08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2024 13:08 | Son Güncelleme: 25.07.2024 13:29

NYT FBI'ın bulgularını yazdı: Trump suikastçısı 'Oswald Kennedy'den ne kadar uzaktaydı?' diye arama yaptı

FBI Direktörü Christopher A. Wray Temsilciler Meclisi Yargı Komitesine, Trump'a suikastına ilişkin bulgularını anlattı. Wray, saldırganın olaydan bir hafta önce internette Kennedy suikastçısının ne kadar uzaktan atış yaptığını araştırdığını aktardı
Fotoğraf: Maansi Srivastava/The New York Times
Fotoğraf: Maansi Srivastava/The New York Times

Adam Goldman / The New York Times

Donald Trump'ı öldürmeye çalışan silahlı saldırgan, olaydan bir hafta önce John F. Kennedy suikastının ayrıntılarını internette aramış ve görünüşe göre “Oswald Kennedy'den ne kadar uzaktaydı?” yazmış. FBI Direktörü Christopher A. Wray'in Temsilciler Meclisi Yargı Komitesine yaptığı açıklama, tetikçinin bir suikast düşünmeye başladığına dair olası bir ilk gösterge olarak ortaya çıktı. Wray aynı gün, saldırganın 6 Temmuz'da, Trump'ın konuşma yapacağı Butler, Pennsylvania'daki mitinge katılmak için kayıt yaptırmış gibi göründüğünü de sözlerine ekledi.

Wray, silahlı saldırganın o sıralarda tanınmış kişilere olan ilgisinin “eski Başkan Trump'a ve bu mitinge çok odaklandığını” belirterek, “Bu, açıkça onun ruh hali açısından önemli olan bir araştırma” dedi. Wray soruşturmanın halen devam ettiği konusunda uyarıda bulunurken, dört saatten fazla süren duruşma sırasında silahlı saldırıya ilişkin bazı yeni ayrıntıları açıkladı.

Alanı üç kere ziyaret etti

Saldırgan ertesi gün, 7 Temmuz'da miting alanını ziyaret etti. Wray'in verdiği ayrıntılara göre suikastçı, olay yerine üç kez gitti. İlkinde olay yerinde yaklaşık 20 dakika geçirdi. Silahlı saldırının gerçekleştiği 13 Temmuz günü sabah saatlerinde yaklaşık 70 dakika ve öğleden sonra da yaklaşık 11 dakika boyunca bölgede bir insansız hava aracı uçurmak üzere iki kez geri döndü. 

Wray, “Görünen o ki, vurulma olayının gerçekleştiği gün saat 15:50 civarında, tetikçi drone'u alanın etrafında uçuruyordu” dedi ve bunun “sahnenin üzerinde değil, aşağı yukarı 200 metre uzağında” olduğunu belirtti. Silahlı saldırıda Trump'ın kulağı kanadı, tribünde oturan bir miting katılımcısı öldü ve iki kişi de ağır yaralandı. Gizli Servis keskin nişancıları, yakındaki bir çatıda yerini tespit ettikleri 20 yaşındaki Thomas Crooks adlı saldırganı öldürdü. Crooks'un AR-15 tarzı bir tüfeği vardı ve arabasında drone ile birlikte tüfek için şarjörler ve kurşun geçirmez bir yelek bulundu. FBI, drone'dan herhangi bir video ya da fotoğraf elde edememiş olsa da drone'un uçuş rotasını yeniden oluşturmayı başardı.

Olay günü 50 mermi satın aldı

Tetikçinin babası silahı on yıldan uzun bir süre önce satın almıştı ancak Wray çarşamba günü yaptığı açıklamada oğlunun tüfeği babasından satın aldığını ve ailenin evde 14 ateşli silahı olduğunu söyledi. Wray milletvekillerine “Gördüklerimize dayanarak babasının silahı satın aldıktan sonra yasal olarak oğluna sattığına inanıyoruz” dedi ve devir miktarına sahip olmadığını söyledi. Wray daha sonra babanın silahı 2013 yılında satın aldığını ve Ekim 2023'te oğluna sattığını da sözlerine ekledi. Wray, Crooks'un olay günü saat 13:30 sularında 50 adet mermi satın aldığını söyledi.

Saldırganın profili çıkarılacak

Wray, tüfeğin katlanabilir bir dipçiğe sahip olduğunu ve belki de bu sayede saldırganın daha az fark edilebildiğini sözlerine ekledi ve saldırganın ateş açtığı çatıda sekiz adet mermi kovanı bulunduğunu doğruladı. Wray, şu ana kadar FBI'ın silahlı saldırı için bir neden bulamadığını, ancak saldırganın telefonunda az sayıda kişi bulunan yalnız bir kişi gibi göründüğünü söyledi. Yine de büro, Crooks'un zihniyeti ve önceden yaptığı hareketler hakkında daha fazla ipucu elde etmek için saldırganın elektronik cihazlarını incelemeye devam ediyor. “Henüz saldırganın nedenini net olarak bilmediğimizi söylemek doğru olur” diyen Wray, büronun davranış analizi biriminin saldırganın profilini çıkarmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Saldırganın şifreli mesajlaşma uygulamaları kullandığını kaydeden Bakan, saldırganın aracında bulunan patlayıcıları uzaktan patlatılabileceğini söyledi. Ajanların Crooks'un olay sabahı satın aldığı bir merdiveni ele geçirdiğini söyleyen Wray, merdivenin olay yerinde olmadığını da sözlerine ekledi. Müfettişler Crooks'un cebinde merdivene ait kanlı bir Home Depot fişi buldular. Wray, Crooks'un merdiveni kullanmadığını, bunun yerine binanın yan tarafındaki bazı ekipman ve boruların üzerine tırmanarak tepeye ulaştığını söyledi.

Milletvekilleri, suikastçının Trump'a nasıl nişan alabildiğini anlamak amacıyla bu hafta içinde bir dizi oturum düzenleyerek saldırıyı ve daha geniş çaplı güvenlik zafiyetlerini incelemeye çağırdı. Gizli Servis'in güvenlik çemberinin neden silahlı saldırganın ateş açtığı binayı kapsamadığı ve miting sırasında neden hiçbir kolluk görevlisinin orada bulunmadığı devam eden sorular arasında yer alıyor. Yetkililer ayrıca Gizli Servis ve yerel polis de dahil olmak üzere kolluk kuvvetleri şüpheli bir kişiyi ararken Trump'ın sahneye çıkmasına neden izin verildiğini de sordular.

15 dakika önce fark ettiler

Pazartesi günü Kongre'de ifade veren dönemin Gizli Servis Başkanı Kimberly A. Cheatle, siyasi yelpazenin her iki tarafından gelen sert sorularla karşılaştı ve suikast girişimine yol açan güvenlik zafiyetleriyle ilgili soruları yanıtlamayı defalarca reddetti. Artan istifa çağrıları karşısında Cheatle bir gün sonra istifa etti. Pennsylvania polisinin en üst düzey yetkilisi Albay Christopher L. Paris salı günü milletvekillerine Butler County taktik biriminden iki keskin nişancının Crooks'un şüpheli davranışlarını Trump konuşmaya başlamadan yaklaşık 15 dakika önce fark ettiklerini söyledi.

Paris'in ifadesine göre, bu birim Crooks'un silahını ateşlemeye başladığı yakındaki bir deponun çatısını gözetlemekten sorumluydu. Paris, bitişikteki bir binanın ikinci kat pencerelerinde konuşlanmış olan iki keskin nişancının, ateş açılmadan kısa bir süre önce Crooks'u aramak üzere görev yerlerinden ayrıldıklarını söyledi. Çarşamba günü, bu taktiksel ekibi denetleyen Butler County bölge savcısı Richard Goldinger bir açıklama yaparak bazı şeylerin “yanlış ifade edildiğini” söyledi. Goldinger, keskin nişancılardan birinin Crooks'u takip etmek için binadan ayrıldığını ancak ateş başlamadan önce geri döndüğünü, diğerinin ise tüm süre boyunca içeride kaldığını yazdı. Her ikisinin de bulundukları yerden Crooks'u çatıda göremediklerini de ekledi. Goldinger'ın açıklamasında, yerel taktik ekibine çatının güvenliğini sağlama sorumluluğunun verilip verilmediğine değinilmedi; oysa Goldinger olaydan hemen sonraki günlerde bunu açıkça reddetmişti.

© 2024 The New York Times Company