26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2022 13:18 | Son Güncelleme: 15.05.2022 13:47

NYT muhabirlerinden son gelişmeler: Rusya Harkov'dan çekildi

Ukrayna birlikleri Rusları Harkov’dan püskürttü ve karşı saldırılarına Donbas’ın hemen kuzeyindeki stratejik bir bölgede devam edeceklerini açıkladılar. 4 Cumhuriyetçi ABD senatörü Zelenskiy ile görüşmek üzere Ukrayna’ya seyahat etti. İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılmaya iyiden iyiye yaklaştı
NYT muhabirlerinden son gelişmeler: Rusya Harkov'dan çekildi

Marc Santora ve Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

Ukrayna ordusu, Rusya'yı ülkelerinin en büyük ikinci şehri Harkov’dan püskürttü. Cumartesi günü, bir Ukraynalı askeri yetkili Donbas bölgesinin hemen kuzeyindeki stratejik bir bölgeyi Ruslardan kurtarmak için karşı saldırı başlattığını duyurdu. 

Ukrayna Harkov’da başarılı

Harkov’un bölgesel askeri idaresi başkanı, Ukrayna kuvvetlerinin kuzeydoğudaki İzium kenti etrafında da Rus güçlerine karşı bir saldırı başlattığını açıkladı. Şehir, Rusya’nın ülkenin doğusundaki Ukrayna güçlerini kuşatmasında kritik bir rol oynuyor.

Ruslar direnç gösterebilir

Askeri analistler, Moskova'nın Harkov çevresindeki güçleri geri püskürtülse de Rusya'nın bölgedeki kritik tedarik yollarını açık tutmak için muhtemelen çatışmalara gireceğini düşünüyor. Rusya ayrıca güney Ukrayna'da geniş bir araziyi de kontrol ediyor.

İsveç ve Finlandiya NATO yolunda

Batı, Rus saldırganlığı karşısında Avrupa güvenliğini güçlendirmeye çalışırken, İsveç ve Finlandiya’nın dışişleri bakanları askeri ittifaka katılma olasılığını görüşmek üzere NATO'daki meslektaşlarıyla cumartesi günü bir araya geldi. Rusya, NATO genişlemesinin kendi ulusal güvenliğine açık bir tehdit oluşturacağını belirttikten sonra Finlandiya'ya elektrik ihracatını durdurdu. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıdan bir gün önce, Kuzey ülkelerinin ittifaka katılımını sorgulayarak NATO müttefiklerine meydan okudu. Ancak analistler, Erdoğan’ın muhtemelen koz peşinde olduğunu belirtiyor. Erdoğan’ın sözcüsü, Türkiye'nin yalnızca tüm üyelerin güvenlik endişelerinin dikkate alınmasını sağlamaya çalıştığını söyledi.

Diğer gelişmeler:

  • Cumhuriyetçi ABD Senatörü Mitch McConnell, cumartesi günü diğer üç kıdemli Cumhuriyetçi senatörle birlikte Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmek üzere Ukrayna'ya seyahat etti. Ziyaret, Senato'nun Ukrayna için 40 milyar dolarlık acil askeri ve insani yardım paketini onaylamak için çalıştığı dönemde gerçekleşti.

  • Hindistan mahsulün fiyatındaki küresel artış nedeniyle bazı istisnalar dışında buğday ihracatını yasakladığını açıkladı. Savaşın etkileri dünya çapında dalgalanmaya devam ediyor. Büyük bir üretici olan Ukrayna'dan yapılan buğday ihracatının Rus işgali sonrası büyük ölçüde durdurulması yüksek fiyatların sebeplerinden biri.

  • ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, cuma günü Rus mevkidaşı Sergei Shoigu ile işgalin başlamasından bu yana ilk kez konuştu. Pentagon, Austin'in derhal ateşkes için bastırdığını söyledi.

  • Zelenskiy, Rus işgali altındaki toprakların kontrolünü yeniden kazanma mücadelesinin uzun ve zorlu olacağını kabul etti. Ancak bu toprakların terk edilmeyeceğine dair söz verdi. Zelenskiy, “Harkov bölgesinin kademeli olarak özgürleştirilmesi, kimseyi düşmana bırakmayacağımızın kanıtıdır” dedi.

  • Cumartesi günü sona eren Eurovision Şarkı Yarışması'nı Ukraynalı grup kazandı. Kalush Orkestrası'nın Stefania şarkısını anavatan Ukrayna'ya bir övgü olarak yeniden yorumlamışlardı.

© 2022 The New York Times Company