19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.03.2022 18:59 | Son Güncelleme: 22.03.2022 19:58

NYT muhabirlerinden Ukrayna’daki son gelişmeler

Rusya işgalde ivme kazanmakta zorlanıyor. Batı ise atacakları sonraki adımdan tedirgin
NYT muhabirlerinden Ukrayna’daki son gelişmeler

Marc Santora / The New York Times

Rus kuvvetleri, bin 600 kilometreyi aşkın bir alana uzanan ön cephelerde ilerlemekte zorlanıyor. Batı, Rusya’nın bir sonraki adım olarak daha öldürücü silahlara başvurmasından giderek daha fazla endişe duyuyor. 

ABD Başkanı Joe Biden bu haftaki NATO zirvesi için Brüksel’e gitmeye hazırlanıyor. Batılı müttefiklerin gerçekleşecek zirvede Rusya’nın olası kimyasal, biyolojik, siber veya nükleer silah kullanımına karşı verecekleri tepkiyi konuşmaları bekleniyor. 

Batılı yetkililere göre Rusya'nın işgali zayıf iletişim, lojistik sıkıntılar ve kara, deniz, hava saldırılarını etkin bir şekilde birbirine bağlayamamaları nedeniyle başından beri aksıyor. Bu sorunlar devam ederken, ABD’nin savunma yetkilileri son iki gündür Karadeniz’de hareketlenmelerin arttığını gözlemliyor. An itibarıyla, yaklaşık bir düzine Rus gemisi Ukrayna kıyılarında gizleniyor. 

Savunma yetkilileri Rus ordusunun amacının net olmadığı uyarısında bulunuyor. Ruslar stratejik liman kenti Odesa’ya yeni bir saldırı hazırlığı yapıyor veya Ukrayna güçlerini güneye çekerek Mariupol’daki çatışmadan uzaklaştırmayı hedefliyor olabilir.  

Diğer önemli gelişmeler

Mariupol kentinde hala on binlerce sivil mahsur halde. İnsanların çoğu binaların rutubetli bodrumlarında sığınırken yemek ve su tükeniyor. Başkan Vladimir Zelenskiy kentin “kül edildiğini” söylüyor. Avrupa Birliği'nin dış politika yüksek temsilcisi Josep Borrell ise Rus saldırısını "büyük bir savaş suçu" olarak nitelendiriyor.

Ukrayna'nın en büyük kentlerinden biri olan Mariupol, son üç haftadır nüfusun dış dünyayla iletişimini kesen kuşatma ve amansız bombardıman nedeniyle yerle bir oldu. 

Ukrayna ordusu Rusların güneyde ele geçirdiği bölgelere agresif bir karşı saldırı hazırlığındayken, halkın baş kaldırılarından yararlanmayı umuyor. The New York Times tarafından doğrulanan video ve fotoğraflara göre bu sivil çabalar, en çok Rus askerlerinin pazartesi günü protestoculara ateş açtığı Herson gibi ele geçirilen kasaba ve şehirlerde görülüyor.

Ukrayna basınında bugün çıkan haberlere göre, Rus ordusu tarafından kontrol edilen Çernobil nükleer santralini çevreleyen radyoaktif ormanda yangınlar başladı. Yangınların kontrolsüz bir şekilde yayılması durumunda, radyasyonun dumanın içinde geniş bir alana yayılabileceği endişeleri artırıyor.

©️ 2022 The New York Times Company