18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2024 11:05 | Son Güncelleme: 25.07.2024 11:09

NYT iş dünyasının yaşadığı belirsizliği yazdı: Kamala Harris profilini yükseltmeye çalışıyor

Başkan yardımcısı Kamala Harris kendisi için bir muamma olan iş dünyası yöneticileriyle arasındaki profilini yükseltmeye çalıştı. NYT, kendini bir ‘kapitalist’ olarak tanımlayan Harris’in büyük bağış potansiyeli olan iş insanlarıyla arasında köprü kurmaya çalıştığını yazdı
(Doug Mills/The New York Times)
(Doug Mills/The New York Times)

Sydney Ember, Rob Copeland, Maureen Farrell / New York Times

İş dünyasının önde gelen bazı yöneticileri Başkan Yardımcısı Kamala Harris hakkında ne düşüneceklerini tam olarak bilemediklerini söylüyor. Harris son birkaç aydır bunu değiştirmeye çalışıyor. Harris’le görüşen iki yöneticiye göre Başkan Yardımcısı, yaklaşık iki ayda bir Washington'daki konutunda şirket yöneticilerinden oluşan gruplarla bir araya geliyor. Katılımcılardan biri, mayıs ayında Kenya Devlet Başkanı William Ruto için düzenlenen devlet yemeğinde Harris'in iş insanlarıyla işgücüne erişim ve işçi eğitimi gibi ekonomik konular hakkında konuştuğunu söyledi.

Bir ay önce de Manhattan Midtown'daki Beşinci Cadde'de bulunan Colette Club'da, uzun süredir destekçisi olan iş insanı Charles Phillips tarafından düzenlenen bir etkinliğe katıldı. Harris, özellikle güçlü ilişkiler kurmaya çalıştığı bir grup olan yaklaşık 30 siyah iş liderinin önünde, notlar ya da teleprompter olmadan, istihdam yaratma, enflasyon ve küresel ticaret gibi ekonomik konularda yaklaşık 40 dakika konuştu ve ardından sorular aldı. Phillips, “İnsanlar geldi ve söylediklerini gerçekten beğendiler. Geri bildirimler harikaydı” dedi.

Harris iş dünyası için muamma

2020 seçimlerinde Harris, iş dünyasından kişilere sık sık “Ben bir kapitalistim” diyerek Demokrat Parti'nin ilerici kanadıyla keskin bir tezat oluşturdu. Ancak iş dünyasında hâlâ muamma olmaya devam ediyor. Kendisiyle görüşen üç finansçıya göre, 2016'da California'daki Senato kampanyası öncesinde başlayarak on yılın büyük bir bölümünde New York'a ve diğer finansal cennetlere düzenli olarak bağış toplama gezileri yapıyordu, ancak o zamandan beri daha nadir görülüyor.

 

En ağır bağışçıları göz ardı etti

Mart ayında JPMorgan Chase'in CEO'su Jamie Dimon ile iki saatlik bir öğle yemeği yemiş olsa da, iş dünyasındaki çabaları, on yıllardır her iki partinin yönetimlerini dolduran ve geleneksel olarak başkanlık kampanyalarının en ağır bağışçıları arasında yer alan finans liderlerini çoğunlukla göz ardı etti. Görüşmeye katılan ve isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki kişiye göre, Harris kampanya çarşamba günü yaklaşık 40 Demokrat bağışçı ve kampanyanın finans başkanı Rufus Gifford ile bir telefon görüşmesi yaparak büyük bağışçılara resmi olarak ulaşmaya başladı. Biden'ın altında eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan Gifford, gruba Harris'in bir aday arkadaşı seçme ve bağış toplama etkinlikleri düzenleme konusunda “yıldırım hızıyla” hareket etmeyi planladığını söyledi.

Çevresi Biden’dan daha geniş

Kimileri onun iş dünyasındaki çevresinin Başkan Joe Biden'ınkinden daha geniş olduğunu düşünüyor. Partnership for New York City'nin başkanı Kathryn Wylde, “Biden'ın Demokrat siyasi bağışçılarla ilişkileri vardı. Harris’in çok daha geniş bir tabanla ilişkileri var” dedi. Bir Beyaz Saray yetkilisine göre Harris ve uzun yıllar şirket avukatı olarak çalışan eşi Doug Emhoff geçen hafta, Biden yönetimi altında siyahi topluluklara yapılacak ekonomik yatırımları tartışmak üzere siyahi iş dünyası liderleri için bir resepsiyon düzenledi. Biden'ın Demokrat başkan adayı olarak devam edip edemeyeceğine dair şüphelerin yoğunlaşmasından önce planlanan etkinliğin konukları arasında Phillips; varlık yöneticisi Ariel Investments'ın kurucusu John W. Rogers Jr; BET Media Group CEO'su Scott Mills; ve bir özel sermaye şirketi olan Pharos Capital Group'un kurucu ortağı Kneeland Youngblood yer aldı. Harris’in ofisi yöneticilerle yaptığı son görüşmelerin ayrıntıları hakkında yorum yapmayı reddetti.

Harris’in ekonomi politikası pek de farklı olmayacak

İş dünyası liderleri çoğunlukla Harris'in ekonomi politikalarının Biden'ınkinden çok az farklı olmasını beklediklerini söylediler. İş dünyasındaki destekçilerinden bazıları Harris'in cana yakın ve onların görüşlerini dinlemeye açık olduğunu söyledi ki bu durumun Biden için her zaman geçerli olmadığını söylediler. Dahası, Harris hakkındaki çekincelerin, Biden'ı desteklemeyi planlayan iş dünyası liderlerini, birçoğunun benzersiz bir şekilde tehlikeli ve yıkıcı olarak gördüğü eski Başkan Donald Trump'a yönlendirdiğine dair hiçbir belirti yok.

İsrail tutumunu belirtmesi gerek

2020'de Harris ve Biden için Hamptons'taki evinde bağış toplama etkinliklerine ev sahipliği yapan özel sermaye şirketi Siris Capital'in kurucusu Frank Baker, “Son 24 saat içinde neyi, ne zaman ve nasıl destekleyeceğime dair bir ton e-posta aldım ve çok sayıda konuşma yaptım. Bu çılgınca bir telaş” dedi. Ancak bağışçılara göre Harris'in İsrail-Hamas savaşı konusundaki tutumuyla ilgili bazı çevrelerdeki belirsizliği gidermesi gerekecek. Her iki partinin Wall Street bağışçıları genellikle İsrail'e sempati duyuyor ve Gazze Şeridi'ndeki savaşı Biden'dan daha fazla eleştiren Harris'in politikalarının Başkan'ınkilerle nasıl karşılaştırılacağı yakından izlenecek.

Sinyaller aranacak

Görüşmeye katılan iki kişiye göre, kampanyanın çarşamba günü öğleden sonra bağışçılarla yaptığı görüşmede bu konu bazı tartışmalara konu oldu. Çin ekonomisinden etkilenen işletmeler de Harris'in ticaret engelleri ve yabancı yatırımlar konusundaki yaklaşımına dair sinyaller arayacak. Son günlerde kendisiyle konuşan bir finansçıya göre Harris, Çin'i sert davranması gereken bir ülke olarak görüyor ama aynı zamanda küresel ekonominin bir parçası olduğunu da kabul ediyor. Trump ve aday adayı Ohio Senatörü JD Vance, Çin'e karşı sert bir tutum sergilerken, eski başkan küresel ticareti kısıtlamak için gümrük vergilerini destekliyor. Harris'in önündeki en büyük zorluklardan biri, iş dünyasının Biden yönetiminin bazı politikalarından duyduğu memnuniyetsizliğin ve birçok kişinin itici bulduğu ‘kurumsal açgözlülüğe’ yaptığı atıfların üstesinden gelmek olacak. Delaware Üniversitesi'ndeki John L. Weinberg Kurumsal Yönetim Merkezi'nin kurucu direktörü Charles Elson, “Bu, tanıdığınız ve belki de rahatsız olduğunuz birinin politikalarını miras alan gerçekten tanımadığınız biri. Çok zor bir pazarlama olacak” dedi.

© 2024 The New York Times Company