27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.12.2023 17:20 | Son Güncelleme: 31.12.2023 17:39

NYT: İsrail, Güney Asya'dan işçi alıyor

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e başlattığı saldırı ardından yaşanan yıkım sonrasında İsrail daha fazla iş gücüne ihtiyaç duydu. New York Times, Hindistan ve Sri Lanka gibi ülkelerin savaşa rağmen İsrail'de çalışmaya gitmek için başvurularda bulunduğunu yazdı
Laetitia Vancon/The New York Times
Laetitia Vancon/The New York Times

Sameer Yasir, Nadav Gavrielov / New York Times

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ardından başlayan savaşta İsrail’in iş gücü ihtiyacı giderek arttı. İsrail’in Batı Şeria’dan geçişleri kapattı, binlerce Filistinli işinden oldu ve İsrail’in güvendiği yabancı işçilerin çoğu ülkeyi terk etti. İş gücünün çoğunu Güney Asya’dan gelen kişilerden elde eden İsrail’de saldırıların başlamasından önce 30 bin yabancı tarım işçisi vardı ve çoğu Taylandlıydı. İşçilerin çoğu saldırılar sırasında öldü ya da esir alındı.

Binlerce kişi başvurdu

Yetkililere göre önümüzdeki günlerde başta inşaat, sağlık ve tarım olmak üzere Hindistan ve Sri Lanka’dan binlerce işçinin İsrail’e gönderilecek. Yüksek işsizlik oranıyla dikkat çeken Hindistan ve Sri Lanka’dan, İsrail’deki inşaat işleri için binlerce kişinin başvurduğu söylendi.

Hindistan'ın kuzeyindeki Haryana eyaletinde inşaat işçisi olan Mukesh Ranjan, Gazze'deki savaşın getirdiği riske rağmen kendisinin ve köyünden onlarca kişinin inşaat işçisi olarak başvuruda bulunduğunu söyledi. Devlet kurumunun aracı olduğu bu iş için 2500’den fazla başvuru yapıldı. Seçilirse maaşını iki genç kızının daha iyi eğitim alması ve çiftliğinin borçları için kullanacağını söyleyen Ranjan “Fırsat gelirse atlayacağım” dedi.

42 bin Hintli işçi anlaşması

Hindistan basınında yer alan haberlere göre şu anda yapılan işe alımlar, mayıs ayında Hindistan ile İsrail arasında imzalanan ve 42 bin Hintli işçi talep eden anlaşmanın bir parçası. Yaklaşık 34,000 işçi inşaat sektöründe, 8,000 işçi ise sağlık sektöründe istihdam edilecek. Yaklaşık 10,000 Sri Lankalı işçi şu anda İsrail’de özellikle sağlık sektöründe hastabakıcı olarak istihdam ediliyor. Sri Lankalı bakan Bandula Gunawardena, ülkesinin kasım ayında İsrail’e daha fazla tarım işçisi göndermek üzere bir anlaşma imzaladığını ve ilk grubun çoktan oraya gittiğini söyledi.

“Filistinlilerin yerini alması için değil”

İsrailli yetkililer, Güney Asya'daki işe alımların Filistinli işçilerin bıraktığı boşluğu doldurmak için değil, mevcut yabancı işçi kotalarını doldurmanın bir parçası olduğunu söyledi. İsrail Nüfus ve Göç İdaresi'nden Inbal Mashash, İsrail ekonomisinin yabancı işçilerin ülkeyi terk etmesi, daha fazla İsraillinin askere çağrılması ve Batı Şeria'dan giriş yapan Filistinlilere getirilen kısıtlamalar nedeniyle baskı altında olduğunu söyledi. Mashash “Ekonominin şu anda insan gücü açısından bir tür kriz yaşadığına şüphe yok" dedi.

 İsrail İnşaatçılar Birliği temsilcileri, Hindistan'da inşaat işleri için işçi taraması yaptıklarını ve binlerce kişinin başvurduğu Sri Lanka'da da taramaların yakında başlayacağını söyledi. Birliğin müdür yardımcısı Shay Pauzner, 7 Ekim'den önce İsrail'deki inşaat sektöründe yaklaşık 80.000 Filistinlinin çalıştığını söyledi. Onlara Doğu Avrupa ve Çin'den 18.000 yabancı ve 200.000 İsrailli katıldı.

Filistinli işçi sayısında ciddi düşüş

Filistin bölgelerine yönelik politikaları denetleyen İsrail savunma kurumu COGAT'ın sözcüsü Shani Sasson, genel olarak Batı Şeria'dan günlük olarak İsrail'e giren Filistinli işçi sayısının 7 Ekim öncesindeki 124.000'den yaklaşık 8.000'e düştüğünü söyledi.

Hindistan'da ise İsrail’den gelen işçi talebine karşı çıkanlar var. Başbakan Narendra Modi yönetimindeki ülke, hem İsrail’e daha yakınlaşıyor hem de uzun süredir Filistinlilerin haklarını destekliyor. Hindistan İnşaat İşçileri Federasyonu Başkanı Hemalata, İsrail'in Filistinlileri işsiz bırakmak için Hintli işçileri kullandığından endişe duyuyor. Hemalata, bu duruma kesinlikle karşı olduğunu söylerken Mashash, yabancı işçilerin Filistinli işçilerin yerini almadığını söyledi.

 © 2023 The New York Times Company