19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2024 11:02 | Son Güncelleme: 30.01.2024 11:19

NYT Hamas'a sunulacak öneriyi yazdı: Çatışmalara altı hafta ara ve rehine takası anlaşması

Paris'te gerçekleştirilen bir toplantı sonrası ABD, İsrail, Katar ve Mısır'dan yetkililer yeni bir ateşkes anlaşması için anlaştı. Şimdi belirlenen önerinin Hamas yetkililerine sunulması beklenecek. New York Times, önerinin ayrıntılarını yazdı
NYT Hamas'a sunulacak öneriyi yazdı: Çatışmalara altı hafta ara ve rehine takası anlaşması

Edward Wong ve Julian E. Barnes / The New York Times

Yetkililer, dört ülkeden temsilcilerin Katar'ın Hamas'a Gazze Şeridi'ndeki savaşa altı haftalık bir ara verilmesini ve Hamas'ın İsrail'in elindeki Filistinli tutsaklarla bazı rehineleri takas etmesini öngören yeni bir çerçeve sunması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Yetkililer görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu ve Hamas'ın çerçeve üzerinde çalışmaya başlamayı kabul etmesi halinde pek çok detayın üzerinde çalışılması gerekeceğini söyledi.

Öneri Hamas'a sunulacak

Katar öneriyi Hamas'ın siyasi liderlerine sunacak, onlar da bunu grubun askeri liderlerine iletecek, onlar da bir yanıt gönderecek. Askeri liderler Gazze'nin derinliklerindeki tünellerde saklandıkları için bu süreç günler ya da daha uzun sürebilir. Hassas diplomasiyi tanımlamak için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuşmayı kabul eden yetkililer, önerilen çerçevede Hamas'ın yaşlı rehineleri, kadın ve çocukları, eğer hala ellerinde olan ve hayatta olan varsa, altı haftalık bir duraklama süresi içinde serbest bırakacağını söyledi. Bu, takasın üç potansiyel aşamasından ilki olacak.

Kasım ayındaki yedi günlük ateşkes sırasında, Filistinli tutuklular karşılığında serbest bırakılan 100'den fazla rehine arasında bu kategorideki pek çok kişi de vardı. Ancak bazıları Hamas'ın ya da Gazze'deki diğer grupların elinde kalmaya devam ediyor. Bazı İsrailli yetkililer bu sayının 30 ila 35 olduğunu söylüyor, ancak bu bir tahmin ve müzakereciler gerçek sayıyı bilmiyor.

Kasım ayındaki takastan bu yana rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmeler durmuştu. Hamas diplomasiyi kalıcı bir ateşkes tartışmasına yönlendirmeye çalıştı ancak İsrailli liderler buna karşı çıktı. Paris'teki toplantının amacı müzakereleri yeniden başlatmaktı. Geniş çerçevenin şartları Pazar günü Paris'te ABD, İsrail, Katar ve Mısır temsilcileri tarafından çizildi. CIA Direktörü William J. Burns, İsrail istihbarat servisi Mossad ve iç güvenlik teşkilatı Shin Bet'in başkanları da oradaydı. 

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, Paris'teki toplantıdan Washington'a uçarak Pazartesi sabahı Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Blinken öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında "ne kadar az konuşulursa o kadar iyi olur" diyerek çerçevenin ayrıntılarını vermekten kaçındı. Ancak şu anda masada olan teklifin zorlayıcı bir teklif olduğunu ve ileriye dönük gerçek bir umut bulunduğunu söyledi.

© 2024 The New York Times Company