06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 10:28 | Son Güncelleme: 27.05.2024 10:34

NYT iki gizli raporu yayınladı: ABD yapımı bazı silahlar Ukrayna'da etkisiz kaldı

Ukrayna'dan gelen iki gizli raporu inceleyen New York Times, bölgeye sevk edilen bazı ABD yapımı hassas güdümlü silahların Rusya'nın sinyal bozma çabaları nedeniyle savaş alanında etkisiz olduğunu yazdı. Bu durum Ukrayna'nın savaş alanındaki son başarısızlıklarının bir unsuru
(Finbarr O'Reilly / New York Times)
(Finbarr O'Reilly / New York Times)

Carlotta Gall, Vladyslav Golovin / New York Times

Ukraynalı komutanlara ve bir Ukrayna askeri araştırma projesine göre Ukrayna'ya tedarik edilen bazı Amerikan yapımı hassas güdümlü silahlar savaş alanında etkisiz kaldı ve Rusların sinyal bozma çabaları nedeniyle isabet kabiliyetleri büyük ölçüde azaldı. İki gizli Ukrayna raporuna göre, mermiler savaş alanına ilk sokulduklarında iyi performans gösterdi, ancak Rus kuvvetleri savunmalarını şekillendirdikçe etkinliklerini kaybetti. İki topçu komutanı, bu sorun nedeniyle Ukrayna ordusunun ABD yapımı bu silahları kullanmayı bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

İlk olarak Washington Post tarafından ortaya çıkarılan raporlar, 155 mm güdümlü top mermisi olan Amerikan yapımı Excalibur ve Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba ya da GLSDB'ye odaklanıyor. Raporlardan biri araştırmayı bilen kişiler tarafından The New York Times'a gösterildi. İkinci rapor ise açıklandı ancak bir muhabire gösterilmedi. Raporlar gizli askeri bilgiler içerdiği için bu kişiler isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Ukrayna silahlar için test alanı sağladı

Her savaş silah sistemleri için bir tür laboratuardır ve Ukrayna daha önce Rusya gibi sofistike, yüksek teknolojili bir düşmana karşı kullanılmamış silahlar için bir test alanı sağladı. ABD silahlarının ve Rus silahlarının hem savunma hem de saldırı amaçlı performansları Pentagon ve NATO'nun yanı sıra Rusya ve Çin tarafından da yakından takip ediliyor ve gelecekteki silahlar açısından önemli sonuçlar doğuruyor.

Batılı silahlar hayatlarına mâl oldu

Daha da önemlisi Ukraynalı komutanlar, kendilerine verilen bazı Batılı silahların hayatları pahasına başarısız olduğunu söylüyor. Rusya, Ukrayna'nın hassas silahlarının hedefi olabilecek karargah ve komuta merkezleri gibi statik hedeflerin etrafına elektronik harp sistemleri yerleştirdi. Londra merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde yardımcı araştırmacı ve elektronik savaş uzmanı olan Thomas Withington'a göre bu sistemler o kadar çok parazit yayıyor ki Excalibur'un hedefleme yazılımını yönlendiren GPS sinyalini bastırıyor.

Excalibur mermisi

Raporlarda yer alan veriler, aralarında eski ordu komutanı General Valeriy Zaluzhny'nin de bulunduğu Ukraynalı askeri yetkililerin geçtiğimiz aylarda yaptığı ve bazı Batılı mermilerin Ukrayna'ya Rus kuvvetlerine karşı önemli bir üstünlük sağladığını ancak bunun sadece kısa bir süre için geçerli olduğunu söylediği açıklamaları destekliyor. Zaluzhny, Excalibur mermisini, hedefleme sisteminin Rus sinyal bozucularına karşı özellikle hassas olan GPS kullanması nedeniyle etkinliğini yitiren Batılı silahlara en iyi örnek olarak gösterdi.

Savaş alanında konuşlandırmayı bıraktılar

Ukraynalı yetkililer ve askeri analistler JDAM olarak adlandırılan Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmat kiti ve yüksek hareket kabiliyetli topçu roket sistemi ya da HIMARS ile kullanılan ve her ikisi de GPS'e dayanan mermilerle ilgili benzer sorunları tanımladılar. İkinci askeri rapora göre, Boeing ve İsveçli Saab şirketi tarafından ortaklaşa üretilen Excalibur'dan daha uzun menzilli hassas bir mühimmat olan GLSDB de Rus elektronik harbi tarafından engellendi. Başkent Kiev'deki bir araştırma kuruluşu olan Savunma Stratejileri Merkezi'nin başkanı Andrew Zagorodnyuk'a göre Ukrayna birlikleri GLSDB'yi savaş alanında konuşlandırmayı bıraktı. ABD Savunma Bakanlığı basın operasyonları ofisinden askeri protokol gereği isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ABD'nin Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya 7,000'den fazla hassas güdümlü 155 mm mermi tedarik ettiğini söyledi ancak daha spesifik bilgi veremeyeceğini ekledi.
Yetkili şunları söyledi: Rusya'nın Ukrayna'da oluşturduğu elektronik savaş tehdidinin ve bu tehdidin sürekli olarak geliştiğinin çok farkındayız. Sonuç olarak, bu tehditleri sürekli olarak değerlendirmek ve bunlara hızlı çözümler sunmak ve Ukrayna'nın çok karmaşık bir elektronik savaş ortamında etkili kalmasını sağlamaya yardımcı olmak için savunma sanayi ortaklarıyla birlikte Ukrayna ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu, savaş alanında hassas mühimmat sağlama becerisini de içeriyor.

Proje hakkında bilgi sahibi olan kişiler, Ukrayna'nın araştırmaya hedefleme hatalarının ciddiyeti nedeniyle ve aynı zamanda bir NATO müttefiki olarak işbirliği ruhuyla başladığını söyledi. Bu kişilerden biri, Ukrayna ordusunun Rusya gibi sofistike bir askeri güce karşı silahlarının performansı konusunda Batılı ortaklarına geri bildirim vermesinin önemli olduğunu söyledi. Araştırmacılar, Aralık 2022'den ağustos ayına kadar güneyde Herson, kuzeydoğuda Harkiv ve doğu Donetsk bölgesinde Bakhmut'taki cephe hatlarında ABD tarafından tedarik edilen M777 obüsleri tarafından ateşlenen yaklaşık 3.000 Excalibur mermisinin kullanımına ilişkin veri topladı.

19 mermiden sadece 1'i hedefi vurdu

Rapor, teyit edilen başarılı saldırıların oranının Ocak 2023'te %55'ten temmuzda %7'ye ve ağustosta %6'ya, yani Ukrayna'nın mücadele ettiği yaz karşı saldırısının en yüksek olduğu aylara kadar düştüğünü gösterdi. Rapor hakkında bilgi sahibi olan kişilerden birine göre, bir noktada 19 Excalibur mermisinden sadece 1'i hedefini vuruyordu. Rapora göre bu oranla, Ocak 2023'te 300.000 dolar olan başarılı bir saldırının bedeli ağustos ayında 1,9 milyon dolara yükseldi.

Ukrayna topçu birliklerinin komutanları, Excalibur mermilerinin 2022'de ilk kez kullanılmaya başlandığında hedefleri vurmada çok isabetli olduğunu, ancak daha sonra Rus sinyal bozucuları tarafından etkili bir şekilde etkisiz hale getirildiğini doğruladı. Donetsk bölgesinde faaliyet gösteren 45. Tugay'a bağlı bir topçu birliğinin Ukrayna askeri protokolüne uygun olarak Musician çağrı işaretini kullanan bir komutanı "İsabet konusunda bazı sorunlarımız var" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company