Ivan Nechepurenko / The New York Times
Rusya'nın en önde gelen muhalif figürü Aleksey Navalni'den iki haftadır haber alınamıyor. En kötü senaryodan korkan avukatları ve müttefikleri onu bulmak için çılgınca bir kampanya yürütüyor. Arama çalışmaları içinde düzinelerce Rus hapishanesinden bilgi istemek ve sosyal medyada Navalni'nin kayboluşuyla ilgili farkındalık yaratmak ve Rus hükümetini nerede olduğunu açıklamaya çağırmak da var.
Yurtdışında yaşayan pek çok Rus, protesto için ülkelerinin diplomatik temsilciliklerine gitti. Bazıları "Navalni nerede?" yazılı pankartlar açtı. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Navalni'yi kastederek Kremlin'in "mahkumların akıbetini takip etmeye ne imkanı, ne hakkı ne de arzusu olduğunu" söyledi.
En son 5 Aralık'ta haber alındı
Navalni'nin avukatları kendisinden en son 5 Aralık'ta haber aldı. Navalny'nin sözcüsü Kira Yarmysh, ertesi gün avukatlarından birinin Navalni'nin tutulduğu hapishanenin dışında yedi saat beklediğini ancak onu görmesine izin verilmediğini söyledi. Navalni daha sonra ertesi gün, 7 Aralık'ta yapılması planlanan duruşmaya video bağlantısıyla katılmadı.
Navalni'nin ortadan kaybolmasından sonraki günlerde, kendisine gönderilen mektupların teslim edilmemesi ve yetkililerin avukatlarına yerini açıklamayı reddetmesi üzerine müttefikleri daha da telaşlandı. Yarmysh, 11 Aralık'ta Navalny'nin tutulduğu, Moskova'nın yaklaşık 260 kilometre doğusundaki Melekhovo kasabasında bulunan hapishanedeki yetkililerin, avukatlarına Navalni'nin artık mahkumlar arasında yer almadığını söylediğini aktardı.
Özel rejim hapishanesine nakledilecekti
Navalni'nin Ağustos ayında bir Rus mahkemesi tarafından aşırıcılığı desteklemekten mahkum edilmesinin ardından verilen son cezasının bir parçası olarak Rusya'nın özel rejim hapishanelerinden birine nakledilmesi planlanıyordu. Eğer şimdi bu cezaevlerinden birine nakledildiyse, bu durum şu anki kayboluşunu açıklayabilir. Rusya'daki uzak cezaevlerine nakledilen tutuklular, özel cezaevi vagonlarında trenler arasında mekik dokuyarak uzun haftalar geçirebiliyor ve dış dünyaya erişimleri ya çok az ya da hiç olmuyor.
Rus avukat Yevgeny Smirnov, yasalara göre yakınlarının, mahkumun yeni varış yerine ulaşmasından sonraki 10 gün içinde, genellikle posta yoluyla bildirim alması gerektiğini ve böyle bir mektubun ulaşmasının 20 günü bulabildiğini söyledi. Smirnov ayrıca, geçmiş deneyimlere dayanarak, mahkumların iki ila üç ay boyunca transit geçişte ve iletişimsiz kalabileceğini belirtti.
© 2023 The New York Times Company