29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 24.03.2022 00:39 | Son Güncelleme: 24.03.2022 00:45

NYT muhabirinden Ukrayna’daki son gelişmeler 

Biden Rusya üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlanırken NATO Doğu'daki varlığını güçlendiriyor
Rusya'nın füze saldırılarını sürdürdüğü Lviv'de, çalan sirenlerin ardından halk sığınaklara koşuyor
Rusya'nın füze saldırılarını sürdürdüğü Lviv'de, çalan sirenlerin ardından halk sığınaklara koşuyor

Dan Bilefsky / The New York Times

ABD ve müttefikleri Ukrayna'daki savaş ikinci ayına girerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı bir cephe oluşturuyor. Daha sert yaptırımlar tasarıda. Savaşın yayılmamasına özen göstermelerine rağmen Avrupa'nın doğu kanadına ilave asker göndermeye ilişkin planlar yapılıyor. 

Başkan Joe Biden bu gece Brüksel'e inecek. NATO müttefikleri ve Avrupa Birliği ile görüşmeden önce Rus milletvekillerine uygulanacak ek yaptırımları açıklaması bekleniyor. Biden haftanın ilerleyen günlerinde Polonya’ya geçecek. Doğu ve Orta Avrupa'daki müttefikler, Rus liderin Soğuk Savaş'ın sonunda kaybedilen toprakları geri kazanma çabalarından endişe duyuyor. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün yaptığı açıklamada müttefiklerini koruma çabalarının halihazırda devam ettiğini, ittifakın Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da dört yeni savaş grubu konuşlandırarak Doğu kanadındaki askerlerin sayısının iki katına çıkaracağını söyledi. 

Askeri analistlere göre Ukrayna kuvvetleri son günlerde başkent Kiev'in kuzeybatı banliyölerinde ve Karadeniz'in güneyindeki Mıkolayiv liman kenti çevresindeki bölgeleri yeniden ele geçirdi. Ukrayna kuvvetlerinin başarıları, Rusya'nın ülkeyi ele geçirme çabalarında sıkıntılar yaşadığı algısını pekiştirdi.

Salı gecesi, Rusya'nın üst düzey sözcüsü Dmitri Peskov CNN'de Christiane Amanpour’la gerçekleştirdiği röportajda nükleer silah kullanma olasılığının ortadan kalkmadığını söyledi. Peskov, nükleer silahların sadece Rusya'ya "varoluşsal bir tehdit" oluşması durumunda kullanılabileceğini de sözlerine ekledi. ABD ise bu yorumları "pervasız" olarak nitelendirdi.

Diğer önemli gelişmeler 

Kiev’in merkezine yakın bir yerleşim bölgesine isabet eden füzeler büyük hasara sebep oldu ancak çok az can kaybı yaşandı. Rus Grad çoklu füze atarlar ile gerçekleşen saldırı, Ukrayna’da ilk kez başkentin kalbine isabet etti. Sivil bir alana ateş etmek için çoklu roket sisteminin kullanılması, Rus birliklerinin şehir merkezinin menzilinde topçuları bulunduğunun bir göstergesi. 

Ukrayna ordusu çarşamba günü Rus ve Belarus askeri teçhizatının Belarus üzerinden taşındığına ve Ukrayna sınırına doğru yığıldığına dair uyarıda bulundu.

Putin'in iklim elçisi Anatoly Chubais, savaş nedeniyle istifa eden en kıdemli Rus hükümet yetkilisi oldu.

Bir çellist, Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti ve Rus bombardımanının başlıca hedefi olan Harkov'un enkaza dönen bir sokağında Bach'ın hüzünlü Viyolensel Süitleri'nden  birini çaldı. Çellist Denys Karachevtsev, yaygın olarak paylaşılan videosunun “kahraman” memleketine yardım edip dikkat çekmesini umduğunu söyledi.

©️ 2022 The New York Times Company