20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2024 10:01 | Son Güncelleme: 21.05.2024 10:04

NYT Microsoft'un yeni bilgisayarını yazdı: Yapay zeka PC'leri yeniden popüler yapar mı?

Microsoft, HP, Dell ve diğer bilgisayar üreticileri ile birlikte yapay zekâ ile çalışmak üzere tasarlanmış yeni bir dizüstü bilgisayar türünü tanıttı. Analistler Apple'ın da benzer bir hamle yapmasını bekliyor. Peki bu yenilik PC'lere olan talebi yeniden artırabilir mi?
Microsoft'un CEO'su Satya Nadella, Washington'da şirketin yeni yapay zeka ürününü duyurdu (Fotoğraf: Grant Hindsley/The New York Times)
Microsoft'un CEO'su Satya Nadella, Washington'da şirketin yeni yapay zeka ürününü duyurdu (Fotoğraf: Grant Hindsley/The New York Times)

Karen Weise ve Brian X. Chen / The New York Times

Yapay zekayı her yere yerleştirme yarışı, eski güzel dizüstü bilgisayara doğru bir yol alıyor. Microsoft pazartesi günü yapay zeka için tasarlanmış yeni bir bilgisayarlarını tanıttı. Microsoft, makinelerin yapay zeka sistemlerini bilgisayarların içindeki çipler ve diğer donanımlar üzerinde çalıştıracağını, böylece daha hızlı, daha kişisel ve daha özel olacaklarını söylüyor. 

Copilot+ PC adı verilen yeni bilgisayarlar, insanların üzerinde çalıştıkları belgeleri ve dosyaları, okudukları e-postaları veya göz attıkları web sitelerini bulmalarını kolaylaştırmak için yapay zekayı kullanmalarına olanak tanıyacak. Yapay zeka sistemleri ayrıca fotoğraf düzenleme ve dil çevirisi gibi görevleri de otomatikleştirecek. Yeni tasarım Microsoft'un Surface dizüstü bilgisayarlarında ve dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden bazıları olan Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ve Samsung tarafından sunulan Windows işletim sistemiyle çalışan üst düzey ürünlerde yer alacak.

Düşen talebi artırır mı?

Sektör analistleri, yapay zekalı bilgisayarın, kişisel bilgisayarın öneminde uzun süredir devam eden düşüşü tersine çevirebileceğine inanıyor. Geçen yirmi yıl boyunca, en hızlı dizüstü bilgisayarlara olan talep azaldı çünkü çok fazla yazılım bulut bilişim merkezlerine taşındı. Çoğu insanın ihtiyacı olan tek şey güçlü bir internet bağlantısı ve web tarayıcısıydı.

Ancak yapay zeka bu uzun mesafeli ilişkiyi esnetiyor. ChatGPT ve diğer üretici yapay zeka araçları, en büyük, en gelişmiş sistemleri işleyebilen pahalı ve sofistike çiplerle dolu veri merkezlerinde çalıştırılıyor. En gelişmiş sohbet robotlarının bile bir sorguyu alması, işlemesi ve bir yanıt göndermesi zaman alır. Ayrıca yönetilmesi de son derece pahalı. Microsoft, bu gecikme süresini ortadan kaldırmak ve fiyatı düşürmek için yapay zeka sistemlerini doğrudan kişisel bir bilgisayarda çalıştırmak istiyor. Şirket, veri merkezlerinin dışında çalıştırılmalarını kolaylaştırmak için model adı verilen yapay zeka sistemlerinin boyutlarını küçültüyor. Şirket, 40'tan fazlasının doğrudan dizüstü bilgisayarlarda çalışacağını söyledi. Daha küçük modeller genellikle en ileri yapay zeka sistemleri kadar güçlü değil ancak ortalama bir tüketici için yararlı olacak kadar gelişiyorlar.

Analistler, Apple'ın önümüzdeki ay yazılım geliştiricilere yönelik konferansında, şirketin sanal asistanı Siri için bir revizyonu ve dizüstü bilgisayarlarına ve iPhone'larına daha fazla yapay zeka özelliği entegre etmeye yönelik genel bir stratejiyi duyurmasını bekliyor.

©️ 2024 The New York Times Company