililer, alışılmadık derecede şiddetli yağmur nedeniyle kanalizasyon suyunun nehre karıştığını söyledi. Bazı kent sakinleri hoşnutsuzluklarını göstermek için, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun suyun temiz olduğunu kanıtlamak için Seine Nehri'nde yüzmeyi planladığı ilk gün nehri umumi tuvalet olarak kullanmakla tehdit etti. (Protesto gerçekleşmedi, ancak belediye başkanı bu ay Seine Nehri'ne daldı).

Gözü ABD’de

LVMH büyük spor etkinliklerine katılmaya devam ederken, gözünün Los Angeles'taki 2028 Olimpiyat Oyunlarında olduğunu varsaymak mantıksız değil. Arnault, bu yılki oyunlar henüz başlamadan herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı ve “150 milyon için, sadece bunun iyi gitmesini sağlayalım. Los Angeles hakkında daha sonra konuşacağız” dedi.

© 2024 The New York Times Company