01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2022 12:57 | Son Güncelleme: 26.03.2022 13:03

NYT muhabirinden Ukrayna'daki son gelişmeler

New York Times muhabirinden Marc Santora, Ukrayna'daki son gelişmeleri aktardı
NYT muhabirinden Ukrayna'daki son gelişmeler

Marc Santora / The New York Times

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'yı cezalandırmak için küresel kararlılığı sağlamlaştırmaya çalışıyor. Savaşın insani maliyetini vurgulamak için cuma günü Polonya ile Ukrayna sınırına giden Biden, Putin’in “tercih ettiği savaşın” insani sonuçlarını ilk elden görmek için Ukrayna'dan gelen mültecilerle planlanan bir toplantıya katılmadan önce ABD askerleriyle bir araya geldi.  Biden, Polonya'ya vardıktan kısa bir süre sonra, Rus ordusu savaştaki amaçlarını küçültebileceğinin sinyallerini verdi.

Rusya Donbas'a odaklanacak

Rus kuvvetlerinin beklenmedik bir şekilde şiddetli Ukrayna direnişiyle karşılaştığı ve ülke çapındaki büyük şehirleri ele geçiremediği bir aylık savaşın ardından, Tümgeneral Sergei Rudskoi, Rusya'nın şimdi doğu Donbas'taki Ukrayna kuvvetlerini yenmeye odaklanacağını söyledi.

Rus destekli ayrılıkçılar Donbas bölgesinde 2014'ten beri savaşıyor. Rudskoi, operasyonun ilk aşamasının Ukrayna'nın savaş gücünün azaltılmasıyla büyük ölçüde başarılı olduğunu söyledi. Ancak daha büyük çatışmanın sona ereceği açık değil. Rus güçlerin başkent Kiev gibi büyük Ukrayna kentlerine saldırmayı bırakmayacağını sözlerine ekleyen general, onları ele geçirmenin birincil hedef olmadığını da açıkladı.

Rusya'nın duyurusu, savaşın siviller üzerindeki korkunç etkilerinin her zamankinden daha sert tepkiler çekmesinden sonra geldi. Kuşatma altındaki Mariupol kentindeki yetkililer, geçen hafta sığınak olarak kullanılan tiyatro binasına düzenlenen saldırıda en az 300 kişinin öldüğünü duyurdu.

Biden güne, Avrupa Birliği'nin daha fazla sıvılaştırılmış doğal gazı güvence altına almasına yardım etme sözü vererek başladı. Rus enerji ithalatından vazgeçme yarışında önemli bir destek olan bu hamlenin ileri adımlarının zorlayıcı olması bekleniyor.

Diğer önemli gelişmeler:

- Ukrayna Savunma Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Rusya'dan Kırım Yarımadası'na kısmi bir kara koridoru oluşturduğunu söyledi. Bu, Moskova için savaşın başından beri önemli bir stratejik hedefti. Rusya zaten bölgenin çoğunu kontrol ettiği için koridorun ne kadar güvenli kalacağı ve nasıl bir değişikliği temsil edeceği belirsizdi.

- Şehir yetkililerine göre Rus füzeleri Ukrayna'nın harap olmuş Harkov kentini en az 55 kez vurdu. Rusya, Ukraynalı yetkililere göre perşembe günü geç saatlerde birden fazla füze ile Dnipro kentindeki bir askeri tesisi vurarak askeri altyapıları bombalamaya devam etti.

- Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Rusya ve Ukrayna'nın işgalin başlamasından bu yana ilk mahkum değişimlerini gerçekleştirdiğini söyledi.

© 2022 The New York Times Company