19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.12.2024 12:18 | Son Güncelleme: 16.12.2024 12:25

NYT, OpenAI CEO'suyla konuştu: Yapay zeka gelişimi dünyayı nasıl etkileyecek?

ChatGPT'yi barındıran OpenAI'ın kurucusu ve CEO'su Sam Altman, insan benzeri zekaya ve kendi kendine öğrenme yeteneğine sahip "yapay genel zekanın" dünyanın beklediğinden daha hızlı geliştirileceğini söyledi
NYT, OpenAI CEO'suyla konuştu: Yapay zeka gelişimi dünyayı nasıl etkileyecek?

Andrew Ross Sorkin / The New York Times 

OpenAI’ın kurucusu ve CEO’su Sam Altman, New York Times’ın DealBook Zirvesi’ne konuk oldu.
 
OpenAI’nın bir ürünü olan ChatGPT, dünyanın yapay zeka anlayışını değiştirirken insan benzeri zekaya ve kendi kendine öğretme yeteneğine sahip yazılımlar oluşturmaya çalışan yapay genel zekaya (AGI) ilişkin yeni sorular da doğurdu.
 
Altman, yapay zekadaki gelişmeler ve AGI üzerine New York Times’dan Andrew Ross Sorkin’in sorularını yanıtladı:
 
Sorkin: Yapay genel zeka (AGI) konusunda hedefe doğru yaklaşıyorsunuz gibi görünüyor. Doğru mu?
 
Altman: AGI'ye dünyanın çoğunun düşündüğünden daha erken ulaşacağız ancak bu beklenildiği kadar büyük bir olay olmayacak. Ayrıca bizim ve diğerlerinin dile getirdiği birçok güvenlik endişesi, aslında AGI ile ortaya çıkmayacak. Yani AGI geliştirilebilir, dünya büyük ölçüde aynı şekilde devam eder, ekonomi daha hızlı hareket eder, işler büyür. AGI dediğimiz şeyden süper zekaya dediğimiz şeye kadar uzanan uzun bir süreç var. 
 
Sorkin: Aslında endişelenmemiz gereken süper zeka mı?

Altman: AGI ile ilgili bile endişelenmemiz gereken bazı şeyler olduğunu düşünüyorum. Ekonomik dönüşümün insanların düşündüğünden biraz daha uzun süreceğini tahmin ediyorum, çünkü toplumda bir tür duraklama var. Ancak bu dönüşüm, tahmin edilenden daha yoğun bir şekilde gerçekleşecek. İlk birkaç yıl belki çok fazla bir değişim yaşanmaz. Ama sonrasında ekonomide ciddi değişiklikler olabilir.
 
Çalışma kavramının  tamamen sonlanacağına dair korkulara inanmıyorum, her zaman yapacak bir şeyler buluruz. Ancak her büyük teknolojik devrimde olduğu gibi, çok fazla iş değişimi yaşanır. Yine de, bu sefer her zamankinden çok daha hızlı gerçekleşeceğini düşünüyorum. Bu nedenle yakın vadede endişelenmemiz gereken şeyler var.
 
"Küresel koordinasyon gerekecek"

Sorkin: Peki hükümetin ya da birinin bunu önlemenin yolunu bulacağına dair inancınız var mı?

Araştırmacıların bunu önlemek için çözümler bulacağına inanıyorum. Ancak bir not düşeyim: Dünyanın en zeki insanlarının üzerinde çalışacağı bir dizi teknik problem olduğunu düşünüyorum. Ve doğam gereği biraz fazla iyimserim, ama onların bu sorunları çözeceğini varsayıyorum.
 
Önümüzde çok iş var, ancak aynı zamanda "derin öğrenme" adını verdiğimiz, bu çok zor problemleri çözmemize yardımcı olabilecek inanılmaz bir bilim dalına sahibiz. AGI çevresindeki toplumsal meseleler, birkaç yıl içinde geleceğini düşündüğümüz, birçok işi yapabilen ve ekonomik değer yaratan bir sistem değil, gerçek anlamda süper zeka, yani sadece sizden ya da benden değil, hepimizden daha zeki olan, inanılmaz bir yeteneğe sahip bir sistem… Bunu teknik olarak güvenli hale getirebilirsek hükümetlere  güvenmek zorunda kalacağız. Bu konuda politikalar geliştirilecek. Küresel bir koordinasyon gerekecek. Bu duruma uyum sağlayacağımızı düşünüyorum, ancak bunun zorlu olacağını kabul ediyorum.
 
Sorkin: Güven meselesine dair sorular var. İnsanların güvenlikle ilgili yeterince odaklanılmadığını söylemesi üzerine ne düşünüyorsunuz? Sizce şu anda olması gereken ancak eksik olan ne?
 
Altman: Bence bu konudaki sicilimize bakabiliriz. Şunu söyleyebilirim, büyük bir ürünümüz var ve bu çok hızlı ilerleyen oldukça yeni bir teknoloji. Başlangıçta, bunu nasıl hizalayacağımızı tam olarak bilmiyorduk. Ancak şu anda toplumun büyük bir kısmı bunu kabul edilebilir derecede güvenli ve sağlam buluyor. Güvenlik, her zaman birçok paydaş arasında müzakere edilen bir sözleşmedir. Belki de Chat GPT’nin güvenli olmasının ne demek olduğunu açıklamak biraz zor olabilir.
 
Sorkin: Ama bu soruyu sormamın nedeni, kuruluşunuzdan ayrılan bazı kişilerin kamuoyuna çıkıp, “Bu insanlar güvenliğe odaklanmıyor” demesi. Bu, kaynaklar mı, işlem gücü mü, yoksa dikkat eksikliği mi?
 
Altman: ChatGPT’nin yeterince güvenli olmadığını, yapmaması gereken şeylere izin verdiğini ya da yapması gereken şeyleri yapmadığını düşünen insanlar kesinlikle var. Bazıları, “Tamam, ChatGPT belki beklenenden biraz daha güvenli, ama sonraki sistemler için plan ne? Bununla ilgili ne yapacağız?” diyor. Ayrıca, “Böyle bir sistemi piyasaya sürmek başlı başına güvensizdir, çünkü OpenAI dünyadaki bir yarışı hızlandırdı ve bu, güvenlik üzerinde çalışmak için daha az zamanımız olduğu anlamına geliyor” diyenler de var.
 
Biz ise  bu sistemleri dünyaya iteratif olarak sunmanın gerçekten önemli olduğuna inanıyoruz. Bu sistemleri piyasaya sürmemiz gerekiyor. Toplum ve teknoloji birlikte evrilmek zorunda. Daha riskler düşükken başlamak gerekiyor. İnsanların bu sistemi nasıl kullanacağını, ne işe yaramadığını ve ne işe yaradığını anlamak gerekiyor. Bazı insanlar ise, “Tamam, burada bazı faydalar var, ama maliyete değmez” diyor.

© 2024 The New York Times Company