Cade Metz / The New York Times
OpenAI, Elon Musk'ın etkili yapay zekâ araştırma laboratuvarına karşı açtığı dava hakkında kamuoyuna yaptığı ilk yorumda, Musk'ın 2018'in başlarında şirketten ayrılmadan önce laboratuvarı kâr amacı gütmeyen bir kuruluştan kâr amacı güden bir kuruluşa dönüştürmeye çalıştığını söyledi.
Şirket tarafından yayınlanan bir blog yazısı, Musk ile şu anda endüstri çapında bir yapay zeka patlamasının ön saflarında yer alan OpenAI arasında tırmanan kavganın bir parçası. Şirket, Musk'ın davasındaki tüm iddiaların reddedilmesi için harekete geçmeyi planladığını söyledi.
Musk, cuma günü OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a karşı dava açarak, onları kamu yararına yapay zeka geliştirmenin önüne kar ve ticari çıkarları koyarak bir sözleşmeyi ihlal etmekle suçladı. Musk, yapay zeka laboratuvarının teknoloji devi Microsoft ile milyarlarca dolarlık bir ortaklığa girdiğinde, yapay zekayı dikkatli bir şekilde geliştirme ve kamuoyu ile özgürce paylaşma yönündeki kuruluş taahhüdünü terk ettiğini söyledi. (New York Times, Aralık ayında OpenAI ve ortağı Microsoft'a, yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı)
Eski e-postaları da eklediler
Musk, 2015 yılında Altman, ödeme şirketi Stripe'ın eski baş teknoloji sorumlusu Greg Brockman ve birkaç yapay zeka araştırmacısıyla birlikte OpenAI'ın kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulmasına yardımcı oldu. Laboratuvar duyurulmadan önce, Altman ve Brockman yaklaşık 100 milyon dolar toplamayı planlıyordu ancak blog yazısında yer alan eşzamanlı bir e-postaya göre Musk, medyaya ve kamuoyuna 1 milyar dolar topladığını ve ek fonları kendisinin sağlayacağını söylemesi gerektiğini belirtti.
Musk konuyla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. E-postada Musk'ın, "Umutsuz görünmemek için 100 milyon dolardan çok daha büyük bir rakamla gitmemiz gerekiyor. Başkalarının sağlamadığı her şeyi ben karşılayacağım" ifadeleri yer alıyordu. OpenAI'ın blog yazısında, kar amacı gütmeyen kuruluşun Musk'tan 45 milyon dolardan az, diğer bağışçılardan ise 90 milyon dolardan fazla bağış topladığı belirtildi. Şirket, Musk'ın 2017 başlarında OpenAI liderleri arasında yer aldığını ve laboratuvarın kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kalması halinde, insan beyninin yapabildiği her şeyi yapabilen bir makine olan yapay genel zeka (AGI) inşa etme gibi yüce hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyacağı parayı toplayamayacağını fark ettiğini söyledi.
Blog yazısında, "Hepimiz misyonumuzda başarılı olmak için çok daha fazla sermayeye ihtiyacımız olacağını anladık, yılda milyarlarca dolar... Bu başta Elon olmak üzere hiçbirimizin kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak toplayabileceğimizi düşündüğümüzden çok daha fazlaydı" denildi.
CEO olmak istedi
OpenAI, Musk ve diğer OpenAI kurucularının kar amacı güden bir şirket kurmayı kabul ettiklerinde, Musk'ın şirketteki öz sermayenin çoğunluğunu, ilk yönetim kurulu kontrolünü ve CEO olmayı istediğini söyledi. OpenAI, tartışmalar sırasında Musk'ın kâr amacı gütmeyen şirkete fon sağlamadığını belirtti. OpenAI, diğer kurucuların Musk'ın şartlarını kabul edemediğini çünkü kuruluşun mutlak kontrolünün bir kişiye verilmesinin misyonuna aykırı olduğunu düşündüklerini söyledi. Blog yazısında yer alan bir başka e-postaya göre Musk daha sonra OpenAI'ın elektrikli otomobil şirketi Tesla'ya bağlanmasını önerdi.
Musk, açtığı davayla OpenAI'ın asıl misyonunu ihlal ettiğini, çünkü artık temel teknolojisini açık kaynak kullanımı olarak adlandırılan şekilde kamuoyuyla paylaşmadığını savundu. OpenAI'ın blog yazısında ayrıca Musk'ın, şirket AGI'ı yaratmaya yaklaştıkça, zarar vermesini önlemek için teknolojiyi bir adım geride tutamaya başlamak zorunda kalacağını kabul ettiği bir e-posta da yer aldı.
©️ 2024 The New York Times Company