06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.03.2024 08:01 | Son Güncelleme: 11.03.2024 08:16

NYT 'kayda değer bir istisna' olduğunu yazdı: Oscar'ın kırmızı halısında ateşkes çağrısı

96’ncı Akademi Ödülleri’nde Gazze için ateşkes çağrıları yankılandı. Billie Eilish, Mark Ruffalo, Ava DuVernay ve birçok katılımcı kırmızı rozet takarak ateşkese dikkat çekti. NYT, pek çok ünlünün çağrı konusunda isteksiz davrandığı bir dönemde rozetlerin kayda değer bir istisna olduğunu yazdı
Finneas O'Connell ve Billie Eilish (Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty Images)
Finneas O'Connell ve Billie Eilish (Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty Images)

Callie Holtermann / New York Times

Şarkıcı Billie Eilish ve aktör Mark Ruffalo Akademi Ödülleri Töreni’nde İsrail-Hamas savaşında ateşkes çağrısında bulunan kırmızı rozetler takanlar arasındaydı. Bu hareket pek çok Hollywood yıldızının çatışmaya dikkat çekmek konusunda isteksiz davrandığı bir ödül sezonunda kayda değer bir istisnaydı. Rozetler, Başkan Joe Biden'ı ateşkes çağrısında bulunmaya çağıran açık mektubu imzalayan ünlüler ve eğlence sektörü üyelerinden oluşan bir grup olan Artists4Ceasefire tarafından sağlandı. Yaklaşık 400 imzacı arasında bu yıl Oscar adayı olan Bradley Cooper ve America Ferrera'nın yanı sıra Cate Blanchett, Drake ve Jennifer Lopez de yer alıyor.

“Merhamet galip gelmelidir”

Artists4Ceasefire tarafından yapılan açıklamada, “Bu rozet acil ve kalıcı bir ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'deki sivillere acil insani yardım ulaştırılması için kolektif desteği simgeliyor. Merhamet galip gelmelidir” denildi.

Pazar gecesi aralarında yönetmen Ava DuVernay, aktör Mahershala Ali, komedyen Ramy Youssef ile model ve aktör Quannah Chasinghorse'un da bulunduğu birkaç sanatçı rozetleri taktı. Eilish ve Ruffalo televizyonda yayınlanan ödüllere aday gösterildikleri için rozetleri yayın sırasında açıkça görülebiliyordu. Her bir Artists4Ceasefire rozetinin üzerinde kırmızı bir el ve içinde küçük siyah bir kalp var.

“Çocukları öldürmeyi bırakalım”

Törende sunuculuk yapan ve en çok aday gösterilen filmlerden biri olan "Poor Things "de rol alan Youssef, kırmızı rozetini siyah Zegna smokin ceketinin yakasına taktı. Tören günü verdiği bir röportajda “Bir yanınız rozete gerek kalmamasını umuyor. Bir yanımız çoktan ateşkese varmış olmayı umuyordu ama varamadık” dedi. Youssef, sezonun başlarında kırmızı halıda kendisine savaş hakkında bu kadar az soru sorulmasına şaşırdığını söyledi. Ocak ayındaki Altın Küre Ödülleri'nde Jeremy Allen White'ın ateşli Calvin Klein reklamıyla ilgili bir soruyu ateşkes çağrısı yapmak için bir fırsata çevirdi. Pazar günkü açıklamalarında “Bu siyasi strateji ile ilgili değil, bu kısasa kısas yapmakla ilgili değil. Bu gerçekten basit bir şeyle ilgili, yani sadece: Çocukları öldürmeyi bırakalım” dedi.

Youssef, izleyicileri insani meselelerle ilgilenmeye teşvik etmede sanatçıların özel bir rol oynadığını söyleyerek “Konuşan kafalar diye bir terim vardır. Bence sanatçılar konuşan kalplerdir. Duygusal bir düzeyde hitap ediyoruz” dedi .

Mark Ruffalo (JC Olivera/Getty Images)

İsrail-Hamas savaşı, aralarında "Succession" dizisinin oyuncusu J. Smith-Cameron'un da bulunduğu yıldızların Hamas'ın elindeki rehinelerle dayanışmak için sarı kurdeleler taktığı ocak ayındaki Altın Küre Ödülleri'nden bu yana kırmızı halılarda nispeten daha az yer buldu. Artists4Ceasefire rozetleri Oscar ödülleri öncesinde düzenlenen etkinliklerde aralıklı olarak yer aldı.

Indie rock üçlüsü Boygenius üyeleri geçtiğimiz ay Grammy Ödülleri'nde beyaz Thom Browne takım elbiselerinin yakalarına rozetleri takarken, aktörler Tony Shalhoub ve Ebon Moss-Bachrach da kısa bir süre sonra Screen Actors Guild Ödülleri'nde kırmızı halıda bu rozetleri taktı.

"Ateşkese şans vermenin nesi yanlış?"

"Poor Things" filmindeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen Ruffalo da şubat ayında Amerika Yönetmenler Birliği Ödülleri'nde kırmızı rozetlerden birini taktı. Deadline’a konuşan Ruffalo “Barışa giden yolu bombalamayacağız ve tek söylediğimiz ateşkese bir şans vermenin nesi yanlış?” dedi. Gazze yetkililerine göre savaşta Gazze Şeridi'nde 30,000'den fazla insan hayatını kaybetti ve 7 Ekim'deki Hamas saldırısında İsrail'de yaklaşık 1,200 kişi öldürüldü.

Ödül törenlerinin kırmızı halıları yıldızların kendi seçtikleri konulara dikkat çekmeleri için bolca fırsat sunmuş olsa da bu jestler bazen ‘boş’ olmakla eleştirildi. Mavi kurdeleler 2023 Oscar ödüllerinde mültecilere destek vermek için tercih edilen bir aksesuardı. Hollywood'daki kadınlar cinsel taciz mağdurlarıyla dayanışmak için 2018'de Altın Küre'de siyah giydi ve Natalie Portman 2020 Oscar'ında kadın yönetmenlerin isimleriyle işlenmiş bir pelerin giydi.

Orta Doğu’daki savaşa sessiz kaldılar

Hollywood yıldızları ödül törenlerinde siyasi liderler, kürtaj hakları ve ırksal eşitsizlik konularında giderek daha fazla seslerini yükseltirken, birçoğu Orta Doğu'daki savaş konusunda nispeten sessiz kaldı. Bu durum, Annie Lennox'un şarkıcı Sinead O'Connor'a yaptığı müzikal övgünün sonunda ateşkes çağrısında bulunduğu geçen ayki Grammy Ödülleri'nde biraz değişti.

Los Angeles Polis Departmanı, Oscar ödüllerinin verileceği gün İsrail-Hamas savaşıyla ilgili olası protestoları beklediğini ve ödül töreninin yapıldığı Dolby Tiyatrosu çevresinde güvenliği artıracağını söyledi.

© 2024 The New York Times Company