04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.10.2024 09:56 | Son Güncelleme: 04.10.2024 15:16

NYT İsrail'in hedef aldığı Hizbullah yetkilisini yazdı: Nasrallah'ın halefi Haşim Safiyüddin kimdir?

İsrail medyası Lübnan'da Hizbullah'ın üst düzey yetkililerinden olan Haşim Safiyuddin'in hedef alındığını yazdı. İsrail tarafından öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın kuzeni ve muhtemel halefi olan Safiyuddin, Hizbullah kurulduktan kısa bir süre sonra örgüte katıldı ve hızla yükseldi
NYT İsrail'in hedef aldığı Hizbullah yetkilisini yazdı: Nasrallah'ın halefi Haşim Safiyüddin kimdir?

Ephrat Livni / New York Times

Üç İsrailli yetkiliye göre İsrail savaş uçakları perşembe gece yarısı Hizbullah'ın öldürülen lideri Hasan Nasrallah'ın kuzeni ve halefi olduğu düşünülen Hâşim Safiyüddin'i hedef almak üzere yoğun bir hava saldırısı başlattı. Bombardıman, İsrail'in Nasrallah'ı öldürmesinden bu yana bölgedeki en ağır bombardımanlardan biriydi, ancak hassas konuları tartışmak için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, o sırada üst düzey Hizbullah yetkilileriyle toplantıda olduğu tahmin edilen Safiyüddin'in hava saldırılarında öldürülüp öldürülmediğinin net olmadığını söyledi.

Suikast girişimi, İsrail'in Hizbullah'ın lider kadrosunun büyük bölümünü istikrarlı bir şekilde etkisiz hale getirme arayışındaki son hamlesiydi. İsrail'in bu hafta başında Güney Lübnan'ı işgal etmesinin ardından gerçekleşti. İşte Safiyüddin hakkında bilmeniz gerekenler...

Safiyüddin kimdir?

1960'ların başında Güney Lübnan'da doğan Safiyüddin, Hizbullah'ın ilk üyelerinden biriydi. Şii Müslüman grup 1980'lerde Lübnan'ın uzun süren iç savaşı sırasında İran'ın yönlendirmesiyle kurulduktan sonra örgüte katıldı. Nasrallah'ın yanında hızla yükseldi, birçok rol oynadı ve siyasi, ruhani ve kültürel bir lider olarak hizmet etti ve bir noktada grubun askeri faaliyetlerine liderlik etti. Nasrallah gibi Safiyüddin de genellikle siyah bir sarıkla görünürdü ve bu da onu soyu Hz. Muhammed'e kadar uzanan saygın bir Şii din adamı olarak işaretlerdi.

Orta Doğu ve Türkiye'deki çeşitli yayın organlarında yer alan biyografik bilgiler, Hizbullah saflarında hızlı bir yükselişi tasvir ediyor. 1995 yılında Hizbullah'ın en yüksek konseyi olan Danışma Meclisi'ne terfi etti ve kısa bir süre sonra Hizbullah'ın askeri faaliyetlerini kontrol eden Cihat Konseyi'nin başına getirildi. Rapora göre Safiyüddin sadece üç yıl sonra, 1998'de, partinin Yürütme Konseyi'nin başına seçildi; bu pozisyon 1992'de Hizbullah'ın genel sekreteri olarak atanmadan önce Nasrallah tarafından da iki kez üstlenilmişti.
Nasrallah gibi o da İran'da eğitim gördü. Safiyüddin, Hizbullah için çalışmak üzere Lübnan'a dönmeden önce İran'ın Kum kentinde aldığı dini eğitim sırasında İran'ın başkenti Tahran ile güçlü bağlar kurdu. Bu bağlar aynı zamanda derin kişisel bağlar. ABD 2020'de Bağdat'ta bir hava saldırısında öldürene kadar İran Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü'ne komuta eden İranlı General Kasım Süleymani'nin yakın arkadaşıydı. Aynı yıl Safiyüddin'nin oğlu Reza Hashem Safiyüddin, İranlı generalin kızı Zeinab Soleimani ile çok ses getiren bir düğünle evlendi. Bu evlilik bazı analistler ve eleştirmenler tarafından İran'ın Hizbullah'a yerleşmesinin bir simgesi olarak görüldü. ABD Hazine Bakanlığı Safiyüddin'in kardeşi Abdallah Safiyüddin'i Hizbullah'ın İran temsilcisi olarak tanımladı.

ABD terörist olarak tanımladı

Haşim Safiyüddin, Hizbullah'taki liderlik rolü nedeniyle Mayıs 2017'de ABD ve Suudi Arabistan tarafından terörist olarak tanımlandı. O dönemde Dışişleri Bakanlığı Safiyüddin'i Hizbullah'ın “siyasi, örgütsel, sosyal ve eğitim faaliyetlerini” denetleyen Yürütme Konseyi'nde “üst düzey bir lider” olarak nitelendirmişti. Safiyüddin'in ABD'nin ulusal güvenliğini ve dış politikasını tehdit eden terör eylemleri gerçekleştirme konusunda ciddi bir risk teşkil ettiği belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri 1997 yılında Hizbullah'ı bir terör örgütü olarak tanımladı ve grubu 1983 yılında Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği ve ABD Deniz Kuvvetleri kışlasına, 1984 yılında Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği ek binasına ve 1985 yılında TWA 847 sefer sayılı uçağın kaçırılmasına yönelik intihar saldırıları da dahil olmak üzere yüzlerce Amerikalının ölümüne neden olan çok sayıda saldırıdan sorumlu tutuyor.

© 2024 The New York Times Company