05 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.07.2024 13:40 | Son Güncelleme: 02.07.2024 14:26

NYT İngiltere'nin olası başbakanı Keir Starmer'ı yazdı: Sıradan avukat gücün eşiğinde

Bir zamanlar sıradan bir avukat olan İngiliz İşçi Partisi Lideri Keir Starmer'a başbakanlık yolu göründü. New York Times, Starmer'ın mahkeme salonundan siyasete giden kariyerini yazdı
NYT İngiltere'nin olası başbakanı Keir Starmer'ı yazdı: Sıradan avukat gücün eşiğinde

Stephen Castle, Mark Landler / New York Times

İngiltere İşçi Partisi lideri Keir Starmer, genç bir annenin 21 yaşındaki oğlunun kalbinden bıçaklanarak öldürülmesinin kamera görüntülerini nasıl izlediğini üzücü bir şekilde anlatırken başını sempatik bir şekilde salladı. Geçen hafta ahşap bir masanın etrafında durup şiddet suçlarıyla mücadele yollarını tartışan kadına ve diğer bıçaklı saldırı kurbanlarının yakınlarına "Bunun için teşekkür ederim. Bu gerçekten çok güçlü" dedi. Bu, muhalefet partisinin büyük ölçüde kazanması beklenen bir seçimden bir hafta önce bir aday için pek de iyi bir kampanya etkinliği değildi. Ancak 61 yaşında eski bir insan hakları avukatı olan ve hâlâ bir politikacıdan ziyade bir savcı gibi davranan Starmer'ın karakterine tamamen uygundu.

Ciddi, yoğun, pratik ve karizmasız Starmer, 1980'lerin serbest piyasa şampiyonu Margaret Thatcher ya da "Cool Britannia"nın avatarı Tony Blair gibi iktidarın eşiğindeki önceki İngiliz liderlerin yıldız gücü olmadan kendisini potansiyel bir ezici zaferin eşiğinde buluyor.

Partiyi yeniden seçilebilir hale getirdi

Yine de Starmer, tartışmaya açık bir şekilde karşılaştırılabilir bir siyasi başarı elde etti: Parlamentoya girmesinin üzerinden on yıl geçmeden ve partisinin 1930'lardan bu yana en ağır seçim yenilgisini almasının üzerinden beş yıl geçmeden, İşçi Partisi'ni acımasız bir verimlilikle yeniden seçilebilir bir parti haline getirdi. Ayrıca üç Muhafazakar başbakanın başarısızlıklarından faydalanırken temel politikalarda merkeze çekti.

Cumartesi günü Londra'da düzenlenen bir mitingde konuşan Starmer, kolları kıvrılmış beyaz gömleğiyle sahnede volta atarken "Onların yaptıklarını unutmayın. Party-gate'i unutmayın, Covid'i unutmayın, yalanları unutmayın, komisyonları unutmayın" dedi. Muhafazakârların skandal ve krizilerini sıralarken 350 kişilik kalabalığı coşturdu. Ancak bu, Starmer'ın bilmecesini körükleyen nadir bir ateş anıydı.

İngiliz seçmenler Starmer'ı pek sevmiyor

İşçi Partisi'nin Parlamento'da büyük bir çoğunluk kazanacağını öngören anketler, Starmer'in İngiliz seçmenler tarafından sevilmediğini de gösteriyor. Siyasi arenada, başarılı olduğu mahkeme salonlarından daha az rahat görünen bir adama ısınmakta zorlanıyorlar. Starmer'ın biyografisini yayınlayan eski İşçi Partisi danışmanı Tom Baldwin, "O siyasetin performatif tarafını yapmıyor" dedi. Diğer politikacılar yüksek retorik peşinde koşarken, Starmer ciddiyetle pratik sorunlardan bahsediyor. Baldwin, "Kimse bunu izlemeyecek. Sıkıcı. Ama sonunda bir ev inşa ettiğini görebilirsiniz" dedi. Londra'daki araştırma grubu U.K. in a Changing Europe'da araştırma görevlisi olan eski üst düzey devlet memuru Jill Rutter ise şunları söyledi: Kendi disiplininde acımasızca (bazıları sıkıcı diyebilir) davrandı. Kalpleri yerinden oynatacak biri değil ama nispeten başbakan gibi görünüyor.

Londra'nın dışındaki Surrey'de işçi sınıfı bir ailede büyüyen Starmer kolay bir çocukluk geçirmedi. Fabrika işçisi babasıyla ilişkisi mesafeliydi. Hemşire olan annesi ağır bir hastalıkla mücadele ediyordu. Starmer ailesindeki ilk üniversite mezunu oldu ve önce Leeds Üniversitesi'nde, ardından da Oxford'da hukuk okudu. Ailesi sol görüşlüydü. Starmer'a İskoç sendikacı ve İşçi Partisi'nin ilk lideri Keir Hardie'nin adı verilmişti. Daha sonra gençken kendisine Dave ya da Pete denmesini istemişti.

Mahkemedeki zekası siyasete yükselmesini sağladı

Starmer genç bir avukatken fast-food zinciri McDonald's tarafından hakaretle suçlanan protestocuları temsil etti, İngiltere'nin başsavcılığına kadar yükseldi ve şövalyelik unvanı aldı. O zaman bile, jürileri etkilemek için mahkeme salonunda tiyatro yapmaktan ziyade hakimleri ikna etmek için hukuki zekasını kullandı ve bu sade şöhreti onu siyasete kadar takip etti.

Covid partilerini ortaya çıkardı

Kendisiyle Parlamento'da tartışan eski başbakan Boris Johnson bir keresinde onu "Kaptan Crasheroonie Snoozefest" olarak nitelendirmişti. Starmer rakibinin tek satırlık esprilerinden yoksun olabilir, ancak adli tıp becerilerini skandallarla sarsılan Johnson'a yöneltti ve Covid kısıtlamaları sırasında başbakanlık ofisinde yapılan partiler hakkında söylediği yalanların ortaya çıkmasına yardımcı oldu.

Muhafazakarlar Starmer'ın da Nisan 2021'de meslektaşlarıyla bira içip Hint yemeği yiyerek tecrit kurallarını ihlal edip etmediğini sorguladığında bir yanlışı olduğunun tespit edilmesi halinde istifa edeceğine söz verdi. Nitekim bu iddialardan aklandı. Mtefiklerinin kurallara sıkı sıkıya bağlılığını gösterdini ve Muhafazakar Parti liderleriyle keskin bir tezat oluşturduğunu söyledi. Ancak Starmer'ın siyasi tavizleri yaklaşımı hakkında soru işaretleri yarattı. Solcu eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'e hizmet etmiş ve partinin ılımlılarının çoğunun onun ekibine katılmayı reddettiği bir dönemde Brexit politikasının sorumluluğunu üstlenmişti.

Partide kayde değer dönüş

Corbyn 2019'da kaybettikten sonra istifa ettiğinde, Starmer kendisini onun halefi olarak konumlandırdı ve partinin o zamanki güçlü sol kanadını yatıştırmak için Corbyn'in politikalarını içeren bir platformda kazandı. Ancak Starmer seçildikten sonra parti mekanizmasının kontrolünü ele geçirdi ve siyasi merkeze doğru kayda değer bir dönüş gerçekleştirdi. Corbyn'in İngiltere'nin enerji endüstrisini kamulaştırma önerisinden vazgeçti, çalışan ailelerin vergilerini artırmayacağına söz verdi ve Corbyn döneminde İşçi Partisi'ne yapışan vatanseverlik karşıtı etiketi savuşturmayı umarak İngiltere ordusunu desteklemeyi taahhüt etti.

Sıkıcı olmaya devam ediyor

Starmer'ın müttefikleri onun sınırlarının farkında olduğunu ve zayıflıklarını gidermek için çok çalıştığını söylüyor. Doğal bir hatip olmasa da Parlamento'daki ilk günlerinden bu yana konuşmaları gelişti. Eleştiriler can sıkıyor. Baldwin, "Sıkıcı etiketinden hoşlanmıyor. Kimse kendisine sıkıcı denmesinden hoşlanmaz; o da bundan gerçekten hoşlanmıyor" dedi. Yine de sıkıcılık konusundaki ünü devam ediyor. Eğitim Bakanı Gillian Keegan geçtiğimiz günlerde Starmer hakkında şunları söyledi: Keir Starmer bir odaya nasıl enerji verir? Odayı terk ederek.

©️ 2024 The New York Times Company